Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Adela 18:16, 14 lis 2016

Szukałam wczoraj w necie informacji o tych odmianach królewskich. Śliczne są. Ale znalazłam tylko jedną szkółkę i to ze sprzedażą hurtową. Sprawdzę jeszcze wiosną ofertę w Goczałkowicach i Pisarzowicach. A może Ty Bogdziu masz namiary na jakiegoś wiarygodnego producenta ze sprzedażą detaliczną? Do kwietnia jeszcze dużo czasu, ale dobrze wiedzieć wcześniej
Adela 18:21, 14 lis 2016

I jeszcze jedno pytanko
Mam za domem, po północnej stronie, 4 metrowy pas trawnika i pod płotem żywopłot smaragdowy. Tylko w najdłuższe dni roku tuje skąpane są w słońcu. Czy myślisz, że pod tujami można by posadzić jakieś nieduże rh?
pestka56 20:06, 14 lis 2016

Rh Królewskie to produkcja Ciepłuchy
http://www.cieplucha.com.pl/pl/krolewskie-rododendrony
I u niego na stronie sa opisy.
Sprzedaż internetową prowadzi Fioletowo http://www.rosliny.cieplucha.com.pl/
Bogdzia 21:37, 14 lis 2016

an_tre napisał(a)
Dziś u nas ponury dzień ale dobrze pracowało się w ogrodzie, u ciebie skupiło się życie ogrodowiska, dobrze czasami poczytać o ludzkich przemyśleniach, nawet tych nie ogrodowych, ot samo życie.
Bogdziu macham w twoją stronę i zostawiam pozdrowienia

Aniu zainteresowanie sprawami oswiaty zostalo mi po pracy zawodowej, chętnie bym wiecej o tym pogadała ale niestety tu złe miejsce wiec tylko tak trochę było.Odmachuję i pozdrówka sle również.
Bogdzia 21:39, 14 lis 2016

Adela napisał(a)
Szukałam wczoraj w necie informacji o tych odmianach królewskich. Śliczne są. Ale znalazłam tylko jedną szkółkę i to ze sprzedażą hurtową. Sprawdzę jeszcze wiosną ofertę w Goczałkowicach i Pisarzowicach. A może Ty Bogdziu masz namiary na jakiegoś wiarygodnego producenta ze sprzedażą detaliczną? Do kwietnia jeszcze dużo czasu, ale dobrze wiedzieć wcześniej

Widze ze Kasia - Pestka juz wpisała adres internetowy do sklepu Ciepłuchy , on je produkuje wiec najlepiej u niego kupic ale z tego co wiem bywają równiez w innych sklepach i w Pisarzowicach u Pudełka ale nie zawsze ma duzy wybór.
Bogdzia 21:42, 14 lis 2016

Adela napisał(a)
I jeszcze jedno pytanko
Mam za domem, po północnej stronie, 4 metrowy pas trawnika i pod płotem żywopłot smaragdowy. Tylko w najdłuższe dni roku tuje skąpane są w słońcu. Czy myślisz, że pod tujami można by posadzić jakieś nieduże rh?

Myślę ze możesz jak najbardziej ale dlaczego chcesz małe?, pod szmaragdami pięknie by wyglądały te najwieksze odmiany i takie bym Ci radziła.
Bogdzia 21:44, 14 lis 2016

pestka56 napisał(a)
Rh Królewskie to produkcja Ciepłuchy
http://www.cieplucha.com.pl/pl/krolewskie-rododendrony
I u niego na stronie sa opisy.
Sprzedaż internetową prowadzi Fioletowo http://www.rosliny.cieplucha.com.pl/

Kasiu dzieki za pomoc, widzę ze we wszystkim jestes super zorientowana. Ja do Ciepłuchy mam stosunkowo blisko , troche ponad 30 km i często u niego kupuje ale na miejscu nie wysyłkowo.
Adela 22:13, 14 lis 2016

Bogdziu i Kasiu - dziękuję. To właśnie ich szkółkę znalazłam, ale nie wiedziałam, że sprzedają dla detalistów.

Bogdzia napisał(a)

Myślę ze możesz jak najbardziej ale dlaczego chcesz małe?, pod szmaragdami pięknie by wyglądały te najwieksze odmiany i takie bym Ci radziła.

Nie wiem, dlaczego małe tak sobie pomyślałam. Mój eM i tak będzie protestował, bo mu ograniczę dostęp do tuji. Ale posadzę, bo na tym odcinku ciągle walczę z mchem w trawniku.
Alicja169 11:55, 15 lis 2016

Bogdziu zajrzyj, proszę i podpowiedz co jest z moim Rododendronem.
Czy coś można teraz mu pomóc aby przetrwał zimę.
Inne są ok.
Cieplutko pozdrawiam.
Bogdzia 12:54, 15 lis 2016

Adela napisał(a)
Bogdziu i Kasiu - dziękuję. To właśnie ich szkółkę znalazłam, ale nie wiedziałam, że sprzedają dla detalistów.

Nie wiem, dlaczego małe tak sobie pomyślałam. Mój eM i tak będzie protestował, bo mu ograniczę dostęp do tuji. Ale posadzę, bo na tym odcinku ciągle walczę z mchem w trawniku.

Fakt że duze ograniczą dostęp do szmaragdów jesli je tniecie to rzeczywiscie moze to byc problem ale na takim zielonym tle pieknie by wyglądały. Z małych rh to jedynie te wczesnie kwitnące ale one bardzo wrazliwe na przemarzanie więc raczej pozostają azalie japońskie. Pozostałe rh wczesniej czy później osiagają przynajmniej 1m i to są z grupy jakuszimańskich ( Fantastica , Lumina , Percy wiseman, Bluretia- którego nie polecam, jest ich troche więcej ale pozostałych nie mam i nie mogę nic o nich powiedziec) albo bialy Cunninghams White ,jeszcze różowo-biały Hachmans Charmant i piękny Ann Lindsay.