Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

dajana 19:28, 05 lut 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, jeśli znajdziesz chwilkę, proszę zaglądnij do mnie. Może znasz ptaka,który robi KRA KRA

Kra kra jest typowe dla Kruka ale nie tylko,, dla gapy ,,gawrona również chyba dla wszystkich krukowatych
Bogdzia 19:40, 05 lut 2013

dajana napisał(a)

Obie wersje są superaśne! A zakończenie..... zawsze jest niespodzianką! Prawda Dajanko?
Twoje tez mi się podoba bardzo....takie nie ludzkie.Bo ludzie przeważnie ślimaki traktują ,,z buta"

Joli komentarz muszę odkopać,bo z marszu dopadłam do kompa.W ogrodzie najbardziej denerwują mnie pomrowy......
Ale je wynoszę na łąki obok ogrodów....nie umiem ich ,,z buta" potraktować...... przy mojej chwiejnej postawie,jeszcze by mi nogę podstawiły.A wtedy......klops....Hanusia do parteru......
Pozdrawiam!

Z ostatniej chwili........+5 ,słoneczko mrugnęło, wiatr ciepły zawiał...... mlecz pod siatką nowe listki prostuje.....

Dajanka pięknie pisze wiersze , szkoda że tak rzadko. Ja slimaków wogóle nie ruszam , niewiele niszcza , szczerze mówiąc wogóle zniszczeń nie widzę wiec niech sobie będą , najcześciej poluja na nie drozdy i im zostawiam regulację populacji ślimaków.U mnie przez moment było nawet +4 ale snieg sie wcale nie topi, ziemia zamarznięta.

Bożenko Haniu ja też nie potrafię niczego zabić co żyje Nie mogłabym zasnąć takie miałabym wyrzuty sumienia .Zanim kupiłam swoją działkę to był teren saren, dzików, zajęcy i innych stworzeń Nic nie daje mi prawa zabijać tylko dlatego ze zabrałam im łąkę .Niestety ale to ja stałam się intruzem zmniejszyłam im teren wolności ,żerowisko ,.będę żyła w zgodzie z naturą cokolwiek przypełznie na moja działkę sprawi mi radość .Robali panicznie się boje ale też nie zabijam .U mnie juz prawie nie ma śniegu ale słoneczka brak ,tak dawno go nie widziałam że już mi tęskno za światłem życia Jutro zrobię obchód czy coś nie kiełkuje Za to słonecznika to ja mam takie ilości na ziemi że chyba moja działka zamieni się w pole słonecznikowe jak mi to wszystko się zasieje Bażant przyprowadził sobie kolegę i już mam dwa Wczoraj na tym dużym karmiku siedział jastrząb, zanim poleciałam po aparat zniknął u mnie jest ich sporo .Jakieś manewry na Pustyni bo samoloty ciężkie latają Wiosna chyba blisko dziewczynki .Buziam

Dajanko mój M wyczytaładziś ze u Ciebie Amerykanie na pustyni mają zrzuty robic. Jak byś dobrze pilnowala to moze bys jakiś samochodzik terenowy wojskowy upolowała albo nawet czołg.

Co do zwierzątek to ja w tym względzie aż tak wrażliwa nie jestem, ślimaków nie zabijam bo nie mam ich zbyt dużo ale mszyce traktuję bezwzględnie i jak mi lilie obgryzaja te czerwone to jednak idą pod but bo inaczej musiałabym z lilii zrezygnowac.No i szerszenie też u mnie są prześladowane, po co mi bzy niszczą?
Bogdzia 19:41, 05 lut 2013

dajana napisał(a)

Bogdziu, jeśli znajdziesz chwilkę, proszę zaglądnij do mnie. Może znasz ptaka,który robi KRA KRA

Kra kra jest typowe dla Kruka ale nie tylko,, dla gapy ,,gawrona również chyba dla wszystkich krukowatych

Zgadza sie.
Bogdzia 19:42, 05 lut 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Oglądam,podglądam,czytam ,biegam po stronkach i serdecznie pozdrawiam.

Troszkę tych stron dziś przybyło wiec i pobiegac nieco trzeba jeśli sie chce wszystko wyczytac. Pozdrawiam Bogusiu.
agniecha973 19:55, 05 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Zgadza sie.

Sprawdzałam gawrona i wronę, ale o kruku nawet nie marzyłam. Ktoś mi wbił do głowy, że u nas kruków nie ma, że na nizinach w północnej Polsce.
Mala_Mi 20:51, 05 lut 2013

Śmierć ślimakom nagoskorupkowym!

Skorupiaki u mnie bezpieczne
Bogdzia 20:52, 05 lut 2013

agniecha973 napisał(a)

Zgadza sie.

Sprawdzałam gawrona i wronę, ale o kruku nawet nie marzyłam. Ktoś mi wbił do głowy, że u nas kruków nie ma, że na nizinach w północnej Polsce.

Aguś sprawdziłam w książce p Kruszewicza (dyr warszawskiego zoo) Pisze jak wół i mapka jest z terenem zasiedlenia -cała Polska.Pisze tak : 5-10 par na 100km kwadratowych a na wschodzie w Puszczy Augustowskiej i Białowieskiej kilkakrotnie więcej.Dotyczy to par lęgowych a sa jeszcze ptaki nielęgowe których tu nie uwzględniono.
Bogdzia 20:55, 05 lut 2013

asc napisał(a)

Czy nie za bardzo wywrotowe Twoje zawołanie? A tak na poważnie coś z tymi szkodnikami jednak zrobic trzeba szczególnie jeśli ich u kogoś tak jak u Ciebie jest niezliczona ilośc. Nie ma innego wyjscia.
agniecha973 21:00, 05 lut 2013

Dzięki Bogdziu - buziaczki przesyłam za włożony trud

Mala_Mi 21:34, 05 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Czy nie za bardzo wywrotowe Twoje zawołanie? A tak na poważnie coś z tymi szkodnikami jednak zrobic trzeba szczególnie jeśli ich u kogoś tak jak u Ciebie jest niezliczona ilośc. Nie ma innego wyjscia.

Bogdzia napisał(a)

No cóż u mnie to albo oni albo ja..... w symbiozie z nimi się nie da....
Nie moje to foto... ale dla miłośników ślimaków proponuję zajrzeć na konkurencyjne foto... albo wrzucić w wyszukiwarkę hasło ślimaki-podkarpacie .... acha te draństwo dorasta do 10cm... i więcej... To w okolicach Krakowa, ale one idą z naszych terenów i u nas ich najwięcej.... w sprowadzonym materiale sadowniczym zaimportowano i ślimaki. ...... jeden ślimak składa 400-500 jaj na raz...

http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=53&start=288

Sorki Bogdzia, ale te ślimaki należy bezwzględnie tępić.... tu nie ma litości...