Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:08, 14 sie 2012

dajana napisał(a)
Miałam lilie na samym początku i choc nigdy bym nie przypuszczała ze w ogole je kupie ,kupiłam,bardziej z ciekawosci Rosły bardzo szybko,, po rozkwitnieciu niemal natychmiast sie łamały ,,, potem je zjadły nornice Od tej pory ich nie posiadam .U innych moge podziwiac ich piekno bo nie mozna im niczego zarzucic Ich zapachjednak budzi we mnie złe skojarzenia tak jak u jaśminowca .Z tym ostatnim mam szokujace wspomnienia ,,.chodzi jedynie o zapach .Bozenko nastepnego roku wygladaj Kani o tej porze,,, ona z pewnoscia jeszcze wróci

Wiem jak sie kojarzy zapah lilii ale w ogrodzie nie jest aż tak intensywny jak w domu i mnie się nie kojarzy na szczęscie, bo teraz je lubię.Jaśminowca też.Ale Ty możesz miec inne skojarzenia. Dla mnie najgorsze zapachy na świecie to zapach gotującego się rosołu szczególnie z drobiu i zapach kocich odchodów. Te są nie do zniesienia, pozostałe mogą byc.A tak wogóle są ludzie bardziej i mniej wrażliwi na zapachy , ja należę do tych mniej wrażliwych niektórych zapachów wogóle nie czuję, czasem jest to wygodne.
marzena 20:25, 14 sie 2012

co do zapachów jeszcze... jaśminowiec dla mnie jest ok ale już lilia nie...

zapachy są rozpoznawane przez bardzo starą ewolucyjnie strukturę mózgowia - węchomozgowie...zapadają nam w pamięć bardzo ...chcąc sobie przypomnieć jakieś zdarzenie sprzed wielu lat można spróbować odtworzyć zapach temu towarzyszący...i wracamy do bardzo odległych chwil...

Bogdziu wracam do wrażeń wzrokowych ze spotkania u Ani ...
jakąś miłą sytuację lub widok fotografowałaś...

Bogdzia 20:32, 14 sie 2012

popcarol napisał(a)
Piękne lilie jeszcze u Ciebie Bożenko i róże! Z "hamowania" z przesadzaniem roślin się uśmiałam
pozdrawiam i miłego dnia!!

Zapomniałam jeszcze dopisac do przesadzanych roślin dużą thuje ale jakąś taką nietypową jak cyprysik.
Bogdzia 20:48, 14 sie 2012

marzena napisał(a)
co do zapachów jeszcze... jaśminowiec dla mnie jest ok ale już lilia nie...

zapachy są rozpoznawane przez bardzo starą ewolucyjnie strukturę mózgowia - węchomozgowie...zapadają nam w pamięć bardzo ...chcąc sobie przypomnieć jakieś zdarzenie sprzed wielu lat można spróbować odtworzyć zapach temu towarzyszący...i wracamy do bardzo odległych chwil...

Bogdziu wracam do wrażeń wzrokowych ze spotkania u Ani ...
jakąś miłą sytuację lub widok fotografowałaś...

Nie wiem co akurat fotografowałam ale ponieważ tam były same miłe chwile to można z całą pewnościa potwierdzic Twoją tezę. Pozdrówka Marzenko.
marzena 20:50, 14 sie 2012

no tak, masz rację !
pozdrawiam serdecznie
Bogdzia 20:51, 14 sie 2012

wanda7 napisał(a)
Ja moje lilie właśnie wywalam. Od kilku lat mam u siebie robala (ostępkę liliankę), która zżera pąki. Wszelkei opryski nie pomogły. Muszę zrobić kilkuletnią kwarantannę, to może paskuda się wyniesie w końcu.

Wandziu straszne rzeczy tu piszesz . Nigdy bym nie chciała miec takich szkodników. Aż się przestraszyłam że mogło by tak byc u mnie.Nie ma innej rady musisz tak zrobic jak piszesz. Pozdrawiam.
Bogdzia 20:53, 14 sie 2012

irena_milek napisał(a)

I lilie

coś tam jeszcze kwitnie ale nie zrobiłam zdjec.

moje ulubione pachnące róże jednak nadal sporo kwitnie
o kani ciut doczytałam, przyroda jest niesamowita!

oczywiście chodziło o lilie! ale przygladałam się też Bożenki różom i gafa!!!

Miło że wpadasz do mnie. Róze pachną, lilie pachną wiec wszystko jedno co napisałaś każda wersja dobra.
Bogdzia 20:54, 14 sie 2012

asc napisał(a)
Irenka patrzyła na lilie, a w głowie jeszcze jej uśmiechały się róze.. Irenka ma dziś imprezkę z okazji 800-tnej stronki.. to i pomylić się łatwo

No tak to dobry powód żeby się mylic.
Bogdzia 20:57, 14 sie 2012

eliza3 napisał(a)
Bożenko, historię o kani pamiętam, bo przeczytałam jednym tchem, to co się wydarzyło to jak powieść w odcinkach. Widocznie ptaki jak ludzie lubią wracać do znajomych miejsc.
Masz piękny ogród, więc ptakom też się u Ciebie podoba... może znowu przyleci...
Pozdrawiam ciepło.

Jak już ją ponownie zobaczyłam to jest szansa że tedy leci do Afryki i bedzie zagladac. Prwdopodobnie zaglądała i w innych latach ale przecież nie zawsze się jest w ogrodzie czy tak jak teraz w salonie by ją zobaczyc w oknie. Myśle że jeszcze przyleci ale tylko pewnie w czasie przelotu do Afryki bo i ptaki mają swoje rodzinne obowiązki.
Bogdzia 20:59, 14 sie 2012

marzena napisał(a)
Bogdziu, róże piękne

a lilie... tu się pewnie narażę wielu osobom... nie lubię ich i nie mam ... zapach jest dla mnie nie do zniesienia...

cieszę się, że mogłyśmy się choć na krótko spotkać u Ani

to już się widziałyśmy dwa razy, pogadałyśmy i jesteśmy ,,stare znajome" Nie jest źle.Moze znów będzie okazja???