Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:49, 12 sie 2012

asc napisał(a)
A u nas Selgrosa nie ma M się strasznie zmartwił...... ale stwierdził na internecie można kupic wszystko, będzie szukał
Teresce przeczytałam wiersz.. bardzo sie wzruszyła i kazała serdecznie podziękować

Dziękowac nie ma za co. Jej trzeba dziękowac.
U mnie w Selgrosie były dwa rodzaje i różniły się cena o parę groszy.Wyglądem też niewiele.
dajana 21:12, 12 sie 2012

Bogdzia napisał(a)
Niektórzy może pamiętaja moje opowiadanie o kani która była przez trzy dni w moim ogrodzie Ci którzy nie pamiętają mogą przeczytac tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1197-bajki-przyrodnicze?page=15

Wszystko dzialo się jesienią 2008r. Od tego czasu kani nie widziałam. A dzis kania znów przyleciała. Nie wiem jak długo była w ogrodzie bo akurat siedzieliśmy dziś w domu.Wchodziłam własnie z talerzem do salonu by w przerwie między robieniem sałatek zjeśc obiad gdy nagle nadleciała lecąc od jeziorka pod samo okno w salonie. Aż sie ciemno w salonie zrobiło od jej czekoladowego koloru skrzydeł. Podbiegłam do okna a ona robiła koła po obwodzie ogrodu lecąc w miarę nisko. złapałam aparat i wybiegłam. Leciała akurat nad garażem ale aparat jeszcze nie był gotowy do działania. Pobiegłam na ogród a w tym czasie kanie zaatakowały trzy jastrzebie gnieżdżace sie od lat na bukach widocznych z okna.Nie atakowały jej dosłownie ale otoczyły i głośno się nawoływały.Krązyła jeszcze nad ogrodem ale już wysoko. Zrobiłam mimo to kilka zdjec i wiem że to ta sama kania bo jest pewien szczegół o którym nie pisałam w tamtym opowiadaniu. Kania miała wyrwane jedno czy dwa pióra w ogonie. Nie było tego widac gołym okiem ale zdjecie to pokazało i dzisiaj choc zdjęcia pokazują ją z bardzo dalekiej odległości wyraźnie widac ten brak pióra. Czy to może byc inna kania??? Nie sądzę tym bardziej że nigdy tu innej kani nie było. Teraz jest już pora przelotu na zimowisko do południowej Afryki i tak samo jak cztery lata temu kania pewnie tam leciała ale jej zainteresowanie moim ogrodem świadczy o tym że pamięta to miejsce. A moze ja zwariowałam????Zobaczcie zdjęcia. Pierwsze to zdjecie sprzed czterech lat. Widac brak piór czy pióra w ogonie a nastepne to dzisiejsze zdjęcia. Co o tym myślicie?????

[/quote

Bożenko aż mi ciarki przeszły z wrażenia Kania przyleciała do ciebie ,nie widząc cię jednak w ogrodzie podleciała do okna aby cie przywitać Co za wspaniała historia ,musiałaś być wielce zaskoczona Wielce i miło ,, ja bym tak się czuła zdębiałabym z wrażenia .Zapamiętała twoją gościnę a być może uratowałaś jej wtedy życie .Postawiłaś ją na nogi a ona to zapamiętała .Kiedy moja mama ratowała ptaszki zawsze ją odwiedzały wiedziała ze to one bo na łapkach zawiązywała im czerwone wstążeczki .Siadały rankiem na poręczy balkonu i śpiewały a kiedy wychodziła nie bały się Niektóre były prawie całą zimę pod jej opieką.Leczyła im skrzydełka opatrywała rany ,głównie po kotach .Wiosną wypuszczała ze łzami w oczach .One wszystkie są blisko bo zawsze je karmi w zimie .Wszystkie zwierzęta ją kochają bo ona je kocha .Tak jest też z tobą Co dajesz to otrzymujesz . Pozdrawiam Bożenko
Milka 13:14, 13 sie 2012

Bogdzia napisał(a)

Kupiłam w Selgrosie po 10zł takie karmniki dla ptaków

Karmniki ciekawe, chyba do powieszenia na drzewie? Znowu będą piękne zdjęcia ze stołówki
Miłej niedzieli życzę.

Tak to sa do powieszenia na drzewie. zaletą jest to że w czasie śnieżyc pokarm nie zostanie zasypany, conajwyżej tylko odrobinę. Też mam nadzieję na fajne zdjcia. Pozdrawiam serdecznie.

Bożenko, wstecz już u nikogo nie nadrobię, ale na bieżąco i owszem;
niesamowite karmniki, nowoczesne, schludne i funkcjonalne, zawsze czymś zaskoczysz
pozdrawiam poniedziałkowo, wdrażam się w rytm rutyny po intensywnym ubiegłym tygodniu, a tu już znowu środa wolna i nowe pomysły się nasuwają na razie rodzinne
Bogdzia 21:25, 13 sie 2012

Dajanko dokładnie tak było jak piszesz. zdębiałam. Minęły cztery lata od tamtego zdarzenia i juz niczego się nie spodziewałam a tu taka niespodzianka.Myślę ze ona musiała tu bywac i wcześniej ale ja jej nie widziałam. Jeśli pamięta tyle czasu to na pewno bywała i wcześniej. Podziwiam Twoją mamę.Pozdrawiam Cię serdecznie.
Bogdzia 21:29, 13 sie 2012

Irenko dzieki że zaglądasz. Rodzinne plany zawsze bardzo ważne więc nie żałuj czasu na przygotowania no i pewnie spokojniej spędzisz dzień z rodziną niż te wypady a to do Rzeszowa a to do Warszawy , choc Ty adrenalinę lubisz bo ja już tylko spokój lubię. Pozdrawiam serdecznie.
kaisog1 21:29, 13 sie 2012

Ja tez myślę Bożenko, że to ta sama Kania Zwierzęta pamiętają......
A karmniki bombowe
Mala_Mi 21:36, 13 sie 2012

A ja zerknęłam co nowego I wypatrzyłam nowy avatarek Małgosi z Kubusiowa.
monteverde 21:43, 13 sie 2012

Fajne Bogdziu karmniki u mnie nie ma takiego sklepu
Bogdzia 21:56, 13 sie 2012

kaisog1 napisał(a)
Ja tez myślę Bożenko, że to ta sama Kania Zwierzęta pamiętają......
A karmniki bombowe

Czasem przypadkowo kupi sie cos fajnego i na dodatek jeszcze za grosze. Co do kani to ja też tak myślę .Pozdrawiam Gosiu.
Bogdzia 21:58, 13 sie 2012

asc napisał(a)
A ja zerknęłam co nowego I wypatrzyłam nowy avatarek Małgosi z Kubusiowa.

Avararek ma tytuł ,,taniec z łopatą" czyli ostatnio tańczymy z czym sie tylko da.