Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 21:55, 16 lip 2013

Marta, hebe dostało kołderkę z kompostu, tak ciut ponad dolne liście i przeżyło
Z tych co podałaś to Rio i Paprika to zeszłoroczne nowości i dopiero u nas w tym roku się pojawiły w szkółkach, obie przepiękne, ale mam średnie sadzonki i ciężko powiedzieć czy szybko przyrastają, bo to u mnie nowość. Autumn leaves u mnie obok jasnej Tary to kapryśnica, rosła w reprezentacyjnym kąciku, w zeszłym tygodniu ją przesadziłam, bo po zimie jeszcze zebrać się nie mogła, także tej osobiście nie polecam. Z czerwonych lub w odcieniu czerwonego mam kilka, wszystkie ładnie i szybko przyrastają - na pewno Peach Flambe, Sparkling Burgundy, Root Beer, Mahogany, Berry Smoothie, Cherry Cola, Pinor gris (ta ma i jaśniejsze liście, ale jest cudna) Fire Chief (taka sobie), z nowości Fire Alarm, od maja mam Viennę i Georgia Peach - obie dobrze się zapowiadają, w kolorze pomarańczowo-czerwonym (jeśli rośnie na słoneczku) zdecydowanie Marmalade, z żuraweczek Sweet Tea - bardzo szybko przyrasta. Mam nadzieję, że coś wybierzesz
Pozdrawiam
martaibartek 22:10, 16 lip 2013

Ewelinko dzięki już zapisałam.
EPODLAS 22:13, 16 lip 2013

Ewelinko, u mnie klęska urodzaju. Fasolka szpragowa urosła w oczach i oblepiona strąkami. Blanszuje i mrożę bo nie nadążyłabym jeść. Masz niezła kolekcję roślin i wszystko ci pięknie rośnie. Hebe przeważnie przemarza zimą, a u ciebie rośnie pięknie.
Nati 22:32, 16 lip 2013

Welka napisał(a)

Nati, wygląda bardzo podobnie, ale najlepiej napisz do Izy Kuklik albo Goniaka, one szybciej ją rozpoznają.
Tak, tak - to dawny nieogrodowiskowy, był mały lifting
Pozdrawiam

dziękuję już mi ktoś napisał że to ta sama ale zaczerpnę więcej źródeł.pozdr.
Megi 22:41, 16 lip 2013

Z wymienionych przez Ewelinę na pełnym słońcu mam posadzone Georgia Peach i Peach Flamble - GP po posadzeniu trochę długo się zbierała i zgubiła kilka listków, ale teraz już jest OK, za to PF kupiona przy okazji Święta Róż jest boska - rośnie jak szalona, żadnych przypaleń, ładnie się też wybarwiła od słońca - dla mnie ideał, chętnie bym jeszcze kilka nabyła
Sweet Tea się u mnie na słońcu spaliła
Welka 23:05, 16 lip 2013

martaibartek napisał(a)
Ewelinko dzięki już zapisałam.

Nie ma sprawy, chociaż w żurawkach jako tako mogę pomóc
Welka 23:08, 16 lip 2013

EPODLAS napisał(a)
Ewelinko, u mnie klęska urodzaju. Fasolka szpragowa urosła w oczach i oblepiona strąkami. Blanszuje i mrożę bo nie nadążyłabym jeść. Masz niezła kolekcję roślin i wszystko ci pięknie rośnie. Hebe przeważnie przemarza zimą, a u ciebie rośnie pięknie.

Fasolki też mam mnóstwo, jemy co drugi dzień, część mrożę, a ostatnio już nie miałam kiedy jej przerobić i dałam mamie, jutro powinnam znów zbierać, ale początkowo wolna środa znów zmieniła się na napiętą, choć się cieszę, bo najwięcej czau wygospodarowałam na spotkanie z Megi
Hebe mam w dwóch miejscach, jedno na pewno obrzuciłam kompostem, ale co do drugiego nie mam pewności czy dostało jakieś okrycie, na szczęście obie roślinki rosną
Welka 23:09, 16 lip 2013

Nati napisał(a)

dziękuję już mi ktoś napisał że to ta sama ale zaczerpnę więcej źródeł.pozdr.

Kuklik albo Goniak, one najszybciej pomogą, bo sama tych o żółtym brzegu mam kilka i często np kwiat decyduje jaka to odmiana, a ja swoim nie daję kwitnąć i nie wiem, jaki mają kolor.
Welka 23:13, 16 lip 2013

Megi napisał(a)
Z wymienionych przez Ewelinę na pełnym słońcu mam posadzone Georgia Peach i Peach Flamble - GP po posadzeniu trochę długo się zbierała i zgubiła kilka listków, ale teraz już jest OK, za to PF kupiona przy okazji Święta Róż jest boska - rośnie jak szalona, żadnych przypaleń, ładnie się też wybarwiła od słońca - dla mnie ideał, chętnie bym jeszcze kilka nabyła
Sweet Tea się u mnie na słońcu spaliła

Mówiłam, że PF będzie bezproblemowa
Ja mam dwie ST, jedna przyszła jako gratis, z minimalnym korzeniem i wątpiłam czy się przyjmie - też na słońcu rośnie i nic się nie dzieje, druga kupiona jako normalna sadzonka i jest olbrzymia, jutro obu zrobię zdjęcie. Chcesz tę mniejszą sadzonkę?
an_tre 23:44, 16 lip 2013

Welka napisał(a)

jest urzekająca
to ogrodowa? jeśli tak, to u mnie by nie przetrwała a szkoda
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies