Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 19:47, 08 lut 2014

Zrobiłam dziś obchód po ogrodzie, temp na +, śnieg się szybko topi, ale obawiam się powrotu zimy, wszak to dopiero 8.02.
Miejscami jeszcze dość dużo białego

Prymulki kwitły już w grudniu, nadal mają pączki

I wypatrzyłam ranniki, mam je od Hani i muszę się jej dopytać cy nie za wcześnie wyszły i nic im nie grozi w razie powrotu zimy.

Pozdrawiam
ZbigniewG 20:12, 08 lut 2014

Ewelina drugie zdjęcie przypomniało mi to:
Welka napisał(a)
..Zadałam gdzieś pytanie dotyczące drzewek szczepionych, chyba u vivy na piaskach, ale nie mogę dogrzebać się gdzie, więc tu powtórzę - jak wysokie rosną takie drzewka szczepione - pewnie to zależy od wysokości szczepienia, ale czy można mniej więcej określić o ile urośnie? Kupiłam sobie przez internet buka Rohan Weeping, pisałam ze sprzedawcą o wysokości drzewka i tak dalej, okazało się po przesyłce że jest szczepiony gdzieś tak na wys.60-70 cm. Jest bardzo ładny, ale ile może urosnąć?

jeżeli nie dostałaś jeszcze odpowiedzi to jest tak -będzie wykład

- od miejsca szczepienia rośnie tyle ile mu natura dała czyli w tym wypadku max 3-4m lub np.15m -Rohan Obelisk
-zawsze możesz zahamować wzrost przycinając (kształtując) zwłaszcza przy tej odmianie (płaczącej)
-rośnie wolno więc dasz radę go opanować
Kondzio 20:13, 08 lut 2014

O widze ogrodzenie hi hi hi i wiosnę zima nie wruciłem hi hi hi
kaisog1 21:12, 08 lut 2014

Ewelina podobno przymrozki mają być w kwietniu.... a ja mam nadzieje, że to sie nie sprawdzi! Buziaki zostawiam
monteverde 22:43, 08 lut 2014

Welka napisał(a)
Zrobiłam dziś obchód po ogrodzie, temp na +, śnieg się szybko topi, ale obawiam się powrotu zimy, wszak to dopiero 8.02.
Miejscami jeszcze dość dużo białego

Prymulki kwitły już w grudniu, nadal mają pączki

I wypatrzyłam ranniki, mam je od Hani i muszę się jej dopytać cy nie za wcześnie wyszły i nic im nie grozi w razie powrotu zimy.

Pozdrawiam

No to już musi być wiosna jak kwitną ranniki, u mnie nic teraz nie kwitnie wszystko w skorupie lodowej która powoli topnieje, ale też miałaś śniegu pozdrawiam
bociek 11:39, 09 lut 2014

Nie no jak kwiatki pod sniegiem kwitna to chyba juz koniec zimy I tej wersji sie trzymamy.
A sniegu masz mniej niz ja

Pozdrowka
Bogdzia 13:40, 09 lut 2014

W tamtym roku też zaczęły wcześnie kwitnac a potem były dosc duże mrozy. Przykryłam je wiadrem ( do góry nogami) wypełnionym suchymi liścmi , super przetrzymały dośc długo.
EPODLAS 20:35, 12 lut 2014

Widziałam w Anglii w parku, całą połać kwitnących ranników. Pięknie to wyglądało . Śliczne wczesnowiosenne kwiatki.
Welka 21:54, 12 lut 2014

ZbigniewG napisał(a)
Ewelina drugie zdjęcie przypomniało mi to:

jeżeli nie dostałaś jeszcze odpowiedzi to jest tak -będzie wykład

- od miejsca szczepienia rośnie tyle ile mu natura dała czyli w tym wypadku max 3-4m lub np.15m -Rohan Obelisk
-zawsze możesz zahamować wzrost przycinając (kształtując) zwłaszcza przy tej odmianie (płaczącej)
-rośnie wolno więc dasz radę go opanować

Chyba tu bezpośrednio nie znalazłam odpowiedzi, ale gdzieś coś podobnego wyczytałam, ale może komuś jeszcze się przyda. Z Rohankiem nie będzie chyba większego problemu, bo masz rację - baaardzo wolno przyrasta.
Ależ Ty spostrzegawczy, musiałam wracać do zdjęcia, żeby sprawdzić gdzieś Ty go wypatrzył
Dzięki i pozdrawiam
Welka 21:56, 12 lut 2014

Kondzio napisał(a)
O widze ogrodzenie hi hi hi i wiosnę zima nie wruciłem hi hi hi

Jeszcze trochę trzeba wykończyć, żeby było ogrodzeniem z prawdziwego zdarzenia, ale już z teściem jestem umówiona na spawanie
Pozdrawiam