Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 09:29, 06 wrz 2014

i vanilka, moja nowa ukochana (teraz już bardziej wybarwiona)

Pozdrawiam
MarekW 09:43, 06 wrz 2014

Pięknie wszystko rośnie u Ciebie Pozdrawiam
monteverde 11:08, 06 wrz 2014

Co Ty robisz że u Ciebie hosty wcale nie dziurawe? ja wiosna pryskałam woda z czosnkiem to pomagało a teraz coś je wcina ale nie ślimaki
Toszka 11:52, 06 wrz 2014

Hosty dalej wcinają ślimaki takie maleńkie, młode, czasami mają ok 2mm
Margo 21:30, 06 wrz 2014

Welka napisał(a)

Gosiu Margo, witaj u mnie, daj sobie spokój z lekturą, przejrzyj zdjęcia. Jeśli chodzi o matę, to nie jestem z niej zadowolona, po roku jest dużo dziur, bo jednak nie wytrzymała wiatrów na mojej górce. Po zimie planujemy założyć maty bambusowe/wiklinowe, bo i są bardziej eleganckie, a i tej nie będziemy ściągać tylko na nią położymy, to może tak szybko ich wiatr nie połamie.

Lektura ciekawe, więc dobrze się czyta, już prawie kończę
Z tą matą na płocie to mnie zmartwiłaś. U nas też wieje i myślałam, że właśnie jako osłona od wiatru też m. in. się sprawdzi. Kurcze szkoda że to takie słabe a jednak sporo kosztowało ( mamy 75 m na razie osłonięte ).
Słodką masz psinę
Pozdrawiam
monteverde 21:35, 06 wrz 2014

Welka 21:42, 06 wrz 2014

Marku, dziękuję i pozdrawiam
Aniu, Toszka - hosty uwielbiam, ale niczym specjalnym ich nie traktuję, nie podlewam i nie pryskam żadnymi wywarami przeciw ślimakom. W tym roku razem z innymi roślinami potraktowałam je tylko wrotyczem, ale wierzcie mi - dziury są. Część załatwiły opuchlaki, ale na dwóch hostach są dziury w środku i przy okazji nocnych polowań na opuchlaki odnalazłam właśnie takie małe ślimaczki, część bez skorupek, które żywiły się listkami.
Margo, my tez m.in. kupiliśmy matę ze względu na wiatr, ale niestety u nas się nie sprawdza. W zeszłym roku w lipcu przeszła porządna burza (przewróciło nam wtedy dużą trampolinę) i z jednej strony porwało matę, ale małe dziurki porobiły się gdzieniegdzie przy mniejszym wietrze i teraz z tych mały dziurek porobiły się większe. Myślę, że z 3-4 lata mogłaby powisieć, ale denerwują mnie te dziurki (inni nie zwracają na to uwagi, dopiero jak się powie, ale mnie doprowadza do szału, postaram się zrobić Ci zdjęcia).
Margo 21:50, 06 wrz 2014

O super jakbyś fotki pokazała, wiedziałabym czego się spodziewać
Chciałam własnie na 3-4 lata, w tym czasie żywopłot urośnie i można by zdjąć.
No cóż, po zimie sie okaże ile to warte...
Welka 22:37, 06 wrz 2014

Zimą pamiętaj o odśnieżaniu/odgarnianiu górek śniegu koło maty. Sąsiadka tego nie zrobiła, a u niej nazbierała się duża górka i mata mocno się "wybrzuszyła" na naszą stronę, wtedy się nie porwała, ale i śniegu w tę zimę nie było tak dużo.
monteverde 22:47, 06 wrz 2014

No tych malych b/skorupek pełno to male pomrowy