Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje zmagania ogrodowe

Moje zmagania ogrodowe

Welka 10:33, 15 sie 2014

Beta, dziękuję i również pozdrawiam
Aniu, już wczoraj w wątku o opuchlakach napisałam, że opuchlaki mają u mnie ogród w wersji all inclusive. Widzę działanie wrotyczu, ale tylko jako gnojówka, żadne napary/wywary nie poskutkowały - wczoraj po podlaniu gnojówką powyłaziła cała grupa i można było je pozabijać. Też jestem za mroźną zimą, wolę taką z mrozem (choć samej zimy nie lubię)niż majowe przymrozki, bo te zawsze więcej szkód robią.
Ewik 12:35, 15 sie 2014

Super kolekcję żurawek masz, rozchodniki też śliczne, pozdrawiam
Welka 10:18, 17 sie 2014

Ewko, dziękuję i pozdrawiam
EPODLAS 20:07, 19 sie 2014

Ewelinko, gratuluje ilości rozchodników i podziwiam twoją wiedzę na ich temat. Ja mam takie z czerwonymi liśćmi i na tym moja wiedza na ten temat się kończy. Fajnie się te moje rozrosły i są na trawiastej rabacie. Trawki też śliczne.
Tess 16:53, 21 sie 2014

Welka napisał(a)
Beta, dziękuję i również pozdrawiam
Aniu, już wczoraj w wątku o opuchlakach napisałam, że opuchlaki mają u mnie ogród w wersji all inclusive. Widzę działanie wrotyczu, ale tylko jako gnojówka, żadne napary/wywary nie poskutkowały - wczoraj po podlaniu gnojówką powyłaziła cała grupa i można było je pozabijać. Też jestem za mroźną zimą, wolę taką z mrozem (choć samej zimy nie lubię)niż majowe przymrozki, bo te zawsze więcej szkód robią.

Ewelina, w jakich proporcjach robisz a następnie rozcieńczasz gnojówke z wrotyczu?

To byłoby okropne, gdyby te wszystkie piękne kwiaty opchlaki zeżarły.
Podobno rozchodniki to ich przysmak, większy nawet, niż zurawki.
Welka 18:55, 21 sie 2014

EPODLAS napisał(a)
Ewelinko, gratuluje ilości rozchodników i podziwiam twoją wiedzę na ich temat. Ja mam takie z czerwonymi liśćmi i na tym moja wiedza na ten temat się kończy. Fajnie się te moje rozrosły i są na trawiastej rabacie. Trawki też śliczne.

Bożenko, jaka tam wiedza, to tak łatwe w uprawie rośliny, że w zasadzie nic przy nich nie robię (teraz zbieram opuchlaki )
Pozdrawiam
Welka 19:02, 21 sie 2014

Tess napisał(a)

Ewelina, w jakich proporcjach robisz a następnie rozcieńczasz gnojówke z wrotyczu?

To byłoby okropne, gdyby te wszystkie piękne kwiaty opchlaki zeżarły.
Podobno rozchodniki to ich przysmak, większy nawet, niż zurawki.

Tess, skorzystałam z przepisu Waldka podanego w wątku o opuchlakach
waldek727 napisał(a)

Wszystkie gnojówki roślinne sporządzam w 20l wiadrze. Po przecedzeniu przelewam wyciąg do 100l beczki z deszczówką. Nie jest to tak bardzo istotne czyj preparat będzie bardziej skoncentrowany, a czyj bardziej wodnisty. Najważniejsza w tym działaniu jest systematyczność. Rok w rok dwa razy w sezonie wegetacyjnym 100l wrotyczu wędruje na 300m2 powierzchni ogrodu.
To nie ma dotrzeć do szkodników, to nie ma ich zabić czy w jakikolwiek inny sposób unieszkodliwić. Przesiąknięta na wskroś gleba terpenami, kamforami, tymolami i jeszcze wieloma innymi zapachami nie będzie zachętą dla zwierząt które posługują się w swoim życiu biologicznym węchem i smakiem do jej zasiedlania, do pobierania z niej pokarmu, a w konsekwencji też i do rozmnażania. Dotyczy to również owadów ssąco-kłujących które tym samym sposobem zniechęcane są do zasiedlania roślin w ogrodzie.
Również przesyłam pozdrowienia.

Wiadra miałam 25 l, wrotycz po tygodniu rozniosłam pod roślinami, część "wodną" rozlewałam do konewki 10 l, gdzieś tak ok. 2 l gnojówki i reszta wody (pod niektóre rośliny dawałam i około 2,5 l gnojówki i ciut mniej wody, bo już w trakcie podlewania zapomniałam jakie proporcje mają być dokładnie )

Dopiero podlanie gnojówką sprawiło, że robale się pokazały i można je było łapać. Pierwsze dwie noce zbierałam po ok. 30 osobników, dwie następne noce po 20, ostatnie noce około 5-8. Ciekawe ile jaj zdążyły złożyć? Jak teraz najlepiej zawalczyć z jajeczkami/larwami w ziemi?
Welka 19:09, 21 sie 2014

Kilka tylko roślinnych, bo...

mamy już w domu pieska, opuchlaki przy tym małym szkodniku to chyba będzie pikuś

Karol próbuje jej wytłumaczyć, że mama się wścieka, jak ktoś wchodzi do jej ogródka (i kopie!)

ulubiona zabawa

Pozdrawiam
kaisog1 19:32, 21 sie 2014

Hahahhaha wysyp szczeniaków na forum Ile ma? 7-8 tygodni? Po naszą jechaliśmy przez Twoje okolice az do DOrotowa
martaibartek 21:09, 21 sie 2014

Gratuluję nowego członka rodziny.

To czysty owczarek czy mieszaniec?