Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

eliza3 10:34, 06 lut 2013

popcarol napisał(a)

Powodzenia! Też nie mam szczęścia do Rh... mam wrażenie że im mniej przy nich "skaczę", tym im lepiej

pozdrawiam!

Tu chyba raczej chodzi o rodzaj gleby niż szczęście. Podobno rh, są niezniszczalne i nie potrzebują specjalnej troski, tylko kwaśnej ziemi... ale się mądrzę, a sama z jednym nie daję sobie rady

W ubiegłym sezonie załatwiłam 2, Cunningham's White i jeden wielki, szczepiony na wysokim pniu (ok 1,5m wysokości miał)... za dużo nawozu do kwasolubnych, za krótko po posadzeniu przesadzić też nie można...

Ale strata... to faktycznie przykra sprawa. Słyszałam, że rh nie lubi za dużo nawozu, ale żeby tak całkiem padły? Wyrzuciłaś je już, czy jeszcze będziesz ratować.
Podobno największe nieszczęścia mają szanse na przeżycie, czytałam o tym w wątku o rh.
Gosiniak 19:56, 06 lut 2013

Ja też tylko kilka krzaczków będę mieć, u mnie zdecydowanie gleba zasadowa, więc trochę z tym pracy jest, ale one są warte zachodu
eliza3 20:10, 06 lut 2013

Gosiniak napisał(a)
Ja też tylko kilka krzaczków będę mieć, u mnie zdecydowanie gleba zasadowa, więc trochę z tym pracy jest, ale one są warte zachodu

Oj warte, zwłaszcza kiedy krzewy podrosną i tworzą cudowne bukiety.
Mala_Mi 20:19, 06 lut 2013

Ja też nie mam ręki do rh, ale się nie poddaję.. dostały jeszcze raz szansę i to na wielka skalę... kilka wygląda marnie, a cześć jak na razie ..odpukać i nie wykrakać W tym jeden co chciałam wyrzucić, ale M stwierdził, że będzie go ratował.... sam mu górkę usypie i posadzi.... i posadził
eliza3 20:34, 06 lut 2013

asc napisał(a)
Ja też nie mam ręki do rh, ale się nie poddaję.. dostały jeszcze raz szansę i to na wielka skalę... kilka wygląda marnie, a cześć jak na razie ..odpukać i nie wykrakać W tym jeden co chciałam wyrzucić, ale M stwierdził, że będzie go ratował.... sam mu górkę usypie i posadzi.... i posadził

Aniu, ja myślę, że Ty masz bardzo dobrą rękę do roślin, a jak jeszcze M pomoże, to wszystko pięknie będzie rosło. Masz śliczny ogród i rośliny też się dobrze u Ciebie czują, więc rh też się zadomowią, zobaczysz
popcorn 20:41, 06 lut 2013

Ela wyrzuciłam, dałam im szansę ponad pół roku, mimo podlewania i wymiany ziemi nie odżyły... wykopałam, suche korzenie... nic z tego
trudno, mea culpa... świeżo sadzonych się nie nawozi!

pozdrawiam!
eliza3 21:13, 06 lut 2013

popcarol napisał(a)
Ela wyrzuciłam, dałam im szansę ponad pół roku, mimo podlewania i wymiany ziemi nie odżyły... wykopałam, suche korzenie... nic z tego
trudno, mea culpa... świeżo sadzonych się nie nawozi!

pozdrawiam!

To bardzo przykra sprawa, szkoda takich pięknych roślin.
Następne będą już miały u Ciebie jak w niebie, bo drugi raz takiego błędu nie popełnisz Ja znowu jestem ostrożna z nawozami i może dlatego mój żółknie... trzeba znaleźć złoty środek
Urszulla 21:20, 06 lut 2013

Ciekawe jak mi pójdzie z Rh?...a będzie ich trochę....dlatego czytam wszelkie rozważania...........podstawa to dobra ziemia przy posadzeniu.
eliza3 21:29, 06 lut 2013

Urszulla napisał(a)
Ciekawe jak mi pójdzie z Rh?...a będzie ich trochę....dlatego czytam wszelkie rozważania...........podstawa to dobra ziemia przy posadzeniu.

Na pewno dobrze Ci pójdzie, jak mają odpowiednią ziemię to rosną jak szalone... patrz- ogród rododendronowy zawsze się zachwycam wiosną
Celina 22:38, 06 lut 2013

[

Elizko .ależ on piękny!! ile kwiatów! jakie gęste! Tfu tfu na psa urok!