Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nigdy nie mów nigdy

Nigdy nie mów nigdy

nl_kinia 12:28, 30 sie 2012

Kindzia napisał(a)
Właściwie cebulowe powinno się wykopać w czerwcu (nie musisz ich wykopywać corocznie) i sadzić znowu we wrześniu, październiku. Zależy od temperatury. Ja w tamtym roku posadziłam we wrześniu i w związku z ciepłym październikiem i listopadem, w grudniu zaczęły wyłazić żonkile i hiacynty Jakimś cudem nie zmarzły, ale nie kwitły potem na wiosnę
Na Twoim miejscu posadziłaby je teraz, nie poczują nawet, że były wykopane.
W przyszłym roku wykop je w czerwcu, oczyść, oddziel dzieci cebulkowe i zostaw w ciepłym, przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Potem jesienią, przed sadzeniem zapraw je w Kaptanie i do ziemi. Spokojnie wtedy 3-4 lata możesz nie wykopywać.

aha, czyli na razie czym prędzej na rok do ziemi wysadzić ten mój radosny mix ? a na przyszły rok będę już w stanie rozdzielić odmianowo i kolorystycznie
bardzo, bardzo, bardzo pięknie dziękuję i notuję wszystko skrzętnie w zielonym kajeciku hihi

mam taki pomysł, żeby do tej nie-rabaty wykorzystać stary wóz, tzn obudowę wozu, ale nie wiem, czy taka podwyższona rabata nie wymarznie zimą...
Kindzia 12:39, 30 sie 2012

Polecam się na przyszłość. Z cebulowymi akurat mam troszkę doświadczenia

Zależy od zimy .

Te najbliżej obudowy mogą przemarznąć
nl_kinia 14:53, 30 sie 2012

no to jeszcze się zastanowię co do wozu tymczasem muszę mężusia pogonić, niech orze ugór pod te kffiatki
Kindzia 15:01, 30 sie 2012

Jasne.On Ci przekopie, a Ty sobie ładnie chwaściory wybierzesz, w rączkach twarde grudki zmielisz i niech czeka. Potem tylko pilnuj, żeby nie zarosło znowu
Jeszcze do każdego dołka dosypuję trochę obornika granulowanego, przysypuję leciutko ziemią i do tego cebula. Rosną potem jak na drożdżach
Enya73 15:47, 30 sie 2012

No to ja Kindziu do Ciebie będę na lekcje we wrześniu przychodzić, bo mam w planach zakup cebul, a wiedzę na ten temat żadną
eliza3 16:07, 30 sie 2012

Widzę, że w sprawie cebulowych mamy eksperta. Skorzystam
JulkAd 17:09, 30 sie 2012

Kindzia napisał(a)
Jasne.On Ci przekopie, a Ty sobie ładnie chwaściory wybierzesz, w rączkach twarde grudki zmielisz i niech czeka. Potem tylko pilnuj, żeby nie zarosło znowu
Jeszcze do każdego dołka dosypuję trochę obornika granulowanego, przysypuję leciutko ziemią i do tego cebula. Rosną potem jak na drożdżach

Kasiu jest obornik granulowany? Nie myślałam, że może taki być, muszę poszukać...to chyba wygoda?
Kindzia 18:17, 30 sie 2012

Enya73 napisał(a)
No to ja Kindziu do Ciebie będę na lekcje we wrześniu przychodzić, bo mam w planach zakup cebul, a wiedzę na ten temat żadną

Nie ma sprawy Mam dużo cebul tulipanów, niestety są pomieszane. Jeżeli chcesz niespodzianki w ogrodzie, to parę możesz dostać ode mnie w prezencie. Daj znać, to Ci przywiozę do Goczałkowic. Chyba że wstąpicie na nasze włości po Kapiasach?
Kindzia 18:27, 30 sie 2012

eliza3 napisał(a)
Widzę, że w sprawie cebulowych mamy eksperta. Skorzystam

Ekspert, to jednak za dużo powiedziane Ale latam z nimi po całym ogrodzie, bo wszędzie mi się koncepcja zmienia, to trochę wiem jak lubią
Kindzia 18:29, 30 sie 2012

JulkAd napisał(a)

Kasiu jest obornik granulowany? Nie myślałam, że może taki być, muszę poszukać...to chyba wygoda?

Jest Wpisz sobie hasło na allegro i możesz wybierać
Ja staram się tylko kupować suchy, taki w granulkach. Ten jest bezzapachowy.