Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

agniecha973 09:34, 04 lut 2014

Gusiarz, wykadrowane to moje wrzosowisko na zdjęciu. Miszczu ze mnie też marny, po prostu udało mi się to zestawienie.
Louise O. mam od wiosny. Rośnie jak szalona, tzn. wypuszcza bardzo długie badyle. Na razie śmiesznie to wygląda, bo jest ich mało (może z 5 na krzak) a długie przewieszone są. Ale zakładam, że jak się zagęści, to powinien być z tego niezły krzak, rozłożysty. U mnie ma trochę cienia, nie wiem czy jej to na zdrowie wyjdzie.
Nawadnianie, hmm... a co to jest? U mnie ogród radzi sobie sam, podlewam tylko to, co posadziłam w tym samym roku z odkrytym korzeniem i to też do czasu.
gusiarz 09:44, 04 lut 2014

Jagodaa - ML wydaje mi się fajnym kontrastem dla liści róż... wydaje mi się również, że ładnie podkreśli kolor różowy.

Tesiu - mchowe róże maja takie mocno "owłosione" paczki - to pamiętam od Ani DS i chyba Safoya takie miała... Dziękuję za linka - zaraz lecę zobaczyć.

Pszczółko - piszę o Louise Odier tu klik do niej
Ecia... niby prosto i przejrzyście... ale czy w realu tak wyjdzie...

Ola - widzę, że ML będzie gwoździem rabaty

Gabrysiu... pstrości nie przewiduję... jedynie ML będzie paskowany - ale z daleka jak dla mnie on jest bardziej srebrzysty...
Szerokości krzewów nie wpisywałam na karteczki - one są już wycięte wg skali... wymiary są uśrednione - miałam je z stron polskich szkółek róż i wielbicielek forumowych - np. Ani DS. Wiadomo, że nie wszędzie dany krzew będzie bujnie rósł... jeśli będzie za rzadko - dosadzę.

Marzenko - człowiek uczy się całe życie - mówisz dwa trzy kolory.. to ze mnie kokoszka na całego . William pójdzie zatem na wymianę z Allanem . Jak Shakespeare będzie mało widoczny dokoptuję drugiego troszkę wyżej.

Beatko - dzięki za link... wprawdzie czytałam chyba wszystko o różach od Danusi, ale jeszcze raz przepatrzę.

gusiarz 09:50, 04 lut 2014

Aga u nas też nie ma nawadniania w ogrodzie. Podlewam tylko w afrykańskie upały... Trochę bardziej dbam o róże... ale jak mam czas. Cały czas szukam fotki tej trawki bez szronu... może w końcu znajdę

Tesia - ta fotka ostatnia ze stronki którą linkowałaś jest świetna!!! Kostrzewa sina wspaniale podkreśla urodę róż!!! Baaardzo mi się spodobało
agniecha973 09:57, 04 lut 2014

Aga, ja znalazłam w swoim ogrodowym notatniku takie gat. traw do róż (ale nie pamiętam kto doradzał i gdzie, po prostu pooglądaj co to za jedne): Carex morrowii Silver Sceptre, Briza media Russels, Carex comans Frosted Curls (tą już znamy), Molinia caerulea, Haconechloa macra Fubuki i Mediopicta, Deschampsia Northern Lights. Jak jakieś bzdury piszę, to wybaczcie.
Mala_Mi 10:39, 04 lut 2014

Gusiaczku.. Loiuse Odier wymaga podpór, bo inaczej leży.... przynajmniej u mnie ...
Frosted - praktycznie leży, tylko młoda rośnie w miarę do góry.. u mnie co kilka lat wygniwa... ale z uporem maniaka sadzę nowe Wstawiam u siebie zbliżenie
Edit.. i frostet ma na niektórych kłoskch loczki... takie mocno kręcone.. jak u naszej Agnieszki
BarbaraM 10:42, 04 lut 2014

Na ogrodowisku o rózach coraz więcej.
To coś oznacza. Napewno popularność
agniecha973 11:11, 04 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Gusiaczku.. Loiuse Odier wymaga podpór, bo inaczej leży.... przynajmniej u mnie ...
Frosted - praktycznie leży, tylko młoda rośnie w miarę do góry.. u mnie co kilka lat wygniwa... ale z uporem maniaka sadzę nowe Wstawiam u siebie zbliżenie
Edit.. i frostet ma na niektórych kłoskch loczki... takie mocno kręcone.. jak u naszej Agnieszki

Ania, a masz porównanie do AmazonM? Bo moje niby AM też mają loczki i kłoski. Czy jest tu ktoś na tyle obeznany, żeby pomóc nam odróżnić AM od FC?
Pszczelarnia 14:02, 04 lut 2014

Tomek z Radkowa odróżni, wstawcie mu zdjęcia.

LOdier, mam 3 sezony - u mnie się nie pokłada, ma pokrój krzaczasty ale nie zwieszony. Ale im starsza tym ponoć gałązki bardziej zdrewniałę utrzymują burzę kwiecia. Tak też jest z innymi pięknościami - jak np. Mme Plantier . Wiem z dobrego zawodowego źródła.
gusiarz 15:32, 04 lut 2014

Aguś - dzięki za nazwy... jaka to obfitość informacji w takim kajecikiu... mój kajecik mjeszcze skromnych rozmiarów

Mały Mi...siaczku - a ja czytałam o Louise, że sama sobie świeną podporą jest. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Generalnie chciałabym uniknąć konstrukcji, bo zimą dość mocno je widać. Skoro FC leży to moja trawka na pewno nią nie jest. Ona jest rozczochrana i uniesiona... bezloczna. WCIĄŻ SZUKAM FOT :/

Basiu... róże to kwiaty które się albo kocha alba nie znosi

O Ewciu... tak właśnie czytałam... Louise Odier sama daje radę. To róża parkowa - będzie duuuża
gusiarz 17:48, 04 lut 2014

Znalazłam w końcu zdjęcia mojej trawki... tu jesienne

a tu latem wśród róż - pod miskantami

I co to za jedna???