Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak więcej błędów nie popełnić......

Jak więcej błędów nie popełnić......

HannaR 21:09, 02 maj 2020

Pięknie i elegancko.
KasiaWB 21:54, 02 maj 2020

Cudnie
MalgosiaW 20:54, 03 maj 2020

Pięknie. I różaneczniki już kwitną? U mnie dalej w pączkach... Nie mogę się już ich doczekać.
Gocha 01:06, 04 maj 2020

Anetko po prostu boski ogród. Jesteś bardzo konsekwentna w jego realizacji. I przepiekne bukszpany. Ja już niestety pozbywam się ich. Już dużo wykopanych i jeszcze mnóstwo do usunięcia. Buziaki
Aneta1309 22:39, 06 maj 2020

Dzięki dziewczyny różanecznik dosłownie w ciągu doby po deszczu ruszył, dopiero teraz jak popadało wszystko w ogrodzie nabiera tempa. Szkoda, że właśnie urlop mi się skończył i mam czasu żeby się tymi widokami nacieszyć. Oby do piątku .
Gosia u mnie jeszcze ćma nie dotarła ale tak jak już dwa lata piszę, bardzo się o nie boję. Wyleciałby mi znaczna część nasadzeń w ogrodzie a wymiana wszystkiego od razu na cisy jest poza moim zasięgiem finansowym.
Ale nie martwimy się na zapas, cieszymy się tym co jest

HannaR 16:10, 07 maj 2020

Aneta, nie bój się ćmy. Ja też się bałam i nawet zamierzałam poddać się bez walki, ale opracowałam strategię, która pokonuje ćmę.

Kup lepinox - można już kupić na allegro małe opakowanie. Mi takie jedno opakowanie starcza na jeden oprysk wszystkich bukszpanów, a mam ich trochę. Więc kup od razu 3 opakowania - starczy ci na cały sezon. Popryskaj lepinoxem albo już teraz profilaktycznie i potem co 3 miesiące, albo jak nie chcesz teraz to czekaj na pojawienie się ćmy lub gąsienic- zależy co zauważysz jako pierwsze - i wtedy opryskaj wszystkie bukszpany, a potem już co 3 miesiące powtórka.

Ja dodatkowo mam mączkę bazaltową, którą posypuję bukszpan, na którym ewentualnie było niedopryskane i dalej żerowała gąsienica. Po dwóch dniach gąsienic nie ma (mączka uszkadza ich "ząbki" i giną), a mączkę można strzepać z bukszpanu albo deszcz ją zmyje.

Już drugi rok tak robię i straciłam tylko 1 małą kulkę, (która podczas oprysku schowała mi się pomiędzy miskantami i nie została opryskana) i po kawałeczku 2-3 bukszpanów, które po przycięciu już pięknie odrastają. Cała praca, którą trzeba wykonać to 3 razy oprysk bukszpanów w sezonie - przyuczyłam już do tego mojego męża - i ewentualnie posypanie mączką.
Aneta1309 08:29, 08 maj 2020

Dzięki Haniu za podpowiedzi, zaczęłam myśleć, że jak już przylecą to da się z nimi walczyć, bo różnie dziewczyny piszą na forum.
Zrobię tak jak piszesz, idę do neta na zakupy i czekam na france jedne.
Nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez zimozielonych kulek i innych takich
BASIA8 12:25, 08 maj 2020

Anetko Ja też się boję ćmy. W tamtym roku kupowałam z casto bukszpany na promocji. Waldek z forum mnie postraszył że są chore że maja ćme ale na szczecie są zdrowe Pisałam z Aganią o ćmie ona kupuje lepinox i pryska profilaktycznie i na spokojnie można roślinki uratować. O mączce bazaltowej nie słyszałam ale dobrze wiedzieć. HannaR ma racje nie bój się ćmy.
Pozdrowienia zostawiam.
Aneta1309 12:54, 08 maj 2020

Basiu dziękuję, powiem szczerze że ogród dużo dla mnie znaczy, lubię się w nim zmęczyć daje dużo frajdy. Od dłuższego czasu jednak z tyłu głowy ten niepokój trochę burzy mi spokój . Większość moich busów wyprowadziłam sama dlatego jak teraz pomyślę o tej ćmie to słabo mi się robi, musiałabym właściwie na nowo zaczynać i inwestować.
Ja rozumiem zmiany w ogrodzie ale nie aż takie.
Profilaktycznie pryskać piszesz, miałam poczekać na te france ale jak trzeba to będę pryskać. Jeszcze raz dzięki.
Ja też kiedyś swoje małe buksy e markecie kupowałam i wszystkie do dzisiaj ładnie rosną.
A_gawa 07:47, 11 maj 2020

Śliczny ogródek. Rododendron króluje. Piękny!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies