Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Bogdzia 18:55, 03 wrz 2013

Piękne kulki kupiłaś, no to znów masz sadzenie. Nie padnij przy tej pracy , czasem posiedz z M i popatrz jak masz ładnie.
Madzenka 18:59, 03 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
Piękne kulki kupiłaś, no to znów masz sadzenie. Nie padnij przy tej pracy , czasem posiedz z M i popatrz jak masz ładnie.

Dlatego napisałam aby dopieszczanie rabaty zostawić na wiosnę poszukać dalszych inspiracji zimą na pinterest i dopiero wiosną działać a teraz zachwycać sie z M. Z kamieniem też nie pobiegasz, więc pomyśl na spokojnie. Zima to fajny okres na myślenie
Mala_Mi 19:13, 03 wrz 2013

Syla napisał(a)
Wiedziałam , że przytargasz wielkościowo odmienne kulasy ..... pokaż to miejsce z większej perspektywy ..... po drugiej strony rabaty masz już rabatę z hostami i ....... płotkiem i ......

wystarczą kulasy , żwir i kamienie ...... i oświetlenie pod drzewka i to pisząc zastanawiam się właśnie nad podświetleniem klona ....... o czymś takim myślałaś ????

Syla ta rabata z płotkiem idzie cała do wyrzucenia... łącznie z płotkiem.. będą tam tylko 3 cisy na nóżce i poczochrany bonzaj z cisa...
To tak przeze mnie wstępnie narysowany plan.. mniej więcej w skali.. ale tylko mniej więcej... pod cisem poczochrańcem dam trawki, żurawki, albo co... pomyśle jak posadzę.. i nie wiem czy te kulki i poczochrańca tak dam czy inaczej.. Niestety rysowałam programem nie do projektowania ogrodów

A teraz szersza perspektywa..... każdy pomysł mile słyszany Cały ogród mogę paprać po swojemu, ale to jedno miejsce które chcę od razu zrobić jak trzeba. Syla, cały ogród mam podświetlony, to i front podświetlę Na razie nic nie robiliśmy tu bo wiedzieliśmy że to pójdzie kiedy do poprawki..
Na foto widać te moje cisy do posadzenia i poczochrańca. Róże już przesadziłam.

Rośliny są w skali mniej więcej do wielkości terenu.. tylko Drummondi narysowałam już z szeroką koroną

Mala_Mi 19:20, 03 wrz 2013

Po przeanalizowaniu z rana kulek.. doszłam do wniosku, że nic nie będzie z kulkami (tylko krokusy i może w kilku punktach tulipany). Kulki różnej wysokosci.. by było jak to ktoś napisał tak "mimo woli" (bardzo mi się to spodobało), na względzie mam cześć praktyczną.. nigdy równo nie przytnę.. nie ma takiej opcji.
Teraz myślę nad tym co ładnie czyli kamyki, a tym co praktycznie czyli kora..
<Miałam ułożyć obrzeże z kostki żółtej, jak opaska domu........ ale nie konweniuje nam, będzie zwykły rozdzielacz pomiędzy trawą a czymś czym wysypiemy rabatę..

Tyle przemyśleń...... miałam gościa Madzięrzeszów O fotkach zapomniałyśmy.. nie było czasu... Magda sie spieszyła, a ja jej nie ułatwiałam zadania... i musiałam słuchać moich monologów

Beata - kulki kupione w Tyczynie..
Madziarzeszow 19:30, 03 wrz 2013

Oj wcale nie musiałam , po prostu bardzo chciałam , tyle energii i planów, z olbrzymią przyjemnością się Ciebie słuchało.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za zaproszenie i tyle darów

Ale po przyjeździe do domu i popatrzeniu na swój ogród , stwierdzam ,że bardzo dużo mu trzeba i czasu i zmian. Zakompleksiłam się chyba
Pozdrawiam
Syla 19:48, 03 wrz 2013

Aniu .... a jakby te trzy na pniu cisy o tam .... widzisz tam posadziłam .....

i bonsaja o tu tu ..... samego na żwirku i żółtymi żurawkami kilkoma od tak rozproszonymi ....

przy klonie jakiś kamior ulokować i bonsaju może ze dwa .......

i tu bazgroły .....
Syla 19:54, 03 wrz 2013

lub te trzy kulasy na pniu ..... tak ..... ale ..... zawsze jest jakieś ale ..... na plecach był by iglak obecnie rosnący ??? .....

AgnieszkaW 19:56, 03 wrz 2013

Podoba mi się ta pierwsza propozycja Syli.
Mala_Mi 20:34, 03 wrz 2013

Syla dzięki....
Cisy dalej nie posadzę, bo tam kiedy będzie budynek gospodarczy I wiesz co sie dzieje przy budowie.. No i dojście do budynku będzie musiało być

Propozycja druga.. to cisy będą za blisko sosny umbry.. i nie chcę tu blokować przejścia dla psa, dla nas i dla przejazdu kosiarki
Bonzaj jest malutki na tak duży plac, placyk się wydaje mały bo zarośnięty na maksa.. krata jest odsunięta od ściany, a ona też idzie do demontażu..

M się śmiał że sfałszowałam rzeczywistość na moim palnie.. a tak sie starałam ..

Albo tak...

Do góry kulek nie podciągnę bo mam tam skarpę.. dlatego są narysowane schodki.. Kulki na pochyłości trochę głupio, a nie ma jak wyprowadzić terenu, a po drugie wyprowadzimy pod kamieniem odpływ wody z rynny na trawnik... wiec zalewało by po deszczach baksiki...

Ale najpierw wypucuję wszytko z narożnika... wtedy się przymierzy, jak będzie pusto, a teraz to gdybanie.. ale jak będzie źle to pójdziemy z cisami gdzieś w ogród
Mala_Mi 20:35, 03 wrz 2013

Madziarzeszow napisał(a)
Oj wcale nie musiałam , po prostu bardzo chciałam , tyle energii i planów, z olbrzymią przyjemnością się Ciebie słuchało.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za zaproszenie i tyle darów

Ale po przyjeździe do domu i popatrzeniu na swój ogród , stwierdzam ,że bardzo dużo mu trzeba i czasu i zmian. Zakompleksiłam się chyba
Pozdrawiam

Zmiany są cały czas.. trzeba się z tym pogodzić
Patrz posty wyżej