Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Madzenka 22:04, 28 wrz 2013

O matko co za wstrętna mucha. Czytałam co pisałaś w ubiegłym roku.. Ale kiedy na nią lać?
agata19762 22:13, 28 wrz 2013

asc napisał(a)
Czasu na foto nie było..... tylko inne zimowity sfotografowałam..
Białe.. objedzone przez ślimaki.. grrr

Pełne Waterlily zmasakrowane przez psa i deszcz...

Aniu piękniuchne som
agata19762 22:15, 28 wrz 2013

olaw napisał(a)
To ja miałam to samo ...
ani jednego narcyza przez 2 lata a jak wykopałam to cebulki z dziurą w środku
teraz już wiem co to było... dzięki za pismo obrazkowe...
na szczęście koleżanka z Ogrodowiska poratowała nowymi cebulkami ....

Ola przypomnij w przyszłym roku...
podzielę się jeszcze innymi
makkasia 22:31, 28 wrz 2013

To ja już wiem dlaczego ja mam narcyzy tylko 1 sezon a czym to lać i kiedy?
Miłej niedzieli Dobranoc Ultra Aniu
barbara_kraj... 22:47, 28 wrz 2013

Odnośnie skrętnika odpowiedzialam
GorAna 23:10, 28 wrz 2013

No i znów się czegoś nauczyłam...dziękuję Aniu za pismo obrazkowe...przyczaję swoje narcyzy, czy też z nadzieniem
Pozdrawiam
butterfly 23:10, 28 wrz 2013

Narcyzy miałam raz i znikły... nie będę sprawdzać co miały w środku...
A ja pół godz temu usiadłam po 4-godzinnym prasowaniu...
Mala_Mi 23:24, 28 wrz 2013

Podaję ze źródeł internetowych co robić z tym syfem w narcyzach.. i pomogło.. w tym roku nie podlewałam i są efekty... Ja stosuję środek o nazwie Bi 58. Jest toksyczny dla pszczół, dlatego podlewam zawsze wieczorkiem lub skoro świt.. i tylko po narcyzach.

Podlewać należy konewką całe kępki dwukrotnie w okresie nalotu much; według źródła niemieckiego raz w połowie maja po pełnym kwitnieniu i po raz drugi w połowie czerwca. Źródła polskie podają: opryskiwać od połowy kwietnia do końca wegetacji co 2 tygodnie środkami owadobójczymi.

Przeciwko udnicy cebulówce możemy, począwszy od maja, opryskiwać lub podlewać ziemię wokół roślin 2-3 krotnie co 14 dni Basudinem 25 EC - 0,15% lub Diazinonem 25 EC - 0,15%. Przy podlewaniu zużyć 2,5 l cieczy użytkowej na 10m rzędu.
Te mniejsze larwy to najpewniej larwy "udnicy cebulówki". Te większe, pojedyncze w cebuli to larwa "pobzyga cebularza" (zawsze żeruje tylko 1 larwa w cebuli).
Po wykopaniu cebul z ziemi (jak i przed sadzeniem) cebule moczyć przez 0,5 godz. w 0,1% roztworze preparatu "Actellic 500 EC" (jest niebezpieczny dla zdrowia - przestrzegać ściśle instrukcji stosowania!). Po kąpieli cebule osuszyć i przechować w suchym i przewiewnym miejscu.

Mala_Mi 23:34, 28 wrz 2013

Niestety to jest mucha.. i jak dopadnie to mi co roku niszczyły 90% nasadzeń.... odkryłam to paskudztwo przez przypadek, jak przesadzałam jabłonkę koło której posadziłam cebule narcyzów. Obleciałam cały ogród i niestety wszystkie narcyzy były zarażone.... Przez 2 lata podlewałam i cebule były z roku na rok i coraz więcej.. tej wiosny z braku czasu nie podlałam
I to już chyba wspomnienia ...grrrrrr a narcyzów było naprawdę bardzo dużo u mnie ...

A w tych znalazłam te paskudztwo
Mathildis 00:20, 29 wrz 2013

Rewolucje obejrzałam .... prasowanie mam w planach wkrótce nadrobić ..... o narcyzach się doedukowałam....... a ja myślałam że moje nornice skonsumowały ..... a może jedno i drugie???

Ogólnie znów 20 stron z uśmiechem na ustach nadrobiłam ..... no może z wyjątkiem tych larw w cebulach.

Zdjęcie jak z katalogu
asc napisał(a)

....
Przebiegłam sie po słonecznym ogrodzie i nie ma co fotografować