Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Sebek 18:13, 08 paź 2013

Nie obraź się, ale głupio to wygląda....Ten bonsai jakby był wielki i nie dla ubogich to byłyby super....Ale kupiłabyś równie dobrze auto z salonu za równowartość takiego okazu....

No zabij mnie, ale jakby to był mój ogród to bym podmienił bonsai z klonem palmowym.....Bo te cisy konkurują ze sobą i ani jedno ani drugie nie jest wyeksponowane....Ale klon palmowy i tak nie zmieni miejsca, bo pamiętam jak go broniłaś
Do tego nie widzę takiej ilości małych kulek....Zrobiłbym z nich zawijasek....

Mam jeszcze dwa pomysły - albo cisy pod ścianą albo tak jak je ustawiłaś po rogach (jak dasz najwyższego w narożniku to zniknie różnica wysokości) - a na środku w miejscu bonsai dałbym purpurowego buka - albo Purple Fountain albo Dawyck Purple....I tyle - podsadzenie takie jakie miało być....
Loosiuu 18:37, 08 paź 2013

Ja tak jak radzi Sebek, posadził bym w narożniku najwyższego, a po bokach mniejsze. Następnie albo drugiego takiego klona w środek, albo dla nadania lekkości kompozycji wsadził tego cisa i robił ładne kulki, a pod spodem po całości hakonechloa. Wtedy całość uzyskałaby takiej lekkości i bryły zostałyby przełamane, a poza tym pasowały do klona
Tak bym je zamienił miejscami

Bonsai kiedyś będzie bonsai, ale musi osiągnąć chmurki Za jakieś 3 lata przestanie być drapakiem.
Mala_Mi 18:56, 08 paź 2013

W tym problem, że klona nie da sie już przesadzić.. jest za wielki.... może nie przeżyć takiej operacji...po prostu a duże ryzyko...
To foto z zeszłego roku, z maja... jest jeszcze większy.. bo ma prawie 2 lata więcej..
AgnieszkaW 18:58, 08 paź 2013

Ten klon byłby tam i tak za duży, zająłby całą przestrzeń.
Mala_Mi 19:13, 08 paź 2013

Ustawienie wielkością kulek to wiem.. zostały wrzucone jak popadnie.. to trochę waży i nie tak łatwo manewrować.. już i tak mi kręgosłup wysiada a dzwigaliśmy na raz-dwa -trzy we dwójkę.. Jutro się nie naprostuje z powodu tych cisów..

Buk czy inne drzewo odpada, bo koło klona rośnie klon drummondi.. za duża też konkurencja po sąsiedzku.. no i znów w kuchni mi sie zrobi ciemno.. drumondi urośnie wielki, będzie zachodził koroną, aż nad ten przedogródek.

Zawijasek z kulek do przemyślenia...

Mam trawki (co to nie są trawki) Ice Dance w ilości wielkiej... wiec zamiast hakonechloa będą one.. poza tym hochla zimą jest łysa..

Pomysł z drugim klonem palmowym jest dobry... tylko ... kosztowny.. bo jak posadzę mikruska..to będzie efekt po minimum 5 latach.. a większy, co go widać to już kosztuje.. koło 800zł..... grrrr

Przystawiłam dziś na próbę po doniczce miskanty Dronning Ingrid pomiędzy kulkami.. Przytachałam po donicze Ice Dance, wrzuciłam żurawki Tak już lżej i powiewniej.. tak po mojemu... weselej.... ale to już było po ciemku.... i wygląda już lepiej
Zrobiłam na odchodnym fotkę, ale jakoś fatalna I nawet już zamieniliśmy wielkością kulki Kręgosłup odczuł kolejne przestawienie..
Jutro nie wiem czy będę zdychać z przeziębienia czy z tachania tych donic..
Mala_Mi 19:14, 08 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Ten klon byłby tam i tak za duży, zająłby całą przestrzeń.

Zająłby całą przestrzeń
Niby można ciąć, ale nie pot oma takiego giganta, aby go zmniejszać.. tnę tylko od ścieżki.. bo chodzić się nie da...
Madziarzeszow 19:26, 08 paź 2013

O i tu się dzieje jak zwykle czekałam właśnie na tą część ogrodu i się doczekałam .
Z powodu znanego ( że marny ze mnie projektant ) niestety nie udzielę rad , ale 3mam kciuki
kasiek 19:33, 08 paź 2013

A może zamiast jednej kulki z tyłu (w narożniku) dodać jakiś kolorowy krzew dla rozjaśnienia? Np purpurową krzewuszkę (Naomi Cambel i Nana mają max 1,5 m), albo berberysa. Żurawki jak najbardziej, bedzie purpura za żółcią. A z tyłu bym to powtórzyła na środku coś purpurowego i po bokach żółte, lub na odwrót - w środku żółte (tez mozna krzewuszkę tyle że Olympiade) a po bokach purpura.
Bonsai bardzo ładny i z biegiem czasu będzie bardzo efektowny

Na razie jednak odetchnij troche . Kręgosłup tez trzeba wymoczyć w ciepłej wodzie
Mala_Mi 19:35, 08 paź 2013

Madzia .. nerwa już mi przeszła.... ale jak tylko wrzuciłam doniczki to sie załamałam... płakać mi się chciało.. była taka dzika, kolorowa dżungla..a jest takie byle co.... staliśmy w tróję z M i S.. i miny mieliśmy nie tęgie.. nie do takich widoków jesteśmy przyzwyczajeni w ogrodzie....
Ale telefon do przyjaciela.. wyzłoszczenie sie .. i wsadziłam trochę po swojemu.. i już przyjaźniej wygląda..
M stwierdził, że chociaż świerka mogliśmy zostawić na osłodę.. ale sie dosadzi trafki co nie trafki, żurawki.. i się musimy oswoić z nowym widokiem Przede wszystkim duży przeskok stylistyczny.... trzeba się oswoić.... posadzimy rozczochrańca.. jak sie nie oswoimy to wyciepiemy... Co to dla nas.... Dziś jałowca traktorem darliśmy.... i sie dało Ale klona nie przesadzę, bo może się nie przyjąć.. i jest za duży w to miejsce I zimą jest łysy..... i do łysego klona łyse trawki hohla.... zima i wczesna wiosna to pusty plac..... myślę intensywnie, aż mnie głowa rozbolała na całego.. zachciało sie zmian.....

Kindzia 19:36, 08 paź 2013

Do projektowania się nie nadaję, wiesz.
Ale zobaczyłam Twoją szczoteczkę...i u Gierczusi też. Wy macie Hameln, o ile mnie pamięć nie myli...i moja też Hameln...u P.Smala kupowana, to marne szanse, że się pomylił...
Zobacz sama...to przecie nie takie same som...

i moje