Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

gusiarz 12:06, 22 lis 2013

Aniu - ja po poradę ogrodową wpadam... czy lepiej donice z hortkami ogrodowymi do szklarni czy do garażu (lekko ogrzewany) dać? Do szklarni przeniosę buksikowe przedszkole - im nic nie będzie, ale o hortki drżę - miałam je w garażu ubiegłej zimy i pięknie kwitły. Ale za niedługo zamiast samochodu, roślinkami zajmę miejsce parkingowe... eM już palcem grozi... co począć?
Mala_Mi 12:31, 22 lis 2013

gusiarz napisał(a)
Aniu - ja po poradę ogrodową wpadam... czy lepiej donice z hortkami ogrodowymi do szklarni czy do garażu (lekko ogrzewany) dać? Do szklarni przeniosę buksikowe przedszkole - im nic nie będzie, ale o hortki drżę - miałam je w garażu ubiegłej zimy i pięknie kwitły. Ale za niedługo zamiast samochodu, roślinkami zajmę miejsce parkingowe... eM już palcem grozi... co począć?

Agnieszka.. nie mam pojęcia.. garaż na pewno lepszy.. ale znam ten ból z brakiem miejsca na auto.. ja przez 5 lat ani razu nie postawiłam auta do niego..z braku miejsca.. a garaż na 2 auta
W szklarni możesz doniczki zadołować ,a górę opatulić. Lepiej niż na polu Jednak szklarnia ma tę wadę, że jak słonko przyświeci to sie nagrzewa (może pobudzać rośliny do wzrostu), a jak słonka nie ma to też zimno.. Musisz zapytać się kogoś bardziej doświadczonego. Może Danusi ci lepszą radę da.. Ja ogrodowe oddałam i mam spokój
Mala_Mi 12:33, 22 lis 2013

elzbieta_g napisał(a)
u mnie też mnóstwo ślimaczych jaj , na wiosnę to mnie chyba z butami zjedzą

Ja im nie dam szans... granulki pójdą od początku sezonu .. ale te to akurat w szklarni.. znalazły sobie bezpieczna przystań.. co sie ogrzebię w ziemi i po roślinach..a i tak są... szklarnia mała a nie jestem w stanie ich sie pozbyć.. jedynie granulki są skuteczne.. ale nie dam ich tam gdzie warzywa.... W głowie sie nie mieści by na tak małej powierzchni nie dać sobie z nimi rady..
Mala_Mi 12:36, 22 lis 2013

makkasia napisał(a)
Aniu, z Mordoru jeszcze się śmieję, Twoja rbata wejściowa oprawę przciw psowiu ma całkiem oryginalną a dróżka kamienna wymiata
ściskam Cię mocno Aniu Ultra nr 38 ściskam bardzo mocno

Myślami Cię ściągnęłam.. bo właśnie o Tobie myślałam.. a takich Mordorów to mam więcej
Myślę nad rh jeszcze.. i taka ziemia będzie jak znalazł na podwyższoną rabatę

U mnie pada.. wiec plany się pokrzyżowały
gusiarz 12:39, 22 lis 2013

Aniu - dzięki - jesteś jak błyskawica Właśnie zimą w szklarni w nocy zimno a w dzień przytulnie i ciepło - o ile słoneczko jest na niebie... Chyba jednak garaż wybiorę... Jeszcze raz dzieki .
Aniu, a kiedy ty rozpoczynasz sezon szklarniowy - u nas szklarnia jest nieogrzewana i nie mam pojęcia kiedy można roślinki tam siać czy pikować... Chyba będę siała w domu, a jak zrobi sie cieplej dopiero do szklarenki przesadzę...
Mala_Mi 13:10, 22 lis 2013

Agnieszka, moja też nie ogrzewana, ale pokryta poliwęglanem, wiec cieplejsza niż folia czy szkło.. ja z braku czasu, albo przeprowadzek szklarni ciągle za późno sadzę.. Ale szwagierka sieje na zimę sałatę zimową i już w kwietniu (a może i w marcu) objada się swoją Ja jak zwykle nie zdążyłam kupić nasion...
Do szklarnii wynoszę wszytko z parapetów już w kwietniu a nawet w marcu..
W przyszłym roku sadzę wcześnie i jak będą zapowiadać przymrozki to zapale zwykłego znicza Wystarcza by nie spadłą temperatura poniżej zera Tak robi znajomy..
Tak planuję jak co roku
elzbieta_g 13:29, 22 lis 2013

asc napisał(a)

Ja im nie dam szans... granulki pójdą od początku sezonu .. ale te to akurat w szklarni.. znalazły sobie bezpieczna przystań.. co sie ogrzebię w ziemi i po roślinach..a i tak są... szklarnia mała a nie jestem w stanie ich sie pozbyć.. jedynie granulki są skuteczne.. ale nie dam ich tam gdzie warzywa.... W głowie sie nie mieści by na tak małej powierzchni nie dać sobie z nimi rady..
moje jajca też w szklarni... jak przekopywałam kompostem to co kawałek te perełki, a granulki stosowałam przy kwiatkach a i tak mi zeżarły szałwie, aksamitki, itp, nie ma rady dzieciaki do wiaderek grabkami zbierały
gusiarz 14:02, 22 lis 2013

Aniu - znicza??? Świetny pomysł!! Aż spróbuję - z wrażenia. A ta sałata zimowa to jakaś specjalna odmiana? Wiem też, że można siać marchewkę i pietruszkę na zimę w rabaty, ale to chyba też jakieś specjalne odmiany... Ja ze szklarnią dopiero startuję... będę miała mnóstwo pytań... jeśli pozwolisz by Ci głowę zawracać - Buziaki Aniu za wszelkie porady
Mala_Mi 14:26, 22 lis 2013

Ela - widziałam, że mnie zaczepiłaś na FB... Fotki pooglądałam My do siebie całkiem blisko mamy... a z pewnością nie tak daleko

Agnieszka - pytaj, co wiem to powiem, ale ja tak do wszystkiego .. "mimo woli"... na opakowaniu sałaty pisała "sałata zimowa".. mama mi jeszcze niedawno przypominała by posiać... ale by posiać trza najpier kupić, a tam nikt mi nie przypomina.. i zapominam..
Pszczelarnia 14:27, 22 lis 2013

Anek, to Ty już tylko tym co na FB Cię zaczepiają odpowiadasz?
Musimy się rozmówić.