Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

ewsyg 18:30, 18 sty 2014

To tu napisać żeby nie urzec
Jeszcze raz gratuluję, włos bujny, zachwycający
andzia 18:35, 18 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

To jedna i ta sama

potrafi takie kwiatki mieć.. tzn tak ulistnione łodygi z kwiatami..

Aniu kilka stron wcześniej podałam nazwę tej hosty, to bardzo popularna odmiana i jest zarejestrowana jako Undulata, ale w sieci znajdziesz ją również jako Undulata Mediovariegata .
Często zdarza się, że w trakcie sezonu traci na urodzie, wyjaśnię o co mi chodzi, niektóre z liści w rożnym stopniu zielenieją, przez co wygląda nie atrakcyjnie, jak dla mnie brzydko. U mnie to zjawisko występuje i chyba pożegnam się z nią, a w jej miejsce wsadzę coś ładniejszego
Aniu takie kryzowe kwiaty z przylistków występują na skutek przymrozków, taką informacje znalazłam w sieci i że u host to dość częste zjawisko. Podobno można je odciąć i próbować ukorzenić, ale nie wiem ile w tym prawdy ?
Agania 18:39, 18 sty 2014

Mała Mi, buziaczki nie zapomniany to jest cudowny widok ale Ci się wnuczek udał
agniecha973 18:42, 18 sty 2014

Oj oj, przypomniało mi się to mlaskanie przy cycu Fajne to było. Niech się dobrze chowa!
andzia 18:47, 18 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

I takie miniaturki 3 rodzaje też mam nn

Tutaj mam problem, bo nie widzę wyrażnie wszystkich Host i mogę jedynie zgadywać, jak masz czas i ochotę to sprawdż odmiany : Ginco Craig, Glamour, Lemon Lime.
Agania 19:25, 18 sty 2014

Ta chwila była, była naprawdę ulotna, miałam wielkie szczęście na nią trafić, Anuś buziaki , całuję Cię w tym szczęściu po raz kolejny
anna_g 19:39, 18 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

Ta azalia jest kapryśna, ale nie umarza na amen, co najwyżej gorzej kwitnie... trzeba by na gorsze warunki okrywać, albo liczyć sie, że kfiotków będzie mniej.... ale patrz na kwiecie.. cudo.. nazwa sie gdzieś zgubiła, ale odnajdę

Ale wybrałabym keremsinę jako pewniejszą Taka jedna jako coś pięknego.. ale na niej tylko opierać sie to błąd

To jest cudo. Przypomnij sobie co to Pozdrawiam i dobrej niedzieli Babciu Aniu
Madzenka 20:05, 18 sty 2014

Agania napisał(a)
Ta chwila była, była naprawdę ulotna, miałam wielkie szczęście na nią trafić, Anuś buziaki , całuję Cię w tym szczęściu po raz kolejny

Nie miałam takiego szczęścia....
Mala_Mi 20:09, 18 sty 2014

Kasiek napisał(a)
Jeny co to za cudo ? Aniu jak znajdziesz nazwe to podrzuc mi ja do mnie plissss

Będę jeszcze szukać nazwy... ale obstawiam że ta moja azalia to odmiana Babuscha (inna nazwa Hachbabu).. ale to tak mi sie tylko wydaje... kartka wisiała na pewno 3 lata na krzaku... jeszcze będę szukać czy gdzieś nazwy nie wypatrzę, ale już dostałam oczopląsu i konieczny odpoczynek..
Z pełnych jest jeszcze Molina - ale z opisu wynika, że rośnie niższa niż moja i jest ciemniejsza, jest Rokoko.. ale skąd u mnie na wsi kilka lat temu takie odmiany??? No i rokoko jest poduchowate, a to moje jest kuliste...
Chyba pora udać sie do naszej Królowej Rododendronowej.. może ona będzie wiedziała co ja to mam..
Bogdzia 20:18, 18 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

Będę jeszcze szukać nazwy... ale obstawiam że ta moja azalia to odmiana Babuscha (inna nazwa Hachbabu).. ale to tak mi sie tylko wydaje... kartka wisiała na pewno 3 lata na krzaku... jeszcze będę szukać czy gdzieś nazwy nie wypatrzę, ale już dostałam oczopląsu i konieczny odpoczynek..
Z pełnych jest jeszcze Molina - ale z opisu wynika, że rośnie niższa niż moja i jest ciemniejsza, jest Rokoko.. ale skąd u mnie na wsi kilka lat temu takie odmiany??? No i rokoko jest poduchowate, a to moje jest kuliste...
Chyba pora udać sie do naszej Królowej Rododendronowej.. może ona będzie wiedziała co ja to mam..

Najbardziej podobna do Babuschki , pozostałe zdecydowanie odpadaja ale ma taki dziwny odcień nie całkiem jak babuschka, chociaz one w trakcie kwitnięcia zmieniaja odcień wiec chyba to ona.