Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Gabrysia_ 23:30, 18 sty 2014

A ja cofam i cofam...żeby te włoski i cudnego wnuka zobaczyć
Ale hosty bardzo mi sie podobają
Madzenka 10:00, 19 sty 2014

Wnuczek powtarzam jeszcze raz cudo!! Wykapana babcia. Chyba charakterk i energię też będzie miał po babci oby!
Bogdzia 10:05, 19 sty 2014

finka napisał(a)

Anek na naszym rynku pełne różowe dostępne są 4 odmiany. Zabij, nie powiem która to bo praktycznie niczym sie nie różnią za wyjątkiem nieco bardziej wrazliwej 'Rokoko'. Pozostałe to: ROSINETTA 'Hachrosi', PETTICOAT 'Hachpett' i 'Melina'. Może Ci któraś nazwa świta.

\
Wielu z tych o których pisze Marta nie znam ale na pewno nie jest to Melina--bo te znam i sa moje ukochane. Myśle ze jednak Babuszka że napisze po naszemu ,.Miłego dnia , a za dwa dni dzień babci .....
Mala_Mi 10:12, 19 sty 2014

finka napisał(a)

Anek na naszym rynku pełne różowe dostępne są 4 odmiany. Zabij, nie powiem która to bo praktycznie niczym sie nie różnią za wyjątkiem nieco bardziej wrazliwej 'Rokoko'. Pozostałe to: ROSINETTA 'Hachrosi', PETTICOAT 'Hachpett' i 'Melina'. Może Ci któraś nazwa świta.

Dzięki Finka .... to ROSINETTA.. od razu jak przeczytałam nazwę to przypomniałam sobie, że to ona

I nawet ją na forum podawałam z nazwą Obok azalii jest kartka z nazwą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1401-ogrodnik-mimo-woli?page=488#post_0
Mala_Mi 10:19, 19 sty 2014

Sebek napisał(a)
Feliks vel Aleksander (ja wybrałbym to drugie ) może mówić do Ciebie ciociu - nie pamiętasz jakie warunki stawiała Jane Fonda w "Sposobie na teściową"?

Na każdego jest sposób........
Mala_Mi 10:41, 19 sty 2014

andzia napisał(a)

Aniu kilka stron wcześniej podałam nazwę tej hosty, to bardzo popularna odmiana i jest zarejestrowana jako Undulata, ale w sieci znajdziesz ją również jako Undulata Mediovariegata .
Często zdarza się, że w trakcie sezonu traci na urodzie, wyjaśnię o co mi chodzi, niektóre z liści w rożnym stopniu zielenieją, przez co wygląda nie atrakcyjnie, jak dla mnie brzydko. U mnie to zjawisko występuje i chyba pożegnam się z nią, a w jej miejsce wsadzę coś ładniejszego
Aniu takie kryzowe kwiaty z przylistków występują na skutek przymrozków, taką informacje znalazłam w sieci i że u host to dość częste zjawisko. Podobno można je odciąć i próbować ukorzenić, ale nie wiem ile w tym prawdy ?

Faktycznie... tak się z nią robi... że pod koniec sezonu zielenieje i już nie jest tak śliczna..
Jak znów sie zrobi taka kryza to spróbuję ją odciąć i posadzić
Mam tę hostę w 3 miejscach.... i nie wszędzie sie robi tak samo zielona.. muszę poobserwować uważniej. Za bardzo mi zielenienie nie przeszkadza, bo rosna w takich miejscach, że na koniec sezonu są po prostu zarośnięte przez inne rośliny i ledwo je widać.. Poza tym zauważyłam, że hosty po przekwitnięciu robią sie brzydsze.... takie rozlazłe kupy. I mam zamiar obserwować którym najbardziej szkodzi na urodę posiadanie kwiatów. Na pewno Undulata sie robi brzydsza.. a z drugiej strony nie mam czasu na bieganie i wycinanie kwiatostanów w porę i czas..
Mala_Mi 10:45, 19 sty 2014

andzia napisał(a)

Tutaj mam problem, bo nie widzę wyrażnie wszystkich Host i mogę jedynie zgadywać, jak masz czas i ochotę to sprawdż odmiany : Ginco Craig, Glamour, Lemon Lime.

Zobaczymy w przyszłym sezonie.. porobię dokładne foty, a poza tym mogę kiedy zajechać do szkółki... tylko to dość daleko ode mnie. i zapytać sie co to może być
Niestety nie wpadły mi lepsze foty w ręce

Wielkie dzięki za pomoc.. nigdy nie sądziłam, że prawie wszystkie hosty mogę mieć z nazwami
anna_g 11:46, 19 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)

Dzięki Finka .... to ROSINETTA.. od razu jak przeczytałam nazwę to przypomniałam sobie, że to ona

I nawet ją na forum podawałam z nazwą Obok azalii jest kartka z nazwą
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1401-ogrodnik-mimo-woli?page=488#post_0

No to ustalone Babuschka podobna tylko faktycznie - jak Bogdzia zauważyła - ciut inny odcień i u Rosinetty pręciki jakby inne - takie z "perełkami". Piękna.
Miłej niedzieli
Mala_Mi 12:35, 19 sty 2014

Wszystkim miłej niedzieli... pobiegałam u Was.. ugrzęzłam na stornie FB Ogrodowiska..
Dziś mamy prezentować swoje pomarańczowe kwiaty.. były już purpurowe, białe i żółte... z różnych powodów trochę przegapiłam okazje na powstawianie kfiotków.. ale już sie poprawiam..
Kfiotki pogrupowane, bo za dużo stronek by wyszło... tyle mam pomarańczowych... wyszperanych na szybko..
Trojeść bulwasta, tulipany botaniczne i rudbekie.. w wielu odmianach i większość w pomarańczu..

Aksamitki, dzielżan, kuklik, lewizja

Tulipanów jest moc.. wiec tylko kilka.. najpiękniejsze Princess Irene i Baleriny

Mala_Mi 12:37, 19 sty 2014

Azalie... tych w pomarańczu jest dużo

Jeżówek pomarańczowych też jest sporo

A liliowców i lilii.... to już zatrzęsienie...

Pomarańcz w ogrodzie jest trudny do skomponowania, ale to bardzo energetyczny kolor i go lubię... ale tylko w ogrodzie