Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

popcorn 21:42, 09 maj 2014

asfodel ma trochę... czarcią nazwę tak mi się skojarzyło!
Fajny, niespotykana roślinka! Co tam że pokarm dla dusz, smacznego!

Co do ośmiała to poczytałam, zamówię sobie nasiona i spróbuję, cudny jest! Kwitnie w sierpniu, pasował by mi jako wypełniacz do różanki? Bo mnie kocimiętka irytować zaczyna.. jedyny minus że nie zimuje

Foty w necie są cudne, niesamowicie wygląda, trochę jak eukaliptus z niebieskimi kwiatkami
JulkAd 21:47, 09 maj 2014

Tu byłam, macham i buziam
agata19762 21:54, 09 maj 2014

Mala_Mi 21:55, 09 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Anek Asfodel piękny ,ale jak wrzuciłam w google to się doczytałam ,że trochę niefajny ,tu cytat Złotogłów symbolizuje śmierć, świat zmarłych, żal, smutek, melancholię, sentymentalizm, pokorę, wieczność[6].

W starożytnej Grecji sadzono go na cmentarzach jako pokarm dla dusz zmarłych[6][7]. Według mitologii greckiej rósł na „asfodelowych łąkach” , które znajdowały się w podziemnej krainie umarłych, nad rzeką Styks.
Piękny ,ale pochodzenie nieciekawe,ale co tam

Z taka historią jest rośliną jeszcze bardziej ciekawą..

Złotogłów jest związany z symbolami śmierci i w ogóle z wszystkim co dotyczy zmarłych. Wzięło się to z bardzo starych legend greckich. Nam przekazał je Homer w Odyseji. To on napisał, że świat zmarłych został podzielony na trzy części. Tartar dla grzeszników, Pola Elizejskie dla dobrych ludzi i Asphodelowe Łąki (ἀσφόδελος λειμών) dla tych których życie na ziemi nie było ani dobre ani złe. Dlatego od czasów jeszcze przed Helleńskich roślinę tę sadzono na grobach jako pożywienie dla dusz.

Roślina jest miododajna i na Sardynii produkuje się z niej smaczny miód

Mam je od 2008 roku Nigdy nie wymarzły, nie zabezpieczam ich na zimę, nic przy nich nie robię, wiosną lub jesienią ścinam liście... W tym roku jak wykopałam to zniszczyłam jedna kępę, bo nie sądziłam, że jest to tak wielkie Dalie to mały pikuś

A w pewnym wieku zaczyna sie mieć więcej po tej drugiej stronie... na asfodelowych łąkach.... chwila zadumy...
Bratki i bukszpany kiedyś też były typowo cmentarne, a teraz wróciły na salony Nie wspomnę o ozdabianiu jesiennym domów chryzantemami.

Wiem, że Asfodel u mnie sie zostanie..... bardzo ciekawa roślina...
Mala_Mi 22:01, 09 maj 2014

Juzia_G napisał(a)
Aniu Twój nowy buczek jest szczepiony?

Mój buczek to Rohan Obelisk.. taka kolumnowa forma... listki ma cuuuuudne Muszę go sfocić Ale rośnie w miejscu jeszcze rozwalonym i nieestetycznym.

Za to piwonia delikatna - koperkowa ma swoje 5 minut.. wiec będę was katować fotami

W porównaniu do ręki..

W tym roku będzie 7 kwiatów Zdjęcia nie oddają urody...

Jest to najbardziej czerwona czerwień.. dla miłośników tego koloru.. pozycja obowiązkowa w ogrodzie..

Mala_Mi 22:06, 09 maj 2014

AgnieszkaBK napisał(a)
Aniu, ja też się bardzo cieszę, że będę mogła zobaczyć Twój ogród w TV. Najbardziej lubię te odcinki które przedstawiają ogrody tworzone własnoręcznie przez właścicieli. Twój ogród jest właśnie taki, wspaniały i swojski Z niecierpliwością czekam na emisję Pozdrawiam gorąco

A ja sie cieszę, że jesteś.. bo już sie martwiłam gdzie jesteś jak Cię nie ma

Spacer po ogrodzie teraz to bajka,.,, ogród sensoryczny.. pełen zapachów...... niech już te moje lilaki rozrosną sie do rozmiarów odpowiednich... praca w ogrodzie zapachowym to sama przyjemnosc.. momentami aż trudno skupić się na pracy..

Od szwagierki.. pachnący , piękny i nn

I nn od mamy, też pachnący... pięknie się cieniuje w kolorach... i ten bzyk pszczółek.. i prawie Twój krajan

anna_g 22:11, 09 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

Ta fotka to już od razu jak do Mai... Ośmiał bardzo ciekawy właśnie się o nim u Ciebie dowiedziałam i o asfodelu (?) łącznie z jego interesującą historią też A koperkowa cudna.
Mala_Mi 22:18, 09 maj 2014

Margarete napisał(a)

Masz rcję..........kto by nie dał rady w takiej sytuacji jak nie ty
Skoro Maja ma byc u ciebie na dokrętkach latem to emisja pewnie za rok latem, podobnie jak u Bogdzi.........

Małgosiu, mi wszytko jedno kiedy.. ogród jest mój, a komplement od ekipy telewizyjnej mi wystarczy.. mogą już nie pokazywać.. satysfakcja zagwarantowana... i byłoby bez stresu, bo mnie nie stresuje kręcenie tak bardzo jak to, że będziecie słuchać moich bredni A Pan na A. mnie ciągle dręczy... Pan Redaktor został uświadomiony, że ja mam problemy z nazwami.... a ten Niemiec na A to już wogle drań. Zgodził sie ze mną Naprawdę wspaniała ekipa Szkoda, że to nie moi koledzy... a czułam sie jak wśród starych znajomych... Super spotkanie, fajni ludzie.... komplement był.. i mogą już nie pokazywać

Alejka .. jeszcze bez kolorów...... upychałam tu moje siewki jednoroczych.. nasiałam tego od groma.. i teraz dopycham, masakra...... w rabaty już i ja nie wejdę... nie ma takiej opcji.... Ja nie królowa bylinowa, ja królowa upychania na rabatach.. Nawet bonzaja dla ubogich obsadziłam. on ma zdobić zimą, a teraz może zostać zarośnięty..

I ostatnie podrygi śnieżnicy letniej... wszystkiego pies nie połamał...

Za to goździki na skalniaku pachną obłędnie.. tak, że nawet nie zdenerwowałam sie, że skalniak był nie opielony... kwitnie dużo, pachnie czadowo.. co tam takei chwasty.... i siewki.. niezliczone siewki.... do wypielenia.. rozwarów to więcej niż ustawa przywiduje..

Jag_58 22:25, 09 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

A ja sie cieszę, że jesteś.. bo już sie martwiłam gdzie jesteś jak Cię nie ma

Spacer po ogrodzie teraz to bajka,.,, ogród sensoryczny.. pełen zapachów...... niech już te moje lilaki rozrosną sie do rozmiarów odpowiednich... praca w ogrodzie zapachowym to sama przyjemnosc.. momentami aż trudno skupić się na pracy..

Od szwagierki.. pachnący , piękny i nn

I nn od mamy, też pachnący... pięknie się cieniuje w kolorach... i ten bzyk pszczółek.. i prawie Twój krajan

Aniu ten biały bez to chyba Madame Limoine mam też takiego i tę nazwę podała mi Ania z ogrodu dla Agusi .Fotki obłędne i czuć zapach goździków
Mala_Mi 22:25, 09 maj 2014

bartek_luberda napisał(a)
Co ja tu widzę kolejna gwiazda telewizyjna jak miło że do mnie zagląda to ja się w końcu biorę za robotę i i idę wsadzić lawendę tylko pogoda nie fajna

Gwiazdy też spadają...

Ale forum to wielki kop do roboty

Miał być niebieski.. tegoroczny zakup orlika Ale też ładny

Wszędobylskie róże majtkowe

Pełny róż... i nie majtkowy, zaczyna pokaz.. jeszcze go pokażę..

Niebieskie..