Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

GorAna 23:34, 08 lip 2014

Aniu, Twój ogród aż kipi kwieciem....cudnie masz
Pozdrawiam
Madzenka 23:37, 08 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)

Można.. ale dziś zrobiliśmy analizę składu zerdzewiałego gwożdzia..
Analizę składu nawozu do hortensji niebieskich...
I przeżyłam szok....
Hortki które maja być niebieskie... potrzebują gleby z odczynem zasadowym!!! W kwaśnej będą różowe, a nawet białawe.. niebieskie są w glebie zasadowej!! A ja ciągle czytam, że hortensje do ziemi kwaśnej .... ot człek sie cale życie uczy... zardzewiałe gwoździe robią glebę zasadową.
Na szczęście odczyn gleby dal jeżówek jet obojętny >>>> duży kwiat jeżówki żółtej..Harvest Moon

To by mi się zgadzalo.... Bo moje hortki orzy rh różowe a z drugiej strony niebieskie... A ja je głupia nawozem do rh podlewałam.... Aby były niebieskie...
Mala_Mi 23:45, 08 lip 2014

Wszytko poczytałam, trochę rewizyt trzasnęłam...... i chyba jestem zgon... posadziłam prawie wszytko (te prawie robi różnice) ze spotkania (zakupione, dostane)..... to jest naprawdę zadanie logistyczne dla każdej roślinki... a ile przesadzania.... Rozchodnik Matrona .. poszedł na pomarańczową rabatę... z czerwienią, bo ma listki czerwonawe.. tylko kwiaty ma różowe.... hmm... już zostanie, nie mam zdrowia szukać gdzie go dać...

Miłych snów... ja też uciekam...

Sebek 23:48, 08 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

To by mi się zgadzalo.... Bo moje hortki orzy rh różowe a z drugiej strony niebieskie... A ja je głupia nawozem do rh podlewałam.... Aby były niebieskie...

Moje zawsze co roku są dwukolorowe, więc się nie przejmuje Choć wolę niebieskie
Madzenka 23:59, 08 lip 2014

Luki napisał(a)
Miałem tyle napisać.. długiego mądrego posta, ale jednak tylko się poskarże... Aniu to wszystko przez Ciebie!!

Stało się i zachorowałem na jeżówki... gdzie ja mam je niby sadzić... a jak cięzko było dzisiaj wybrać skromne dwie spośród kilkudziesięciu odmian... no jak żyć
Ile ja dzisiaj piękności widziałem... szukam miejsca, a na przyszłościowej bylinówce jeżówki będą miały honorowe miejsce

Ja przez Ankę najpierw zachorowałam na krokusy, potem na floksy, jeżówki... Ciekawe co jeszcze dzieki Malej Mi posadzę
Madzenka 00:05, 09 lip 2014

Coś z tym oh pomieszałaś...
http://ogroody.com/jak-zmienic-kolor-hortensji/

Ph kwaśne + glin = niebieski
Konstancja30 00:09, 09 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ja przez Ankę najpierw zachorowałam na krokusy, potem na floksy, jeżówki... Ciekawe co jeszcze dzieki Malej Mi posadzę

o nie ... nic z tego ... Madżenka doczytaj w "madżeniu" ... Ty już nie sadzisz ))))))))))))
Mala_Mi 11:00, 09 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Coś z tym oh pomieszałaś...
http://ogroody.com/jak-zmienic-kolor-hortensji/

Ph kwaśne + glin = niebieski

Nie pomieszałam tylko zastawiamy sie nad składem nawozu dla niebieskich hortensji i nad składem zardzewiałych gwożdzi..
Dzięki artykułowi wszytko jasne... ziemia kwaśna, ale trzeba glin lub mało fosforu, a dużo potasu.. i nawóz do niebieskich hortensji ma bardzo dużo tlenku potasu i tlenku magnezu... najwięcej w swoim składzie

Rdza to nic innego jak tlenek żelaza..a tlenki reagują z kwasami i dają w rezultacie sole... w rdzy nie ma ani potasu, ani glinu. Glin to metale typu aluminium...ale to nie rdzewieje... no i tak sobie dumaliśmy ...... bez wgryzania sie w naukowe artykuły

Za to tojeść purpurowa jak sie rozrośnie będzie może hitem, ale na razie jest małą i prawie niewidoczna.. kombinuję jak ja skomponować. Poszła za krzewuszki MOnet.. podobne odcienie.. i tak samo obydwie trudne do wpasowania w krajobraz.. Wolne luki zapchałam Froset, bo i tak zrobiłą sie brzydka, wiec ufryzowałam na jeża.. i w wolne dziury poszło.. Dalej miejsce wnerwia.. wiec dosadziłam szałwie..
Tak wogle to mam teraz nerwa na niektóre byliny.. rosną za wysokie... i nijak nie potrafię sie z nimi rozstać a takei wielkie trudne do skomponowania, bo mi wszytko sie zasłania.
Przetacznik Christa.. ładny, ale wysokość 1,3m.. krwawnik kichawiec 1,2m, firletka to samo....koszmar....krwawnik czerwony tez jak mutant...szlag mnie trafia

Mala_Mi 11:01, 09 lip 2014

Konstancja30 napisał(a)

o nie ... nic z tego ... Madżenka doczytaj w "madżeniu" ... Ty już nie sadzisz ))))))))))))

ładne ale wielkie .... wnerwa złapię i za rok nasypię im kamieni i piachu... i może sie opamiętają.. 1,3m... rabata dla wielkoludów..

adom1206 11:03, 09 lip 2014

Aneczko pięknie ci wszystko rośnie