Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 19:26, 09 lip 2014

JulkAd napisał(a)
Piszesz, że nieczasowa jesteś, a wszystko ogarniasz Aniu...przecież Twój ogród wygląda tak pięknie jakbyś nic innego nie robiła tylko w nim pracował i dopieszczała szczegóły...miłego, niezabieganego dnia

p.s. czas na wakacje nawet Ty musisz znaleźć, chociaż kilka dni...należy Ci się przecież

Bo siedzę w ogrodzie dużó.. i tu spędzę wakacje.. po cholerę mam sie gdzieś tłuc jak mam u siebie wszytko, morze, jezioro, góry i basen, świeże powietrze, agroturytykę.... i park krajobrazowy..

Mala_Mi 19:27, 09 lip 2014

elzbieta_g napisał(a)
pooglądałam i powzdychałam z zachwytu... z resztą zawsze wzdycham jak wchodzę na twój wątek

Nie ma do czego wzdychać... na fotach wszytko jest piękne, bo się wykadruje i utnie

I mój Lucifer.. zmierzyłam, ma 150cm wysokości
Mala_Mi 19:32, 09 lip 2014

kitek81 napisał(a)

czyli jak chcę mieć taką głazową fontannę to muszę się jeszcze w szczotę do czyszczenia zaopatrzyć!?
Twoje kałuże do pozazdroszczenia

Jak chcesz mieć ładny kamień to trzeba regularnie szorować, albo czyścić myjką ciśnieniową.. mi w tym roku małych kamyków nie chciało się myc i są brudne.. i jeden wielki z którego leci woda jest pokryty glonami, ale .. to takei naturalne.. wiec czyszczę 1, 2 razy w sezonie.. w tym ani razu, nawet na spotkanie nie czyściłam bo mi sie nie chciało. Albo nikt nie widział, że brudne, albo goście wykazali sie kulturą i było o tym cicho.
Hortka pospolita, ogromna... ale niestety słabo widoczna z powodu moich bylin co maja wysokości w przedziale 1,2 do 1,6 metra... ja już im zrobię wiosną dobrą glebę... same kamienie i piach będą mieć. Rabata któa nie ma poziomów wysokosci..... no szlag mnie trafia.
Mala_Mi 19:37, 09 lip 2014

yolka napisał(a)

Wiek się zgadza.A jak już chwasta zauważą to wydziabią motyką, a najlepszy jest herbicyd jakiś, coby sie przypadkiem nie osmielił odrosnąć):

Pomijamy trudny temat.. bo gadanie nic nie zmieni..

Wiąza mi przypala.. jeżówki MERINQUE..w literaturze wysokość do 45cm.... u mnie 80!!!! Miała być ciut nad trawy!!! Ja nic nie mogę skomponować.... nie da sie..

Moja siewka jeżówki .. powinna być do metra... a jest 1,50m
Mala_Mi 19:41, 09 lip 2014

Agania napisał(a)
Lewe czy prawe Wojsławice u ciebie Anek zachwycają

Jeżówki u mnie późno startują coś, albo mało ich zostało, były, ale ślimaki mi je objadły

Nad oczkiem chętnie sobie przycupnę, bo rybki mnie przyciągają

Kwitnie u Ciebie w każdym zakątku, a formalny wprost ideał...ale, że niebieskie horti rosną i przebarwiają się w zasadowej, to szczena mi opadła, lecę tych zardzewiałych gwoździ, gdzieś szukać

Już wyjaśnione zostało.. ziemia kwaśna ale bogata w glin lub potas..

A ślimaki mnie wnerwiają.... sobie od ust odjęłam, ale żarcie im kupiłam.. kulturalnie wchodzą przez wysoki prób z bloczków betonowych do szklarnii.. tyle dostały karmy, a i tak jeszcze są... głownie w kompostowniku sąsiedzkim, który aż sie rusza od ślimaków.. dlatego ja mam jeden mały kompostonik nad któym jestem w stanie zapanować nad ślimorami.
Po nawozie do niebieskich na razie jest tak.. ale coraz więcej niebieskiego.. boję sie przesadzić z iloscią nawozu.. W realu bardziej niebiesko niż na foto..

Mala_Mi 19:43, 09 lip 2014

olaw napisał(a)
Nadrobiłam zaległości i dech zapiera od kwitnących...
Idę moczyć nogi i cztery litery bo ciepełko

Już po ciepełku... nawet wymoczyć się nie zdążyłam... lato jest d o.... bani.

Czerwona przekwita, a fioletowa zaczyna...

Jag_58 19:53, 09 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)

Już po ciepełku... nawet wymoczyć się nie zdążyłam... lato jest d o.... bani.

Czerwona przekwita, a fioletowa zaczyna...

Anek myślałam ze tej pysznogłówki nie masz ,a jednak , będę szukać dalej ,ale juz mi pomysłów brakuje ...ale wiara czyni cuda i może sie uda ale mi się rymło mimo woli buziaki
Mala_Mi 19:59, 09 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Wielka Mała Mi,
chciwie oglądam liliowce u Ciebie. Cudne Wojsławice - nie trzeba jechać. Podobają mi się jednak te w jednolitych kolorach. Mówisz, że ciasno masz? Nie widać na zdjęciach . Co bardziej lubisz liliowce czy jeżówki?
Widzę, że migdałek jeszcze rośnie?
A klon jeszcze nie rośnie?

Lubię jedno i drugie.. ale jakbym miała wybierać.. to wybieram jeżówki Dłużej kwitną i mniej problemowe, bo jednak liliowce trzeba poskubać tu i tam.. na zimę trzeba ściąć, a jeżówki nie cięte są ładne i przywabiają ptaszki.. pszczółki ... motylki

Ciasno jest... sama wiesz bo widziałaś ..

Migdałek rośnie, bo nie dojdę do niego by upierdutać... wiosną popatrzę jak sie zbiera, jak nie ten teges.. to out..

A tu wielkie kępy liliowców i jeżówki.. też wielkie kępy ... i różowy z żółtym.. tak ma być... nie da sie inaczej.. skapitulowałam.

Mala_Mi 20:04, 09 lip 2014

Mariusz napisał(a)

Podobają mi się wszystkie, w mojej cepeliadzie tuszują się te brzydsze. Aniu ten żółty jest i pamiętam https://www.ogrodowisko.pl/watek/2547-przyjazny-ogrod?page=145#post_6

Spoko ... niech jeszcze rośnie... jak moje podrosną to wymienimy się pająkami

I zapraszam.. kiedy będziesz w końcu w tym Rz.

A to moje ostatki..... i już ostatki, bo powoli zaczną przekwitać..
Mala_Mi 20:09, 09 lip 2014

Jag_58 napisał(a)

Anek myślałam ze tej pysznogłówki nie masz ,a jednak , będę szukać dalej ,ale juz mi pomysłów brakuje ...ale wiara czyni cuda i może sie uda ale mi się rymło mimo woli buziaki

Miałam jeszcze różową, ale mi tojeść zagłuszyła ja.. i przy wyciepywaniu tojeści poszła się paść i różowa.. szkoda trochę, bo razem ładnie wyglądały..

To archiwalne foto.... fajnie było Zapomniałam, że tu była różowa.. a wydłubywałam kłącza tojesći.. teraz moja tojeść rośnie w opaskach do trawnika by nie rozłaziła sie, ale i tak widzę, że uciekła górą. wiosna znów będzie ciapanie