Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

AgnieszkaW 19:22, 06 gru 2014

Aniu, dzięki za wyjaśnienia w sprawie werbeny Jutro utnę trochę baldachów z nasionkami, bo jeszcze są (chyba...) Cięcie bylin, hmm, wiem coś o tym, wprawdzie nie mam tyle co Ty, ale wystarczy u mnie ściąć kocimiętkę dwa albo trzy razy w sezonie...
Mala_Mi 19:42, 06 gru 2014

Aniu - filtr jest zawsze poza wodą, różni się tylko umieszczenie względem tafli wody (i od tego zależy jaki musimy kupić). U nas na poziomie lustra wody nie było już gdzie umieścić filtra, dlatego swój mam na szczycie skalniaka tam gdzie wypływa strumień. Łatwiej czyścić jak jest nisko i łatwiej go ukryć .. ale mam co mam i niezależnie ode mnie tak wyszło.

Mariusz - u mnie rośliny całkiem mocno się rozrosły, a woda dalej była szrekowa.. dopiero filtr załatwił sprawę. Nie wiem na ile pomaga lampa, bo takowa też jest (była w zestawie). Ale myślę, że samo filtrowanie robi robotę... i rośliny.

Zawitka -

Kasiek, Madżen - nie wiankuję bo chętnych na spotkanie nie ma, Renia nie może, reszty odzewu nie ma, nawet na specjalne zaproszenie brak odpowiedzi. Rzeszów to nie Wrocław który jest zgrany.. u nas każdy sobie rzepkę skrobie. Bez urazy dla Podkarpacia.

Ula - miło mi, ja już nigdzie nie na bieżąco..

Agania - to spróbujcie nie przyjechać Deklaracja jest.... publicznie Się nie wykręcisz... ale Kasia Cie na pewno dopilnuje
Mala_Mi 19:50, 06 gru 2014

Agnieszka - fachowcy co maja werbenę od lat twierdzą, że ona się rozsieje zawsze.. No właśnie kupiłam gazetę z artykułem o werbenie.. gdzieś ja ciepnęłam i nawet nie obejrzałam!!!... od 2 miesięcy co najmniej... idę poszukać.

Yolka - jak nie w przedszkolu to stara baba jesteś Niech ci będzie, że wierzę..... Hmm są też operacje plastyczne... ale ogrodniczka by kasy na to nie wydała.. ten wariant odpada.. lepiej kupić chabazie

Idę poszukać gazety.
yolka 19:55, 06 gru 2014

Po budowie domu to nawet na chabazie forsy nie ma, a co dopiero takie celebryckie zachciewajki,na szczęście Ogrodowisko to nie Vogue, inne rzeczy maja priorytety i dobrze. Dla podtrzymania swojego przekonania o moim niewyszukanym dowcipie zerknij do mnie na 89, tylko nie pluj na monitor
Agania 19:55, 06 gru 2014

Mariusz napisał(a)
Do Anek. Nie każdy kocha taki gąszcz w oczku jak ja, ale dzięki temu kłopot z mętna wodą nie istnieje (filtra obecne nie używam, ale polecam), mam tylko krótko miejsce wczesna wiosną kiedy rośliny jeszcze nie wystartowały, ale to i przy filtrze tak będzie.
Przypinam się do Ani i potwierdzam że nie ma lepszego sposobu niż filtr plus rośliny, żadne tam lampy i inne pierdoły, w żadnym wypadku chemia, złoże filtracyjne z bakteriami(nitryfikacyjne)robi swoje.
Pozdrawiam

Zgadzam się w 100%...... rośliny dobrze filtrują, nasz filtr się zepsuł, tylko rośliny czyszczą, powiem tak, duża kałuża jest czysta, z mniejszą jest zawsze kłopot, też jest szrekowa......może za dużo rybek

Wybieramy się do Ciebie, ja bardzo kcę, kcę, kcę, bardzo, bardzo i do Ciebie i do Mariusza
Agania 19:55, 06 gru 2014

Złapałam szadź w ogrodzie, zapraszam
Madzenka 20:17, 06 gru 2014

Urobiłam się też dizsiaj w ogrodie. I nie powiem przyjemnie było, +6 ale smok i mgla.... Steskniłam się za tym tyraniem . O zmroku skończyłam.
Ja już mam grizłodowo biegałam po drabinie. Kiedy ja się dorobię duzych dzrzew aby efekt był iście hamerykański? Jestesmy pierwsi z oświetleniem na ulicy we wsi niestey inni byli tydzień temu pierwsi!!!
Mariusz 20:20, 06 gru 2014

Lampy też jakieś działanie mają, miałem również przy filtrze, testowałem sprzęt dla Aquael, ale nic nie sprawdza się na 100%, najbardziej istotne jest złoże filtracyjne w którym żyją bakterie nitryfikacyjne, to one Aniu czyszczą, plus rośliny ... funkcjonalne też są zagłębienia na przepływach strumyków w których osadzają się bakterie i rośliny jako filtr korzeniowy.
Rośliny nie dały u radę ponieważ masz dużą obsadę rybek, wówczas filtr musi pracować. Nie odpisuj już , musiałem jeszcze troszkę pomarudzić.
Agania, Ania uśmiech zostawiam
Miłego wieczoru
Bogdzia 20:20, 06 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
Pszczółka, Bogdzia - aby ruszyło Pendolino jak trzeba to... trzeba czasu, kasy i roboty.. nasze infrastruktura kolejowa do tego pociągu się nie nadaje. Ale jakby co to Bożenka, Ty masz szansę najszybciej przejechać sie tym cudem techniki .. bo koło ciebie jest kawałek torów co pozwoli jechać temu troszkę szybciej niż nasze pociągi.

Z tego co mówią to przez Łódz zadne Pendolino jeżdzic nie bedzie, nie zaplanowali.
kasiek 08:06, 07 gru 2014

Ta, Agania już żyje spotkaniem z Tobą i Mariuszem Ja też się bardzo cieszę choć wiem że termin narzucę (oczywiście w porozumieniu z Tobą )ze względu na dzieci i całą organizację domu, a że ja jestem jezdna to dyktuje warunki
Ale sama mam ciśnienie by się z Wami zobaczyć