Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

anka_ 17:16, 05 gru 2014

Aniu bardzo się cieszę, że moje oczko o połowę mniejsze, bo jak zobaczyłam te ceny to aż mnie zatkało.

Mala_Mi napisał(a)

Cena do jakości grała pierwsze skrzypce... ...
Filtry są montowane na poziomie wody i takie na górze kaskady, są ciśnieniowe (poniżej poziomu oczka, łatwo je zamaskować na poziomie oczka), taki jak nasz jest przelewowy bo musi stać powyżej poziomu lustra wody i trudno go zamaskować.
Teraz pytanie gdzie u Ciebie będzie filtr??

Ja niestety też muszę bardzo patrzeć na cenę, choć oczywiście nie do końca kosztem jakości. Co do wyboru to zupełnie jeszcze nie mam pojęcia. Do tej pory w mojej kałuży był zestaw filtracyjno-fontannowy. Teraz przy powiększaniu oczka muszę zainwestować w coś sensownego. Do tego pompa musi być na tyle mocna, żeby zasilać kaskadę. Nie bardzo ma znaczenie czy filtr będzie w wodzie czy na brzegu. Choć pewnie te na brzegu lepiej czyścić.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
zawitka 18:14, 05 gru 2014

Aniu po pierwsze to przeciez o takie wymądrzanie mi chodzi bardzo jestem ci wdzieczna iiiiiii wiem reszta odpowieszi u mnie bo za duzo pisania Buziole
Madzenka 22:41, 05 gru 2014

Wyedukowałam się w filtrach a sama nie mam żadnego...
Agania 01:20, 06 gru 2014

Jutro do Ciebie napiszę, bo nie będę cię tylko pozdrawiać, tak Kasiek mnie do ciebie zabiera na razie buź idę spać
Mariusz 07:32, 06 gru 2014

Do Anek. Nie każdy kocha taki gąszcz w oczku jak ja, ale dzięki temu kłopot z mętna wodą nie istnieje (filtra obecne nie używam, ale polecam), mam tylko krótko miejsce wczesna wiosną kiedy rośliny jeszcze nie wystartowały, ale to i przy filtrze tak będzie.
Przypinam się do Ani i potwierdzam że nie ma lepszego sposobu niż filtr plus rośliny, żadne tam lampy i inne pierdoły, w żadnym wypadku chemia, złoże filtracyjne z bakteriami(nitryfikacyjne)robi swoje.
Pozdrawiam
Urszulla 09:35, 06 gru 2014

U Ciebie jestem na bieżącoróża piękna a taka z lekka przymrożona nawet bardziej mi się podoba
Madzenka 10:02, 06 gru 2014

Kiedy wiankujecie?
Mala_Mi 10:59, 06 gru 2014

roma2 napisał(a)
Aniu, nie mam wątku, więc "mędzę" u Ciebie. Werbena w doniczce, zimnym i jasnym. Zaczyna wypuszczać nowe listki. Ciachać bezlitośnie? Bo Twój "przepis" nie kuchenny lecz werbenowy przed świętami zaprząta mi głowę.

A poza tym u mnie rękawice kuchenne od ponad roku zielone z choinką i napisem
"Merry Christmas" wiszą i przydają się w kuchni. Mój przyszły zięć w Wielkanoc zauważył (!). W Boże Narodzenie zobaczy te same

Przegapiłabym pytanie... sorki...
Werbenę zimowałam tylko raz... z braku miejsca trzymałam ją w kotłowni gdzie jest ciepło i rosła mi cały czas i co jakiś czas ją przycinałam. Od lutego robiłam ze ściętych pędów sadzonki.

Małgosiu szkoda, że jednej sadzonki testowo nie wrzuciłaś do ciemnej piwniczki. Rozumując czysto teoretycznie, to zimą rośliny są pod śniegiem, bez dostępu światła... może by tam dała radę jak datura. Teoretycznie powinna przeżyć... ale w praktyce tak nie robiłam. Ale mam pomysł. Mam strych gdzie jest ciemno, a temperatura tak koło 10 stopni będzie wynosiła. Lecę zaraz wykopię jaką sadzonkę z ogrodu. O ile wbiję gdzieś łopatę w zamarzniętą ziemię (może w szklarni sie uda, a tam dałam kilka sadzonek).
AgnieszkaW 12:22, 06 gru 2014

A ja zostawiłam werbenę (nasionka) na rabacie. W niektórych miejscach zagrzebałam nasionka w ziemi i czekam, co z tego wiosną będzie. Jakoś nie mam cierpliwości do siania w donicach i obstawiania nimi parapetów (podobno te w gruncie naturalnie przemrożone też mają szansę wzejść...w maju). Co Ty Aniu o tym myślisz? Gorzej niż źle, prawda?
Kasik 13:30, 06 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)
Kiedy wiankujecie?

Ja już