W zeszłym roku kupiłam u Tracza ciemierniki, chyba zdechły bo ich nie ma. Ale po obejrzeniu zdjęć kusi mnie żeby podjąć drugą próbę i sobie zafundować takie cudo.
Aniu zerknij do mnie proszę .
O ciemiernikach jest na forum fajny artykuł.... tylko od razu nei wpadać w panikę z powodu plam na liściach.. wiosną są różne plamy i nie zawsze to są chorobowe tylko mrozowe... Wiosną wycinamy stare liście, a przynajmniej te brzydkie!!! Mogłaś kupić chory egzemplarz, a może miał za mokro, one nie mogą mieć zbitej gliny. ja na rabacie z ciemiernikami zostawiam liście z krzewów, niech się rozkładają i wzbogacają ziemie w próchnicę..
Ania Ty to masz pędzący wątek Ile razy nie zerkałam do Twojego ogrodu to własnie mi się taki wydawał ... a mankamenty pewnie tylko Tobie dostrzegalne i bardzo potrzebne bo co by robić z nadejściem nowego sezonu
p.s. pogoda szaleje w zeszłym tyg -12 a dziś 10 na plusie!!!
Aneczko moja kochana, u Ciebie wszystko rosnie jakby było GMO !!! Nawet ciemeirniki wielkie , wypasione, aż w oczy kłują
Zanim Ci zadałam pytanie przeczytałam artykuly Danusi o ciemiernikach (są dwa), blogi i wszelkie art w necie. Potem dopiero pytam W tych artykulach jest wszystko dokladnie napisane, kiedy i czy w ogóle przesadzać, jak i co obcinać, jakie warunki glebowe , cień, woda, etc. Ale wiem, ze wiele osob pyta bo tak latwiej, szybciej i Tyś kopalnia wiedzy bylinowa!
Tak przygotowana teoretycznie poczynilam zakupy pelnych ciemiernikow bo nigra czyli z czarnymi kłączami mam juz duzo, a jeszcze 4 szt zakupione w Lidlu przed Bozym Nardzoeniem stoja sobie w ogrodzie zimowym i kwitna na calego
Ja chyba poczekam ciepliwie nawet ze dwa lata na te pelne ciemierniki, bo boskie SOM
Trzymam dawke kompostu dla moich nowych nabytkow, bo o dziwo moje ciemierniki daja rade w nogach magnoli, w lekko kwasnej glebie.... Ale latem maja lekki cien i mokro.
Anek autko nie chciało wyhamować i tyle Nic na drodze nie było więc się dobrze skończyło.Sprawozdań nie ma bo i niewiele się dzieje
U Pszczółki zakwitł przebiśnieg u Bogdzi rannik. Luki planuje rabatkę z różami. Niektórzy nasionka kupują
inni już plany zakupowe na wiosnę czynią. Irenka i Iza i kilka innych osób przepadło znowu
Buziaczki