Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 12:37, 13 sty 2015

anka_ napisał(a)

Aniu a ja właśnie o przesadzanie miałam spytać. A kiedy przesadzałaś- na wiosnę czy jesienią? Bo muszę przifesadzić swoje, za bardzo jodła na nie weszła.

Wiosna, jesienia..... jak potrzeba.
Pisza ze najlepiej po kwitnieniu.
rozark 14:42, 13 sty 2015

W zeszłym roku kupiłam u Tracza ciemierniki, chyba zdechły bo ich nie ma. Ale po obejrzeniu zdjęć kusi mnie żeby podjąć drugą próbę i sobie zafundować takie cudo.
Aniu zerknij do mnie proszę .
agata19762 17:33, 13 sty 2015

Ania sprawdzałam dzisiaj w L, ciemierniki po 11,99 ale małe sadzonki
te za 19 zł były większe i o pełnych kwiatach
Mala_Mi 18:00, 13 sty 2015

agata19762 napisał(a)
Ania sprawdzałam dzisiaj w L, ciemierniki po 11,99 ale małe sadzonki
te za 19 zł były większe i o pełnych kwiatach

odp u ciebie.... jak się nie widzi sadzonki to można wróżyć z fusów czy drogo czy nie... przykładowo to mi się pokazało, ale tu nigdy nie kupowałąm, tu też nie kupowałam. Można na allegro, ale tu najczęściej są kłącza, na kwiaty czekamy do przyszłego roku minimum.

Szkółki jeszcze maja wolne... nie czas na kupowanie, wiec za 19 zł jak sadzonka zdrowa to możesz kupić. Bo sadzonka zawsze lepiej niż kłącze.
Mala_Mi 18:08, 13 sty 2015

rozark napisał(a)
W zeszłym roku kupiłam u Tracza ciemierniki, chyba zdechły bo ich nie ma. Ale po obejrzeniu zdjęć kusi mnie żeby podjąć drugą próbę i sobie zafundować takie cudo.
Aniu zerknij do mnie proszę .

Zerknęłam... nic mądrego nie wymyśliłam..

O ciemiernikach jest na forum fajny artykuł.... tylko od razu nei wpadać w panikę z powodu plam na liściach.. wiosną są różne plamy i nie zawsze to są chorobowe tylko mrozowe... Wiosną wycinamy stare liście, a przynajmniej te brzydkie!!! Mogłaś kupić chory egzemplarz, a może miał za mokro, one nie mogą mieć zbitej gliny. ja na rabacie z ciemiernikami zostawiam liście z krzewów, niech się rozkładają i wzbogacają ziemie w próchnicę..
beata_m 20:51, 13 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Dziękuję, że tak odbierasz ogród... czytam Twój wpis i myślę o takim ogrodzie marzę Z bliska widać różne mankamenty.. ale... to do dopracowania na rok AD 2015

Dziś strzeliłam tylko 2 fotki... ślady po pięknej zimie W nocy z soboty na niedzielę, tak padało, że miałam wrażenie że chmura się urwała... Jakby to był opad śniegu to zaspy byłyby po pupsko..

Ania Ty to masz pędzący wątek Ile razy nie zerkałam do Twojego ogrodu to własnie mi się taki wydawał ... a mankamenty pewnie tylko Tobie dostrzegalne i bardzo potrzebne bo co by robić z nadejściem nowego sezonu
p.s. pogoda szaleje w zeszłym tyg -12 a dziś 10 na plusie!!!
Madzenka 22:05, 13 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

O ciemiernikach jest na forum fajny artykuł.... tylko od razu nei wpadać w panikę z powodu plam na liściach.. wiosną są różne plamy i nie zawsze to są chorobowe tylko mrozowe... Wiosną wycinamy stare liście, a przynajmniej te brzydkie!!! Mogłaś kupić chory egzemplarz, a może miał za mokro, one nie mogą mieć zbitej gliny. ja na rabacie z ciemiernikami zostawiam liście z krzewów, niech się rozkładają i wzbogacają ziemie w próchnicę..

Aneczko moja kochana, u Ciebie wszystko rosnie jakby było GMO !!! Nawet ciemeirniki wielkie , wypasione, aż w oczy kłują

Zanim Ci zadałam pytanie przeczytałam artykuly Danusi o ciemiernikach (są dwa), blogi i wszelkie art w necie. Potem dopiero pytam W tych artykulach jest wszystko dokladnie napisane, kiedy i czy w ogóle przesadzać, jak i co obcinać, jakie warunki glebowe , cień, woda, etc. Ale wiem, ze wiele osob pyta bo tak latwiej, szybciej i Tyś kopalnia wiedzy bylinowa!
Tak przygotowana teoretycznie poczynilam zakupy pelnych ciemiernikow bo nigra czyli z czarnymi kłączami mam juz duzo, a jeszcze 4 szt zakupione w Lidlu przed Bozym Nardzoeniem stoja sobie w ogrodzie zimowym i kwitna na calego

Ja chyba poczekam ciepliwie nawet ze dwa lata na te pelne ciemierniki, bo boskie SOM
Trzymam dawke kompostu dla moich nowych nabytkow, bo o dziwo moje ciemierniki daja rade w nogach magnoli, w lekko kwasnej glebie.... Ale latem maja lekki cien i mokro.
rozark 22:18, 13 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Byłam, kupiłam, u nas +9 było dzisiaj i kusi mnie żeby go wysadzić. A za podpowiedzi dziękuje i idę szukać artykułu.
Miłej nocki. Pa
ana_art 22:23, 13 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

My roczek będziemy świętować w sobotę Właśnie muszę kupić prezent ... bo zapomnę... szczoteczka elektryczna do zębów.. bo elektryczną daje sobie myć.. i nawet sam próbuje, a zwykła nie chce A mamy już 6 zębów

Nasz taki partyzant... http://youtu.be/-uSwSnvoJA8

niezmordowana Bestia
malgorzata_s... 22:26, 13 sty 2015

Anek autko nie chciało wyhamować i tyle Nic na drodze nie było więc się dobrze skończyło.Sprawozdań nie ma bo i niewiele się dzieje
U Pszczółki zakwitł przebiśnieg u Bogdzi rannik. Luki planuje rabatkę z różami. Niektórzy nasionka kupują
inni już plany zakupowe na wiosnę czynią. Irenka i Iza i kilka innych osób przepadło znowu
Buziaczki