Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

aldonaz 23:30, 22 sty 2013

Witaj Aniu, u mnie to samo. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Też nafociłam zdjęć, bo niezwykłe te lodowe cuda. Odłamało się już parę gałęzi, a najbardziej boję się o nasz las brzozowy - drzewa uginają się do ziemi. Miałam dzisiaj przeboje z samochodem, bo założyłam na noc plandekę. Nie dość że przymarzła, to jeszcze pokryła się centymetrową warstwą lodu. Zdzierałam ją przez godzinę i spóźniłam się do pracy. Żeby mróz jak najszybciej odpuścił! Pozdrawiam
kaisog1 23:39, 22 sty 2013

Ania.... wlazłam, popatrzyłam i gębę otworzyłam..... Szczerze mówiąc nie widziałam nigdy takich oblodzonych roślin..... pięknie to wygląda ale szkody narobi......
agniecha973 23:47, 22 sty 2013

O ja! Cudne okropieństwo, taki ogrodowy oksymoron.
ka1sia 00:04, 23 sty 2013

Aniu, u mnie też lodowy ogród. Wygląda to może i ladnie, ale nasze roślinki, to chyba nie są do końca zadowolone Myślisz, że bardzo im ten lód zaszkodzi? Oby nie....
Mala_Mi 09:53, 23 sty 2013

ka1sia napisał(a)
Aniu, u mnie też lodowy ogród. Wygląda to może i ladnie, ale nasze roślinki, to chyba nie są do końca zadowolone Myślisz, że bardzo im ten lód zaszkodzi? Oby nie....

Byłam i oglądałam twoją lodową krainę...... martwię się najbardziej o rośliny które maja już pąki kwiatowe..reszta aby się nie połamała.... dlatego walczyłam z miotłą 3 godziny
Mala_Mi 09:57, 23 sty 2013

agniecha973 napisał(a)
O ja! Cudne okropieństwo, taki ogrodowy oksymoron.

Bardzo dobre określenie Agnieszka... zresztą jak zwykle Bo to takie i strasznie i śmiesznie jednocześnie .... dlatego trochę fotek zrobiłam..... bo wizualnie to jest śliczne... Przypomina mi to takie szklane kule ze śniegiem... lub bursztyn z zawartością..... a co będzie to będzie.... najwyżej będę narzekać jak licho całą wiosnę ....
Mala_Mi 09:58, 23 sty 2013

kaisog1 napisał(a)
Ania.... wlazłam, popatrzyłam i gębę otworzyłam..... Szczerze mówiąc nie widziałam nigdy takich oblodzonych roślin..... pięknie to wygląda ale szkody narobi......

Też nie widziałam..... ale już widziałam i wystarczy .. ...ale jeszcze chwilę popatrzę, bo temperatury ujemne... póki nie przyjdzie odwilż..to tak będzie wszystko zatrzymane w czasie w szklanych kulach i polewkach...
agniecha973 10:05, 23 sty 2013

Ania, lód nie skrzywdzi roślin termicznie, tylko mechanicznie. Na to nic się nie poradzi.
A u mnie przed chwilą atak na kosa pod karmnikiem. Skuteczny niestety. Jeszcze nie ochłonęłam. Najpierw się gapiłam i nie wiedziałam o co chodzi, a jak już zrozumiałam, chwyciłam za lornetkę i aparat. Zaraz zobaczę co jest na zdjęciach. Ale mi serducho wali. To trochę inaczej na swoim podwórku niż na filmie przyrodniczym.
Zeta 10:11, 23 sty 2013

No ten lód nie jest fajny szczególnie na drzewach ...wczoraj miałam akcję ratunkową ....ogrodzenia bo sosny mi się połamały od tego lodu...... Pekły jak zapałki a odgłosu pękającego drzewa skutego lodem ....nie da się opisać....wyglądają pieknie ale jednak ciężar lodu jest olbrzymi... pozdrawiam Rzeszów..
Mala_Mi 10:30, 23 sty 2013

alinak napisał(a)
Ania o lód to bym się tak bardzo nie martwiła . ogrodniczo- fachowo to taka powłoka osłania od mrozu .jeśli nie ma czapek z śniegu pokrytych lodem to nie jest źle . pamiętasz maj u Finki ...ona polewała specjalnie rośliny żeby się lód utworzył o ochronił rośliny przed majowym przymrozkiem . tojeść kropkowana zabójcza z pysznogłówką

Alinko...w szkółkach z tego co wiem to się włącza zraszacze, by właśnie nic nie zamarzło jak zapowiadają przymrozki.. ale co tam będziemy gdybać, przyjdzie wiosna i się dowiemy, czy zaszkodziło czy nie .... mam nadzieję, że nie zaszkodzi...