Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 18:57, 23 lut 2013

ZbigniewG napisał(a)
o kurde co ja wyprawiam.... przychodzi bez kwiatka i się wymądrza

Dowcip mi łazi po głowie, bo go słyszałam, ale teraz nie mogę zaskoczyć.... myślami jestem w pracy, bo pracuję, to tylko takie krótkie przerwy na forum
Wymądrzaj się, bo tylko dzięki temu się czegoś uczymy
A teraz pomądrz się co to za kwiatek, bo za cholerkę nie wiem
Bogdzia 19:06, 23 lut 2013

asc napisał(a)

Dowcip mi łazi po głowie, bo go słyszałam, ale teraz nie mogę zaskoczyć.... myślami jestem w pracy, bo pracuję, to tylko takie krótkie przerwy na forum
Wymądrzaj się, bo tylko dzięki temu się czegoś uczymy
A teraz pomądrz się co to za kwiatek, bo za cholerkę nie wiem

Jakiś powojnik ale też bym sie chętnie dowiedziała jaki.
Pozdrawiam Aniu.
Mala_Mi 19:08, 23 lut 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu dzięki że pokazałaś jak się krokusy rozrastają. Czyli pomalutku łąka się zrobi sama.

Zrobi się sama, popatrz u Hani jak krokusy rosną.. sam się wysiewają. Bo krokusy rosną nie tylko z cebulek przybyszowych (czy jak się to zwie) ale też się wysiewają. U mnie wysiewają się namiętnie, tylko niestety przy pieleniu to się niszczy. W zeszłym roku już pilnowałam gdzie mam siewki by ich nie wyrwać.... ale postanowiłam poprzesadzać trochę z rabaty i siewki poniszczyłam.
Wcześniej też myślałam, że to rośnie trawa, aż mi sąsiadka powiedziała, że to krokusy z siewek. Ona sadzi kilka krokusów na wydzielonej rabatce, czeka, aż się wysieją i podrosną i przesadza je na miejsce docelowe.. Widziałam na własne oczy
Udało się wypatrzeć na jednym foto..... na dole koło środka i górny lewy..widać zielona trawkę.. to siewki krokusa
ZbigniewG 19:28, 23 lut 2013

Ania tekst z "Majster i docent" - Fachowcy -

powojnik pośredni Praecox
butterfly 19:31, 23 lut 2013

asc napisał(a)
Jeżówka purpurowa najzwyklejsza... mam baaardzo dużo.. i są dość wysokie.... ponad wysokość biurka Dużo zależy od urodzajności gleby i stanowiska. Pierwszy rok są niższe...
Masz porównanie do liliowców... białe są ciut niższe.. ale to może dlatego, że maja tu strasznie sucho

U mnie biurko ma ok 75 cm - to jeśli takie są jeżówki to dla mnie super wys - takich będę poszukiwać
Dzięki

Martek 20:13, 23 lut 2013

A ten żywopłot nie może być z berberysów teraz jest taki wybór w kolorze i formie ?
Jakoś z grabów tam nie widzę ,ale nie wiem może mnie oko myli ...
Pozdrawiam Anno
Kindzia 20:24, 23 lut 2013

Sieją się krokusy???!!!! Kurcze...wymądrzajcie się dalej...na pewno coś takiego wyrywam
barbara_kraj... 20:44, 23 lut 2013

A mnie się podobają żywopłoty z grabu. Sa dość zwarte, soczyscie zielone a jesienią pięknie przebarwione i całkiem brązowe zimą, bo liście, tak jak u buków, czy dębów długo sie trzymają. Poza tym łatwy w formowaniu i niekłujący w przeciwieństwie do berberysów. Ja z nich mam króciutki żywopłocik i wciaz odwlekam moment cięcia, ze względu na te kolce. W skórzanych rękawicach trzeba to robić
Mala_Mi 21:02, 23 lut 2013

barbara_krajewska napisał(a)
A mnie się podobają żywopłoty z grabu. Sa dość zwarte, soczyscie zielone a jesienią pięknie przebarwione i całkiem brązowe zimą, bo liście, tak jak u buków, czy dębów długo sie trzymają. Poza tym łatwy w formowaniu i niekłujący w przeciwieństwie do berberysów. Ja z nich mam króciutki żywopłocik i wciaz odwlekam moment cięcia, ze względu na te kolce. W skórzanych rękawicach trzeba to robić

Basiu jak możesz to wrzuć do mnie fotkę Twojego żywopłotu I jak szybko on rośnie?

Nad berberysem myślałam, bo je lubię, ale w miejscu gdzie się często przechodzi wolę kolczaków nie dawać. No i cięcie ich w żywopłot to uciążliwe jest.
Posadziłabym ligust, ale się do ligustu zniechęciłam. Miałam długi żywopłot i mi padł. Zobaczyłam, że w mieście też chorują. Poza tym potrafi się ogałacać z dołu, a pisze, że grab sam z siebie się zagęszcza dołem
Grab ma uschnięte liście zimą, co też robi za osłonę.

Najchętniej posadziłabym żywopłot z cisa, ale on wolno rośnie, a na duże sadzonki i aż tyle mnie nie stać. Czekać 10 lat aż zasłoni warzywniak. z malutkich.. za 10 lat może warzywniak zlikwiduję, bo nie będę mieć sił go uprawiać

Ot i tak sobie dumam......
Mala_Mi 21:18, 23 lut 2013

Zbyszek bardzo ładny ten powojnik No to nasza z Bogdzią ciekawość została zaspokojona..

Beata... jeżówki w dobrych cenach ma pan w szkółce bylinowej, w Rzeszowie. Zresztą moje są od niego.
Moje nadwyżki jeżówek już obiecałam, bo te podstawowe odmiany rozsiewają się, jak nie zetniesz na zimę kwiatostanów, to one skiełkują i wyrosną

Kasiu sieją się, tylko niestety robiąc porządki na grządkach je usuwamy. Tam mimo woli

Martek - widzę, że zdrówko się poprawia, bo już zaglądasz na forum Witaj wśród żywych