Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

grazyna 20:09, 11 mar 2013

Ok Gosia Ja potrzebuję obsadzić wokól róż, nie na kulki
Madzenka 20:09, 11 mar 2013

Gosiniak napisał(a)
Znalazłam taki namiar na cisy, bukszpany też mają, dzwoniłam, ale cen nie bardzo chcą podawać, nie zniechęca mnie to jednak, mają podobno spory wybór, może ktoś był, a może się komuś przyda:
http://arnow.pl/index.php?article=kontakt
Jak tylko się ociepli można przyjechać, kopią na miejscu, jeśli nie ma tego dużo.
Bukszpany też znalazłam, mam dwa namiary- pierwszy właśnie wykopali i można już kupować: wys. 60, szer. 40 po 10-12 zł, nie wiem czy ładne, w przyszłym tygodniu pojadę to się okaże, na obwódkę to chyba za duże, może kulę by się dało zrobić, zobaczymy, drugi namiar to są te bukszpany z Wrocka, koło mnie mieszka ojciec tego gościa może sprowadzić je z Wrocławia po 12 zł takie jak u Madżenki i Irenki a małe ok. 30 cm po 3,5. Jakby ktoś był zainteresowany to dajcie znać, namiary na priv.

Do Arnow musimy wysłać Irenkę bo niemal tam mieszka.... Nie znam tej szkółki a z mapy wygląda, że to plantacja cisowa.....
Gosiniak 20:11, 11 mar 2013

Madżen to zapodaj Irence, oni mi cen nie chcieli podać, to może się dowie czy ładne i za ile.
Ja mam od siebie tam ok 60 km więc to nie tak zupełnie bliziutko, na pewno pojadę ale tak początek kwietnia myślę.
Gosiniak 20:12, 11 mar 2013

grazyna napisał(a)
Ok Gosia Ja potrzebuję obsadzić wokól róż, nie na kulki

Dam znać
Madzenka 20:16, 11 mar 2013

Gosiniak napisał(a)
Madżen to zapodaj Irence, oni mi cen nie chcieli podać, to może się dowie czy ładne i za ile.
Ja mam od siebie tam ok 60 km więc to nie tak zupełnie bliziutko, na pewno pojadę ale tak początek kwietnia myślę.

Irenka dla nas dobre ceny wynegocjuje To miszcz

A bukszpany z Wrocłaiwa też się nie wybiera... Wykopują 100 i z wykopanych możesz sobie wybrać... Po 10 sztukach bierzesz co masz pod ręką... Na początku sezonu jeszcze ładne wybierają, potem kopią jak leci (teź dorodne, najwyżej troszkę poczochrane )
Zwykle kopią od 15 marca do 15 maja a potem jesienią po 15 września.
daphne 20:20, 11 mar 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Sprawdzona i warta polecenia

do czego ta mączka? kupiłam róże i czekam na kuriera i może niech przyjedzie dopiero za tydzień kiedy te -15 co zapowiadają minie, wtedy zgodnie z zaleceniami Ani będę je mogła ulokować w gruncie
Gosiniak 20:36, 11 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)

Irenka dla nas dobre ceny wynegocjuje To miszcz

A bukszpany z Wrocłaiwa też się nie wybiera... Wykopują 100 i z wykopanych możesz sobie wybrać... Po 10 sztukach bierzesz co masz pod ręką... Na początku sezonu jeszcze ładne wybierają, potem kopią jak leci (teź dorodne, najwyżej troszkę poczochrane )
Zwykle kopią od 15 marca do 15 maja a potem jesienią po 15 września.

Dobrze wiedzieć, czyli wszystkie ładne, w razie co to stamtąd zamówię, sprowadzą mi w bliskie okolice Zielonej Góry. Dziś dostałam takiego powera- cisy i bukszpaniki się szykują
daphne 20:44, 11 mar 2013

Gosiniak napisał(a)
Agnieszko- śnieg doskonale zabezpieczy roślinki, ja liczę, że nie przyjdzie ten wielki mróz, inaczej ze szmatami będę musiała latać, ale mnie to denerwuje, tyle pracy czeka, a tu nic nie można robić, no nic trzeba wykrzesać z siebie jeszcze trochę cierpliwości.

Kraania- super, napisz koniecznie co i jak, dzięki

dziś ściągałam białą agrowłokninę którą miałam osłoniętą magnolię bo deszcz i mróz sprawiły, że magnolia zaczęła się przechylać. za dużo lodu i drzewko zwyczajnie by się połamało. dostało nową włókninę tyle że czarną i mam nadzieję że przez ten zimny tydzień nic się z nim złego nie stanie.
daphne 20:50, 11 mar 2013

Gosiu ja bym chciała bukszpanem obsadzić pasek między ogrodzeniem a chodnikiem czyli jakieś 30 cmX 50 metrów. Jak myślisz ile mi potrzebnych roślin żeby stworzyć żywopłot?
Gosiniak 21:07, 11 mar 2013

Co do włókniny to bym czarnej nie zakładała, nie wiem czy przez tydzień zaszkodzi, ale czarna nie jest przeznaczona do ochrony przed mrozem, jeśli będzie słońce może się za bardzo nagrzewać w środku.
Ja zawsze stosuję białą zimową.

Ciężko odpowiedzić na twoje pytanie dot. bukszpanów bo to zależy jakie duże bukszpany kupisz, metoda jest jednak dość prosta, jak będziesz w szkółce to przykładasz sobie bukszpany tak, żeby się delikatnie stykały gałązki, układasz metr i liczysz ile ci wyjdzie mnożysz przez 50 i masz. Dziewczyny kupowały malutkie gdzie 10 na metr wchodziło a są też takie co tylko 4-5 wychodzi. Trzeba przeliczyć co się bardziej opłaca i które są dostępne.
Zobacz tutaj:
lhttps://www.ogrodowisko.pl/watek/527-obwodki-z-bukszpanu?page=4