Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 20:50, 22 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Elunia bliżej im niż dalej teraz się zagęszczą Dzisiaj wszyscy skok na ogród zrobili Buziak na niedzielę zostawiam

Dzięki za pociechę , bo ja perfekcjonistka jezdem od razu bym idealnie chciała a z roślinkami , to nie od razu tak jest ... Myśle , czy asahi już , czy jeszcze ciutek poczekać do kwietnia.....
malgorzata_s... 20:54, 22 mar 2014

Poczekaj bo ma być załamanie pogody i deszcz ze śniegiem Mam nadzieję że to troszkę przesadzona prognoza i się nie sprawdzi
gierczusia 20:58, 22 mar 2014

Eve napisał(a)
Elu, odpisałam Ci u siebie o kwasie ortofosforowym, wklejam tutaj, bo nie wiem kiedy do mnie zaglądniesz

" Elu, posiadłam wiedzę Kwas ortofosforowy dawkujemy ostrożnie bo jest bardzo silny, 1 cm3 na 10 litrów wody. Jest bezpieczny dla kwaśnolubnych w tej dawce, podlewamy raz na tydzień od wiosny do jesieni, oczywiście sprawdzamy ph, jak jest Ok, to nie ma potrzeby podlewać.
Dzięki temu kwasowi uratowałam moją magnolię Susan, która szykowała się do zejścia
U mnie podłoże jest bardzo zasadowe i stosowanie innych środków do zakwaszania gleby powodowało zasolenie. Stosujemy więc tylko kwas i dolistnie chelat żelaza, lub florowit z żelazem lub magiczną siłę. Jak ph jest ok można lać chelat do ziemi, rozpuszczony oczywiście, stosujemy wtedy,gdy widać chlorozę na liściach ( żółkną, wyraźnie widać, że są niedożywione)

Uwaga - KWAS ORTOFOSFOROWY trzymać schowany i oznakowany dobrze ! Z daleka od dzieci i jednostek rozkojarzonych ( mąż chowa przede mną ) "

Ewcia ....ja nie wiem , jak Ty możesz sie kwalifikować do jednostek rozkojarzonych , skoro nie zapomniałaś nazwy " kwas ortofosforowy " i na dodatek wysłałaś dawkowanie do odpowiedniej osoby....... Noo ja Ciem proszem , to jak ja bym musiała nazwać siebie ??...

Nie martw się.... Chemię ogrodową trzymam w szafce umieszczonej tak wysoko ,że nie da się tam dotrzeć bez krzesła.. A moj syn teź już nie dzidziuś...
Dziękuje bardzo , bardzo za pamięć i za wklejenie tego u mnie

Buziaki
ewa004 20:59, 22 mar 2014

Byłam poczytałam ale i tak na bieżąco nie jestem ..ale cisy przycięte perfekto
gierczusia 21:03, 22 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Poczekaj bo ma być załamanie pogody i deszcz ze śniegiem Mam nadzieję że to troszkę przesadzona prognoza i się nie sprawdzi

Jeżiszkuuuuuu.. Śnieggggg ?????.... Muszę na onet zobaczyć , bo oni mają fajną sprawdzalność..ale śnieg ???... Noo bez przesady...

Dzięki Gośku za przetrogę ... Jak się nie ma telewizora , to człeka takie " ciekawostki " często omijają
gierczusia 21:04, 22 mar 2014

ewa004 napisał(a)
Byłam poczytałam ale i tak na bieżąco nie jestem ..ale cisy przycięte perfekto

Ewciu. ... W tym wątku , to nawet ja czasem na bieżąco nie jezdem .....

Ściskam .,

Mam nadzieję ,że za rok , czy dwa cisy utworzą mi piękny żywopłocik a ne takie badziewo z dziurskami
alinak 21:05, 22 mar 2014

Elka twoja lawenda na pewno ..na 100 Francuzka . to i to jedno znaczy ...na 100 nie przezimuje ale możesz się pomęczyć z jedną sztuką do doniczki i do garażu ...jest piękna ...
a czy ja dobrze widziałam że ty cisy przycinasz po bokach ..?...sadzawka już działa ? ...bo słyszę że u większości już tak ..ja jeszcze nic z oczkiem nie robiłam ...muszę wywlec lilie wodne i podzielić , bo duże i słabo kwitną ...aż boje się tej roboty ..czyszczenie ...odkurzacz ...masakra ...i pompę muszę włożyć bo w piwnicy w najlepsze ...buziak zostawiam ...
gierczusia 21:06, 22 mar 2014

Kindzia napisał(a)
Macham zalatanej

Kasieńko .. Zdecydowanie potrzebuje rozciągacza czasu ....

Buziaki .)
GosiaJoanna 21:12, 22 mar 2014

Pięknie ciachnełaś cisy Ja też dzisiaj godzinke na ogrodzie byłam, tyle czasu mój Książe spał w wózeczku pod okiem Taty,który walczył z ziemią na przedogródku Biedny ten mój eMuś sam rozgarnął 20 ton czarnoziemu. Buziaki
Sebek 21:13, 22 mar 2014

gierczusia napisał(a)

Jeżiszkuuuuuu.. Śnieggggg ?????.... Muszę na onet zobaczyć , bo oni mają fajną sprawdzalność..ale śnieg ???... Noo bez przesady...

Dzięki Gośku za przetrogę ... Jak się nie ma telewizora , to człeka takie " ciekawostki " często omijają

Phi - czy deszcz czy śnieg podleje ogród - co za różnica? Tak mi się przynajmniej wydaje - bo ja tyż cielepa ogrodnicza jestem Genialny wyrażans