Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu odpoczywam

Tu odpoczywam

Bogdzia 11:15, 16 mar 2013

A ja czytałam ze siarczanem łatwo glebe zasolic i stracic rh więc jestem bardzo ostrożna w jego używaniu.
Kindzia 11:28, 16 mar 2013

No i proszę...a ja już szykowałam się pod rh posypać...Bogdziu, troszkę sypniemy, to nie zaszkodzi?
14:59, 16 mar 2013
Dzień dobry Grażynko ! Myślę, że jest taki, bo widzę właśnie, na kamerkach internetowych, że śnieg w Krakowie topnieje błyskawicznie, ale to tak jak u mnie, mimo lekkiego mrozu, słońce daje sobie z nim radę, to optymistyczne, bo wiosnę czuć.
Wiesz, że układam swoje rabaty wirtualnie, a u Ciebie widziałam piękne niebieskie kosaćce, podpowiedz proszę, kiedy kwitną i jak długo, wiesz jaka to odmiana?
Ja dziś robię przerwę w ogrodowych planach, bo domowe porządki też muszę zrobić, zanim na dobre przeniosę się do ogrodu.
Czytałam, że masz dwóch synów i jeden jeszcze studiuje.Pytałaś mnie czy moja córka zamierza zostać w Krakowie i tu pracować. Ma jeszcze kilka dni stażu w aptece, ale potem, z Krakowem jeszcze będzie związana może z rok. Jej chłopak dostał tu ciekawą pracę i póki co z tego powodu zostają, ale chcą sobie na wzajem dać szanse na lepsze warunki, więc nie na długo. W Krakowie farmaceuta nie jest ceniony, (albo sam się nie ceni) i zgadza się zarabiać o połowę mniej, niż w innych miastach.
iwonaj 15:23, 16 mar 2013

Cześć Grażynko i ja lecę się dziś przywitać dorodne te twoje bukszpaniki takie zdrowe i zielone ja jeszcze nie mam żadnego w swojej kolekcji bo boję się że wymarzną zimą
Bogdzia 15:29, 16 mar 2013

Kindzia napisał(a)
No i proszę...a ja już szykowałam się pod rh posypać...Bogdziu, troszkę sypniemy, to nie zaszkodzi?

Kasiu tu dziewczyny mówią ze znają ogrodników z wykształceniem i doświadczeniem a ja tylko z literatury mam tą wiadomośc. napisałam na wszelki wypadek żeby ktoś nie sypnął zbyt wiele ale mysle ze Grażynka i Alinka może się dowiedzą jak to jest naprawde.Trochę nigdy nie zaszkodzi więc możesz sypnac.
grazyna 16:11, 16 mar 2013

Bogdziu Bożenko - nawet mi przez myśl nie przechodzi by z Tobą prowadzić polemikę
Twoje postępowanie z rododendronami jest jak najbardziej prawidłowe - widać to po bujnych krzakach rh, azalii i nie tylko - nawet ptaki masz najładniejsze Po prostu oprócz wiedzy masz wyczucie I cieszę się, że mogłam poznać ( wirtualnie) Twój najpiękniejszy ogród rododendronowy jaki kiedykolwiek zdarzyło mi się widzieć. Patrząc wprawdzie wirtualnie czuję jakbym była namacalnie, jesteś jak najbardziej realna ze swoimi cudnymi roślinami.

Nie mniej moje rh mam dużo wcześniej aniżeli poznałam Twój ogród. Ktoś musiał mi powiedzieć jak z nimi postępować, był to mój wykształcony sąsiad
Siarczan amonu na wiosnę (wg jego zaleceń ) pod kwaśnolubne jest wskazany ponieważ oprócz azotu utrzymuje kwaśność kwaśnej gleby. A więc takiej, która ma ph poniżej 4,5.
Siarczan amonu na glebie powyżej ph 6 będzie lub może powodować zasolenie i tym samym zamieranie roślin. Ale w takiej glebie ( ph 6 ) Rh nie rosną

Oczywiście zawsze daję mniej niż więcej - zaczynałam od łyżki dla 1 krzaka teraz pelną garść wokół rozsypuję.

Tutaj magja aż 2 wątki prowadziła, wiele porad dawała, warto poczytać, szczególnie takim początkującym jak ja.

Zgodzisz się chyba ze mną Bożenko, że Rh to nie róże, żarłoczne nie są.
W naturalnym środowisku nikt je niczym nie podsypuje, mają kwaśną glebę, lekki cień od drzew, prawda ? i to im wystarcza.

Doprawdy jesteś dla mnie Wielka - mimo, że sąsiada mam bliżej, Twoje rady są dla nas / dla mnie bardzo ważne. Umiar we wszystkim.
Lecę zaraz do tego sąsiada na małe co nieco - kupił nowe autko tyrzeba oblać
Każda okazja dobra by się spotkać

Pozdrawiam Bożenko najcieplej jak umiem

grazyna 16:13, 16 mar 2013

Kochane Dziewczyny - widzę Was wszystkie , lejecie miód na moje serce Waszą obecnością w moim ogródku, muszę wyjść, odpowiem szerzej wieczorkiem
danuta_szwajcer 19:03, 16 mar 2013

Miłej imprezy) masz racje, ze kazdy powod jest dobry by się spotkać i pobiesiadowac za chwile bedziemy biesiadowac w naszych ogrodach
r
Kindzia 19:12, 16 mar 2013

U mnie nie jest kwaśna...łyżkę powiadasz? Dobra, zresztą Bogdzia też z taką małą ilością się zgadza

Masz rację, nasza Bogdzia to dla nas GURU rododendronowe, ja Jej słucham w ciemno.
grazyna 15:36, 17 mar 2013

Luksusowe autko zostałe sowicie szampanem oblane, kolacja (uroczysta) przeciągnęła się dłużej niż planowałam I tak najfajniejsze imprezki są na powietrzu, w ogrodzie; może na Wielkanoc pogoda pozwoli ?

Gosiu, Julitko - wracając do bukszpanów, ja także potrzebuję dużo, dużo więcej, te 30 szt to na dobry początek

Anna_g - Aniu - pobędziesz tutaj dłużej to i ilość Rh powiększysz - patrz na moje zakupy

Aniu- Monteverde - a gdzież ja umiałabym takie sadzonki wyhodować W Lidlu sprzedawali

Marysiu - lawendę z Bocheńskiej muszę mieć Twoje zdjęcie zachwycające
Drugi dzień słoneczko nas ogrzewa (ale noc była zimna ! ), ponoć koniec zimy !

Aniu -asc - też tak mam. To znaczy bardzo akceptuję dziewczynę mojego starszego (młodszy jeszcze nie ma ), o kwiatach, ogrodach, gotowaniu, modzie etc, rozmawiamy na luzie i wesoło. Może na naszym pokoleniu kawały o "teściowych" skończą się ?

Iwo - Iwonko - cieszę się, że zajrzałaś do mnie Pytasz o irysy, są to syberyjskie ale bardziej szczegółowo nie wiem. Kiedyś jedną gałązkę dostałam i tak się rozrasta, mam chyba 3 nowe kępki
O tak, w córka Twoja ma rację: w Krakowie płacą o połowę mniej w większości zawodów
Nie wiem, z czego to wynika ? Nadmiaru ludzi wykształconych ? Czy z pychy Krakowa, że sama praca w tym mieście winna być satysfakcją, a finase gdzieś na uboczu ! Nawet w lubelskim chyba lepiej płacą

Iwonko z Bielska - miło Cię widzieć

Bogdziu -

Danusiu - oj tak wkrótce śmigniemy do ogrodów

Kasiu - dla mnie Bogdzia to więcej niż "GURU od RH " - ja nawet swego sąsiada (dr.habilitowanego od roślin) "pouczam" na bazie wiedzy zdobytej od Bogdzi
Jednak stosuję korę i siarczan amonu - z umiarem rzecz jasne

Miłego popołudnia