Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Izabela36 19:35, 22 sty 2016

Nie az taki wysoki to nie dam rady - finansowo bym sie zrujnowała Tak na pół metra wysokosci będzie, to jak myslisz?
anna_t 19:43, 22 sty 2016

z tego co widze to skarpa jest troszkę wyzsza od płyt betonowych przy płocie. one maja chyba z 30cm wysokosci nie? to chyba skarpa ma z 0,5wys czyli by ci wyszło na płasko czyli idealnie masz jakaś fotkę z większej perspektywy, moze ten murek pasowałoby wkomponować w dalsza część ogrodu
anna_t 19:46, 22 sty 2016

a poczekaj..ja tylko na drugie zdjecie spojrzałam a ty na pierwszym masz dopiero skarpy! napewno zrobienie murku wypłaszczy skarpę, to pewne. a kora..kurcze raczej sie bedzie obsuwać ale szybko obsadź czyms gęsto np. irga major ładnie sie przewiesza na murku i bedzie git
Izabela36 10:05, 23 sty 2016

no własnie na tym pierwszym zdjeciu pokazana jest skarpa. Takie sa 2 w ogrodzie, wiec planuje aby były wykonane w podobny sposób. Planuje użyć tutaj : tawuł, berberysów, jałowców, irgi ( dzięki za podpowiedź), kosodrzewin, jakieś wyższe wypiętrzajace sie gdzie niegdzie drzewko np. choina kanadyjska. Natomiast , nie mam bylin i takich roślin, które szybko zarosna skarpę ale nie sa smieciami Bo tutaj potrzebnych jest dużo roślin, dekoracyjnych ale tanich, bo ta skarpa ma ze 20m a wysoka jest na 2 m. Macie pomysł?
Wrzucam zdjęcie z innej perspektywy.
Ewik 21:49, 23 sty 2016

Z bylin polecam rozchodniki, wybór masz ogromny, lawende, perowskie , kocimiętkę , krwawniki , juki , i masę traw. Ja mam z jednej strony skarpę, tylko mniej stromą , dosypaliśmy ziemi , a jak sadziłam to wiekszość roślin podpierałam kamieniami na początku , jakoś dają radę ale nie mam agrowłókniny
Mylka 12:56, 28 sty 2016

W dekalogu ogrodniczym Danusia napisała że ważna jest konsekwencja kolorystyczna. Proszę napiszcie czy chodzi o cały ogród czy poszczególne rabaty? Np czy przedogródek powinien być w tych samych tonacjach co właściwy ogród?
Betka 13:04, 28 sty 2016

Mylka napisał(a)
W dekalogu ogrodniczym Danusia napisała że ważna jest konsekwencja kolorystyczna. Proszę napiszcie czy chodzi o cały ogród czy poszczególne rabaty? Np czy przedogródek powinien być w tych samych tonacjach co właściwy ogród?

Ja uważam że chodzi tu o poszczególne fragmenty ogrodu - rabat . Styl ogrodu to jedno a konsekwencja w kolorach to drugie. A razem ma współgrać
Toszka 17:00, 28 sty 2016

dodam, ze jeśli ogródek maleńki i tzw. jak na dłoni, to wymóg dotyczy całego ogrodu (aczkolwiek to kwestia gustu i wyborów). Jeśli bardzo duzy to mozna sobie poszaleć
Izabela36 23:13, 28 sty 2016

A jak to jest ostatecznie z ta agrowłókniną - stosować czy nie?
Betka 13:17, 29 sty 2016

Izabela36 napisał(a)
A jak to jest ostatecznie z ta agrowłókniną - stosować czy nie?

Z agrowłóknina wiąże się zła kondycja roślin. Jednak ja uważam ze jezeli sadzisz male rośliny i zrobisz spore otwory na nie to póki się nie rozrosną nic złego nie powinno się dziać. Ja mam gruba warstwę zrebek które sama robię i chwasty nie dokuczają wiadomo ze nawet jak masz włókninę to badylka rosną . A gorzej się je wyrywa z włókniny.