Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 20:54, 26 paź 2015

Kasik napisał(a)
Basiu- piękna jesień u Ciebie. Choć ja tej pory roku nie lubię, bo nieuchronnie zbliża się czas zimna, to te kolory wywołują uśmiech na twarzy.

Ktoś kto mieszka w górach ma ciut lepiej, bo tam feria barw. Ja zadowalam się drogą wiodącą do mojego miejsca na ziemi, ona co roku zachwyca tak samo.

Moje żurawki posadzone obok siebie przebarwiają sie rożnie - właśnie tak jak pokazujesz.

Kasiu, w pięknym miejscu mieszkasz. Sprawozdania ze spotkania z Dziewczynami obejrzałam z zazdrością. Podziwiałam Wasz piękny ogród.

Choć do gór mam daleko, to cieszę oczy jesiennymi przebarwieniami w pobliskim parku. Dużo w nim klonów, a te są zachwycają złocistopomarańczowymi liśćmi.

barbara_kraj... 21:07, 26 paź 2015

Ivvvona napisał(a)
Wspaniały ten kobierzec z liści,taką jesień lubię. Oby trwała jak najdłużej. Czym będziesz pryskała róże? U mnie bardzo panoszy się mączniak ( nie na różach), najbardziej na dąbrówce i miodunce. Nie wiem czy jeszcze czymś pryskać czy dać już spokój?

Róże, brzoskwinie i wiśnie będą spryskane miedzianem.
Mączniaka u mnie nie było, czasami występuje na floksach, a najczęściej na ostróżkach, ale oprysków nie stosuję, bo pędy wycinam i palę.
O mączniaku wiem tylko tyle, że są go dwa rodzaje i różnych preparatów wymagają, ale nie wiem jakich. Jeśli jest go dużo, to na Twoim miejscu zastosowałabym oprysk profilaktyczny.
Złota jesień dla Ciebie
Ivvvona 21:13, 26 paź 2015

Dziękuję za odpowiedź i za zdjęcie - śliczne. Muszę poczytać w jakich temperaturach te preparaty działają, czy już nie jest za późno.
barbara_kraj... 20:10, 27 paź 2015

Grudnik cały w pąkach

hanka_andrus 21:15, 27 paź 2015

Pięknie u Ciebie i w domu i w ogrodzie! A u mnie tylko dracena, cyklamen i storczyk phalenopsis. Cebule hipków dopiero sadzić będę.
Bogdzia 14:14, 31 paź 2015

Cudna jesień pokazałas. Moje grudniki też maja pączki ale mniejsze. Pozdrówka.
barbara_kraj... 22:14, 05 lis 2015

hanka_andrus napisał(a)
(...) A u mnie tylko dracena, cyklamen i storczyk phalenopsis. Cebule hipków dopiero sadzić będę.

Lubię kwitnące cyklameny, 'hipki' również, ale parapety już zajęte.

A to jeden z nich...

barbara_kraj... 22:17, 05 lis 2015

Bogdzia napisał(a)
Cudna jesień pokazałas. Moje grudniki też maja pączki ale mniejsze. Pozdrówka.

Bogdziu, dla Ciebie aktualna fotka działkowej alejki

barbara_kraj... 22:36, 05 lis 2015

Przed Wszystkimi Świętymi non stop zajęta byłam. A że pogoda sprzyjała zaraz po święcie na działce popracowałam. Wreszcie opadły prawie wszystkie liście. Ich grabienie mam już za sobą. Liście w kompostowniku a kompost przesiany na rozrzucenie czeka, część do okopczykowania róż wykorzystam. Brzoskwinie, morela i śliwa miedzianem spryskane.
Zostało mi cięcie winorośli i takie tam czynności kosmetyczne.

Nie ma co focić, chociaż... coś mnie zainteresowało. Kto wie co to jest?

hanka_andrus 23:00, 05 lis 2015

Poddaję się. Jakiś nasiennik, ale nie kojarzę.