O rany już piernik,dobrze że przypomniałyście ,ja produkty już mam ale będę robić 20-go.W ubiegłym roku robiłam z połowy porcji ,ale teraz robi cały,bo dobry był.Pozdrawiam Basiu.
Basiu, dziękuję za życzenia wczorajsze i za dzisiejszy przepis. Mus zrobić. Teraz. Bo potem już może być za późno!
Kiedy opryskujesz miedzianem róże Basiu? Wydawało mi się, że to wiosną trzeba...i to przy jakiś odpowiednich temperaturach się robi...coś pomieszałam?
U mnie mączniak na Chopinach w tym roku i na marcinkach był. Na ostróżki też mi nigdy nie wlazł. Róże już liście oberwane mają, to mączniak poszedł sobie, marcinki pryskałam i nie wrócił.
Kasiu, robimy piernik długodojrzewający, ciasto musi leżakować w chłodzie ok. miesiąca, albo i dłużej. Dlatego teraz czas zacząć.
Opryskać róże można i wiosną. Teraz niekoniecznie, ale ja to robię profilaktycznie przed czarną plamistością. Liściom pozwalam zżółknąć i opaść. Potem je zbieram i ewentualnie palę. Nie obrywam zielonych jeszcze liści, bo w miejscach po nich łatwo dochodzi do infekcji chorób grzybowych.
Rozczarowana jestem Chopinem, taki niby zdrowy miał być a widzę, że sporo dziewczyn narzeka. Ja też - mój czarną plamistość łapie.