Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 23:41, 06 lut 2014

My tu o borówce, a u Pszczółki o kleome. W związku z tym cofnęłam się do marca ubiegłego roku i przypomniałam sobie wszystko o sianiu kleome. Przyda się, bo za jakiś miesiąc trzeba będzie siać!
Powodzenie zależy od dwóch rzeczy: po pierwsze nasiona muszą być schłodzone, po drugie nie przykrywa się ich ziemią, tylko w nią wklepuje, bo nasiona do skiełkowania potrzebują światła.
Moje w zeszłym roku wzeszły po 12 dniach! Potem trzeba je popikować!

Edit. dopisuję, że w ubiegłym roku w marcu zasypało nas śniegiem! Jeszcze w pierwszym tygodniu kwietnia było go chyba z 20 cm!
Madzenka 06:54, 07 lut 2014

Basiu witam wiosennie, u mnie dzisiaj w nocy na plusie, w dzień ma być +9, czekam na krokusy, bo już we Wroclawiu zaczynają kwitnienie

Basiu pieknie u Pszczółki wyjaśniłaś sianie cleome, czy ja mogę poprosić a taką samą łopatologiczna instrukcję dot werbeny patagońskiej? Nigdy, nigdy ale to nigdy nic nie siałam , pikowałam , etc, kiedyś trzeba się nauczyć.... Na razie nasionka mrożę, kiedy wysiać, jak w jakiej temperaturze trzymać? Mam ogród zimowy, w ktorym w zależności od temperatury zewnętrznej bywa temperatura wiosną 15-25 stopni, czy mogę w tym miejscu posiać werbenę?
boguslawa_ma... 07:02, 07 lut 2014

To nasionka werbeny się mrozi ,nic nie wiem,mam pierwszy rok -napisz Basiu bo niedługo trzeba wysiewać
Mala_Mi 08:36, 07 lut 2014

Basiu nasionka werbeny i cleome do zamrażalnika wrzucić czy tylko do lodówki.. i na ile??
an_tre 11:37, 07 lut 2014

Jeśli mogę poradzić w Basi wątku to nasionka werbeny mrożę w zamrażalniku około tygodnia, już się mrożą wysiewam pod koniec lutego
pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
barbara_kraj... 21:32, 07 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Basiu witam wiosennie, u mnie dzisiaj w nocy na plusie, w dzień ma być +9, czekam na krokusy, bo już we Wroclawiu zaczynają kwitnienie

Basiu pieknie u Pszczółki wyjaśniłaś sianie cleome, czy ja mogę poprosić a taką samą łopatologiczna instrukcję dot werbeny patagońskiej? Nigdy, nigdy ale to nigdy nic nie siałam , pikowałam , etc, kiedyś trzeba się nauczyć.... Na razie nasionka mrożę, kiedy wysiać, jak w jakiej temperaturze trzymać? Mam ogród zimowy, w ktorym w zależności od temperatury zewnętrznej bywa temperatura wiosną 15-25 stopni, czy mogę w tym miejscu posiać werbenę?

Zaglądałam do Ciebie, Marzenko, z nadzieją, że obejrzę te kwitnące krokusy, ale na razie cisza. Może to i dobrze?

Rozczaruję Cię co do werbeny. Jeszcze jej nie siałam. W ubiegłym roku dostałam gotowe sadzonki i sadziłam wprost do ziemi.
Natomiast 28 grudnia, przed styczniowymi mrozami wykopałam kilka sztuk z działki i posadziłam do doniczek, które trzymam w mieszkaniu. Bardzo ładnie się zadomowiły i wypuściły sporo pędów. Kilka pędów ścięłam i wstawiłam do wody. Po miesiącu na razie dwa wypuściły korzonki. Świadczy to o tym, że możliwy i prosty jest taki sposób jej rozmnażania.

Ania_tre ma doświadczenie w sianiu werbeny. Ją musisz pytać
Dodam, że po kwitnieniu sporo nasion rozsypałam wprost do ziemi. Mam nadzieję, że wiosną pokażą się siewki
barbara_kraj... 21:37, 07 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Basiu nasionka werbeny i cleome do zamrażalnika wrzucić czy tylko do lodówki.. i na ile??

Cleome tylko do lodówki na około tygodnia, natomiast, tak jak napisała Ania_tre werbenę do zamrażalnika.
Szczerze mówiąc, to w wielu przepisach odnośnie siewu cleome nie spotkałam się z tym schładzaniem nasion. Ja schłodziłam i nie zaszkodziło im, więc może zrobisz tak, że część schłodzisz a część nie Ciekawe, które szybciej wzejdą
barbara_kraj... 21:38, 07 lut 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
To nasionka werbeny się mrozi ,nic nie wiem,mam pierwszy rok -napisz Basiu bo niedługo trzeba wysiewać

Bogusiu, zerknij niżej, An_tre odpisała. Ona ma doświadczenie z sianiem werbeny
boguslawa_ma... 21:44, 07 lut 2014

Basiu poczytałam o werbenie ,ale powiem ci że byłam na działce i werbena zielone ma listki bo ja korą przysypałam ,może nie przemarznie ,wzięłam też do doniczki tak jak ty ale marna w domu ciepło
barbara_kraj... 21:58, 07 lut 2014

Przed chwilą usiadłam do kompa, bo oczywiście otwarcie olimpiady oglądałam. Nie opisuje ogólnego wrażenia, spodziewałam się czegoś zaskakującego, czego nie było a wkurzyłam się totalnie bardzo głośnym podkładem muzycznym. Nie słyszałam komentarzy redaktorów, ani prowadzących.

Byłam na działce i przycięłam borówki. Mam cztery krzewy. Jeden sadzony bardzo dawno, bo jakieś 18 lat temu. Owocuje na początku lipca, to chyba 'Earliblue'. Krzew trochę zaniedbany i przez to słabo owocował a owoce były drobne. Dziś prześwietliłam go dość delikatnie, bo częściowo zrobiłam to w ub.r.

Trzy pozostałe to Patriot. Z tej odmiany jestem bardzo zadowolona, bo owocuje obficie, owoce duże i smaczne.
Przed i po prześwietleniu