Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

boguslawa_ma... 16:15, 04 lut 2014

W bylinowym tz. w Starczej bo my z Kindzią tam jedziemy i Ewa ma tam przyjechać.
barbara_kraj... 16:22, 04 lut 2014

Tak Bogusiu, właśnie tam - w Starczy Tylko musimy to uzgodnić co byśmy się nie rozminęły
boguslawa_ma... 16:28, 04 lut 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Tak Bogusiu, właśnie tam - w Starczy Tylko musimy to uzgodnić co byśmy się nie rozminęły
,
Basiu no nie ma sprawy do maja jeszcze daleko, my po jeżówki tam jedziemy no i może coś w oko wpadnieWtedy przywioze ci złocienia w doniczce najładniejszego
monteverde 16:55, 04 lut 2014

Ale to miłe co pisze Bogusia u mnie w nocy też bylo jak u Bogdzi i dzisiaj już w dzień -3 pozdrawiam Basiu
Gabriela 23:03, 04 lut 2014

Basiu, ja też potrzebuję porady jak uciąć borówkę amerykańską?
Mam trzy krzaczki wsadzone wiosną, ładnie rosły, ale są jeszcze niewielkie.
Ciąć dużo czy mało? Na ile oczek od ziemi - o ile takie kryterium może w ogóle być użyte?
jotka 06:54, 05 lut 2014

Mam borówkę od 3 lat, więc jeszcze za mało doświadczenia, żeby radzić,
Ponieważ moje nasadzenie przez dwa sezony były anektowane przez złodziei, to w sumie moje krzaczki dość młode. Pierwszego roku nie podcinałam w ogóle i myślę, ze nie powinno. Podam linka do strony,którą podczytuję, może się przyda

https://www.facebook.com/pages/bor%C3%B3wka_ameryka%C5%84ska/173354512711834

pozdrawiam
barbara_kraj... 20:45, 05 lut 2014

Gabriela napisał(a)
Basiu, ja też potrzebuję porady jak uciąć borówkę amerykańską?
Mam trzy krzaczki wsadzone wiosną, ładnie rosły, ale są jeszcze niewielkie.
Ciąć dużo czy mało? Na ile oczek od ziemi - o ile takie kryterium może w ogóle być użyte?

Gabrysiu, rozumiem, że krzaczki są młode i jeszcze nie weszły w okres owocowania. Jeśli są dobrze rozrośnięte zostawia się od 3 - 5 najładniejszych pędów i skraca się je lekko, odcinając część wierzchołkową z pąkami kwiatowymi. Pędy słabe i cienkie wycina się całkowicie.
Natomiast jeśli krzewy są słabe wybiera się 2 - 3 najładniejsze i skraca do 20 cm nad ziemią, resztę się wycina.
Polecam ten link http://www.ogrodinfo.pl/rosliny-jagodowe/ciecie-borowki-wysokiej
barbara_kraj... 20:48, 05 lut 2014

Jolu, na tej stronie znajdziesz dokładne informacje odnośnie cięcia borówki w różnych fazach jej rozwoju.
http://www.ogrodinfo.pl/rosliny-jagodowe/ciecie-borowki-wysokiej
Mala_Mi 20:53, 05 lut 2014

Basik.. u Ciebie wiosna..... ale ja sie tak nei cieszę.. bo to luty -buty, marzec - garniec, a kwiecień plecień.. a w maju Zośka.. zawsze nam pod górkę.
barbara_kraj... 20:59, 05 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Basik.. u Ciebie wiosna..... ale ja sie tak nei cieszę.. bo to luty -buty, marzec - garniec, a kwiecień plecień.. a w maju Zośka.. zawsze nam pod górkę.

Aniu, też się martwię. Ostatnio z roku na rok straty miałam: a to z powodu braku śniegu, albo majowych opadów śniegu, albo późnych przymrozków.
W ubiegłym roku w ogóle nie miałam owoców, bo najpierw kwiaty przemarzły, a potem deszcze choroby grzybowe przywlokły. Smutna jest dola ogrodnika