Basiu u mnie dzisiaj od rana wali śniegiem.Ale chyba za niedługo się rozpuści i będzie breja
Póki co, zielono mam na parapetach
Basiu przycinasz drzewka owocowe? mam stare jabłonki i grusze.Co roku ten sam dylemat. Owoców już na nich mało, nie pryskane. W zasadzie ich rolą jest tylko dawanie cienia.
Mój M nie za bardzo do takich spraw. Raczej do czynności prostszych .Wykarczować , przekopać
Muszę poczytać jak im pomóc.
U mnie też trochę poprószył, ale prawie cały znikł.
O tej porze roku do cięcia zostały mi tylko jabłonki, bo gruszy się pozbyłam. Była zainfekowana rdzą, której przy obecności na działkach jałowców, pozbyć się nie dało.
W trakcie kwitnienia tnie się brzoskwinie. Natomiast wiśnie i czereśnie latem po zbiorach. Teraz usuwa się tylko gałązki nadłamane i przemarznięte. Tych ostatnich w tym roku to pewnie nie ma
Jabłonie tnij w końcu lutego lub na początku marca podczas suchej pogody. Jeśli drzewa stare, to wypadałoby je odmłodzić. Poszukaj w necie jakiegoś filmiku. Zasady cięcia są proste
Edit. dodam, że u mnie tnie pod dyktando M Najpierw ze wszystkich stron oglądam drzewo i dyktuję które gałęzie ma wyciąć. Ponieważ jabłonki są cięte co roku to tylko ewentualne wilki są do wycięcia lub skrócenia. Śliwka młoda, tylko kosmetyki wymaga