Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

Green 16:21, 21 mar 2013

Czy w Twojej części Miasta naszego wspaniałego też taka zima?
Joaska 16:42, 21 mar 2013

Witaj Kasiu,
poczytałam sobie pooglądałam domek i działeczkę.
Piszesz że nie da się wszystkiego mieć od razu, tak niestety jest, ale sama zobaczysz jaka toprzyjemność samemu tworzyć swoje miejsce na ziemi.
Widziałam że chcesz ukorzenić cisy, je się trudno ukorzenia, łatwiej poszukać siewek wokół dorosłych cisów i je sobie wykopać i hodować.
Masz ładny kawałek działki, ale na razie przemyśl dobrze plan ogrodu, zanim zaczniesz kupowac i sadzić rośliny, a jak juz musisz coś kupić (co jest zrozumiałe) to kupuj sztandarowe rośliny jak bukszpany, cisy, hortensje bukietowe, miskanty, turzyce, żurawki - tego nigdy za wiele wsadzaj do dużych donic i dołuj w ziemi, a jak zapalnujesz co i jak w ogrodzi ełatwiej bedzie przenieś i posadzić na docelowe miejsce
za bardzo się rozpisałam, więc kończę i uciekam papatki
kitek81 18:17, 21 mar 2013

Marta7 napisał(a)
Kasia pozdrawiam serdecznie,no męża to zazdraszczam
Mój też mi pomaga jak może no ale przy sianiu kwiatuszkow to go jeszcze nie mialam przy sobie
Ja byłam odgarnąć śnieg,znowu napadało,na podworku już mi się robi tunel

a i może tego doczekasz, że mąż Ci nawet przy kwiatkach pomoże
współczuję tego śniegu, u nas dziś znów dużoooo tego bałego puchu napadało
kitek81 18:18, 21 mar 2013

Ewa4 napisał(a)
Jak siewy wschodzą.Pozdrawiam

dziękuję, rosną ładnie, chociaż nie wszystko wykiełkowało no ale zawsze można dosiać
kitek81 18:19, 21 mar 2013

Janina napisał(a)
Zima wszystkim daje popalić.Kupiłam bukszpany i nie mam możliwości ich wsadzić w ogrodzie i stoją w kotłowni.Mało tego zamówiłam w przedsprzedaży hortensje i ostrokrzewy, mają przyjść w czwartek nie wiem gdzie będę je trzymać a kiedy sadzić chyba po świętach.

jak tak dalej pójdzie, to faktycznie nie prędzej posadzisz roślinki, jak po Wielkanocy! dobrze, że chociaż sarenki spacerują pod oknem, to one trochę oko cieszą
kitek81 18:21, 21 mar 2013

Maria667 napisał(a)
Kasia!
Nie jest źle. Jak zaczynałam równieć oprócz trawy nic na działce nie było. Trzeba trochę czasu. Zacznij od drzew, bo na nie trzeba czekać najdłużej . Niech już rosną. Czy dobrze widzę na Twoich zdjęciach, że masz taką piaszczystą glebę, czy to jakieś pozostałości po budowie?
Pozdrawiam

dziękuję za cenne rady! bo już sama nie wiem, co i jak robić a ten piach to był nawieziony, żeby wyrównać teren-pewnie największy błąd jaki zrobiłam ;(
kitek81 18:23, 21 mar 2013

Loosiuu napisał(a)
Hej, ładny ten twój domek, taki zgrabny Będę Ci kibicował w tworzeniu ogrodu Może zanim obsadzisz pomyśl o polepszeniu gleby? Kiedyś w Mai był odcinek z ogrodem w którym zanim cokolwiek posadzono siano nawozy zielone i dzięki temu teraz jest lepiej. Postaram się znaleźć i wkleić link

byłabym wdzięczna za ten link na pewno by mi ten odcinek Mai pomógł
oczywiście cieszę się, że mi kibicował i liczę na kolejne rady-porady
pozdrawiam
kitek81 18:25, 21 mar 2013

Loosiuu napisał(a)

Jestem za, zbieraj pieniądze. Odkładaj sobie i kup większy okaz jakiś, bo to na pawdę przyspiesza! Warto wydać troszke więcej kasy czasami, ale oszczędzić sobie wielu lat Za jakiś ładniejszy okaz z dowozem możesz zapłacić około 300zł. Przy okazji jeśli masz blisko gospodarstwa to poproś na jesień o stary obornik. W miejscu gdzie miałoby rosnąć przekop go. Najlepiej tak mniej więcej w promieniu 2 m od przyszłego pnia.
Teraz może ci się wydawać, że to dużo roboty i kasy, ale jak policzyłabyś wszystkie nieudane rośliny i niepotrzebne związane z nimi koszty to wyjdzie Ci, że warto uzbierać. Masz przecież cały rok na przygotowanie miejsca pod drzewo i zebranie funduszy

wszystko się zgadza, na razie jestem na etapie planowania i mocnego postanowienia, że nie będę kupować przypadkowych roślinek, w imię właśnie jednej a konkretnej, albo tej, której planuję
kitek81 18:25, 21 mar 2013

Marlenaa napisał(a)
Pozdrowionka i uśmiechy zostawiam

dziękuję i odwzajemniam równie pięknie i gorąco
kitek81 18:26, 21 mar 2013

Green napisał(a)
Czy w Twojej części Miasta naszego wspaniałego też taka zima?

niestety tak, u mnie jeszcze z pola nawiewa!