Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 19:44, 10 kwi 2015

Patrząc na Wasze prace wykonane dziś w ogrodzie to ja szału nie zrobiłam. Wypieliłam tylko rabatę magnoliową. Znalazłam miejsce dla leszczyny-oczywiście proszę Was w tej kwestii o dalsze rady.
Tu gdzie kamień byłaby leszczyna

To jest na końcu sadu, przed kompostem-i co Wy na to?
Wywaliłam te dwie choineczki co były na rabacie magnoliowej, ale leszczyny jakośmi szkoda
Przygotowałam doniczki do pikowania. I to tyle
Mogę jeszcze rozmnażalnik pokazać
malgorzata_s... 19:51, 10 kwi 2015

Kasiu leszczyna fajnie zasłoni kompostownik, jestem za
W mojej szklarence buszował kot i połowę sadzonek zniszczył.
Coś nie mam szczęścia do własnych sadzonek
Wrzuciłam fotki, ścieżkę na nowej rabatce zrobiliśmy
kitek81 20:12, 10 kwi 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu leszczyna fajnie zasłoni kompostownik, jestem za
W mojej szklarence buszował kot i połowę sadzonek zniszczył.
Coś nie mam szczęścia do własnych sadzonek
Wrzuciłam fotki, ścieżkę na nowej rabatce zrobiliśmy

Szkoda, że kot podniszczył sadzonki, ale może nie ma tragedii i odrosną jeszcze!
Dzięki o opinie w sprawie leszczyny, myślę, że może tam sobie spokojnie na uboczu w sumie rosnąć spokojnie będzie dojście do kompostownika, a jak coś, to będę ją od tamten strony przycinać
szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia bardziej jeszcze w stronę sadu, jutro może się poprawię i cyknę. tam gdzie jest deska na tej wysokości będą tujki, zostawione 50 cm od siatki, a od śroska tujki jest 1m zostawione, myślisz, że tyle jedno od drugiego wystarczy?
tą rabatkę z bylinami co tam jest teraz będę rozsadzać w przyszłości!
KasiaWB 20:30, 10 kwi 2015

kitek81 napisał(a)
Znalazłam miejsce dla leszczyny-oczywiście proszę Was w tej kwestii o dalsze rady.
Tu gdzie kamień byłaby leszczyna

To jest na końcu sadu, przed kompostem-i co Wy na to?

Wołasz to jestem generalnie moje zdanie znasz na temat leszczyny )))
jak na końcu sadu i przy kompoście to jest to odpowiednie miejsce dla niej korzenie leszczyny rozpanoszą się wprawdzie dookoła, również pod trawnikiem na jakieś 5 metrów może więcej no i mszyca bardzo lubi leszczynę jak bylinki nie będą chciały rosnąć to będziesz wiedziała dlaczego
I pomyśleć, że kiedyś ja tak mocno walczyłam o moje leszczyny, które i tak dokonały żywota pod siekierą a już na pierwszych stronach mojego wątku ostrzegano mnie przed leszczyną powiem więcej, nadal odbija gdzieś od kawałków pędów, których nie wyrwałam, jak również z orzeszków, które np. nornica zaciągnęła do norki lub spadły
Mnie już nic do niej nie przekona, ale dobrze, że usunęłaś ją z rabaty reprezentacyjnej
Pozdrawiam
Olili 21:24, 10 kwi 2015

Co do miejsca na leszczynę..nie wiem ,nie znam się.Leszczynę na swojej działce mam ,już była jak kupiliśmy działkę posadzona przy słupie "rozradze" i bardzo się cieszyłam,że coś zielonego zasłania słup i trochę sąsiadów. Minęło 7lat leszczyna jest duuuuża,podcinamy dolne gałęzie i oprócz bałaganu z orzechów (których nie ma kto jeść)nie przeszkadza mi a zamiast słupa mam drzewo , o tym,że ona się tak bardzo panoszy czytam teraz..chyba mam jeszcze za krótkie z nią doświadczenia.
Natomiast jeśli mogłabym ją w jednym dniu podmienić na inne,już tak duże, drzewo bez owoców, zrobiłabym to bez wahania..o matko nawet się rozmarzyłam o tym jakby to było fajnie ..jednak te orzechy bardzo mnie denerwują.
kitek81 22:27, 10 kwi 2015

KasiaWB napisał(a)

Wołasz to jestem generalnie moje zdanie znasz na temat leszczyny )))
jak na końcu sadu i przy kompoście to jest to odpowiednie miejsce dla niej korzenie leszczyny rozpanoszą się wprawdzie dookoła, również pod trawnikiem na jakieś 5 metrów może więcej no i mszyca bardzo lubi leszczynę jak bylinki nie będą chciały rosnąć to będziesz wiedziała dlaczego
I pomyśleć, że kiedyś ja tak mocno walczyłam o moje leszczyny, które i tak dokonały żywota pod siekierą a już na pierwszych stronach mojego wątku ostrzegano mnie przed leszczyną powiem więcej, nadal odbija gdzieś od kawałków pędów, których nie wyrwałam, jak również z orzeszków, które np. nornica zaciągnęła do norki lub spadły
Mnie już nic do niej nie przekona, ale dobrze, że usunęłaś ją z rabaty reprezentacyjnej
Pozdrawiam

Dziękuję, że tak szybko do mnie przyszłaś, zaraz po wezwaniu
Jutro leszczynka dołączy do choineczek i temat będzie zakończony mam tylko nadzieję, ze w ogrodniczym będzie coś fajnego, co dam w to miejsce, tzn chyba wiem już co dam, kwestia tylko, czy to będzie do kupienia
Pozdrawiam :*
kitek81 22:44, 10 kwi 2015

Olili napisał(a)
Co do miejsca na leszczynę..nie wiem ,nie znam się.Leszczynę na swojej działce mam ,już była jak kupiliśmy działkę posadzona przy słupie "rozradze" i bardzo się cieszyłam,że coś zielonego zasłania słup i trochę sąsiadów. Minęło 7lat leszczyna jest duuuuża,podcinamy dolne gałęzie i oprócz bałaganu z orzechów (których nie ma kto jeść)nie przeszkadza mi a zamiast słupa mam drzewo , o tym,że ona się tak bardzo panoszy czytam teraz..chyba mam jeszcze za krótkie z nią doświadczenia.
Natomiast jeśli mogłabym ją w jednym dniu podmienić na inne,już tak duże, drzewo bez owoców, zrobiłabym to bez wahania..o matko nawet się rozmarzyłam o tym jakby to było fajnie ..jednak te orzechy bardzo mnie denerwują.

dzięki za swoje spostrzeżenia każda informacja cenna
decyzja podjęta, jutro żegnam się z leszczyną
kitek81 07:38, 11 kwi 2015

Witam wszystkich z rana zapowiada się piękny, słoneczny, cieplutki dzień jeszcze z rana do miasta musimy na drobne zakupy wyskoczyć i puścić los totka i potem cały dzień na dworze
życzę Wam miłego całego weekendu
pozdrawiam
AgnieszkaW 07:51, 11 kwi 2015

Kasiu, lepiej jakąś śliczną kalinę posadzić przy kompostowniku, ale leszczyny to raczej nieee...
kitek81 14:01, 11 kwi 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, lepiej jakąś śliczną kalinę posadzić przy kompostowniku, ale leszczyny to raczej nieee...

Kochana, dobry pomysł z tą kaliną, mam 2 co dostałam w zeszłym roku i są na razie w rozmnażalniku dzięki