Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

KasiaWB 23:13, 24 kwi 2015

kitek81 napisał(a)

Jutro będę w obi i może do torseedu ema wyciągnę, to kupiłabym jakiś dobry nawóz, Wy używacie florovitu, ale jakiego!? A co do tui? Może po tym roślinki by nam szybciej rosły

Co roku kupuję taki nawóz gęsty do rozcieńczania - biohumus - na etykiecie jest facecik w kapelutku )
do hortensji - florovit do hortek
do tui - pinivit dolistny
ogólnie florovit i azofoska w płynie (zależy do czego)
i mam jeszcze specjalny do buksów
aaa, no i do róż mam tez jakiś specjalny do róż, ale nazwy nie pamiętam

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę )
kitek81 02:05, 25 kwi 2015

Dorotka napisał(a)
Kasiu przybywam do Ciebie z pytaniem bo wiem że duzo wiesz w kwestii ogrodowej więc może podpowiesz jakie drzewka są nie duże o okrągłej kopule. Takie aby posadzic przy ławce i jeszcez takie które dobrze glinę znoszą??

O mój Boże, ale żeś dała czadu! gdzie ja niby dużo wiem o ogrodnictwie?! Przecież dopiero początkująca jestem!
Ale nie zostawię Cię z problemem i coś za dnia postaram się doradzić

Oczywiście witam w moim wątku i zapraszam do zaglądania
Odezwę się potem.
kitek81 02:13, 25 kwi 2015

KasiaWB napisał(a)

Co roku kupuję taki nawóz gęsty do rozcieńczania - biohumus - na etykiecie jest facecik w kapelutku )
do hortensji - florovit do hortek
do tui - pinivit dolistny
ogólnie florovit i azofoska w płynie (zależy do czego)
i mam jeszcze specjalny do buksów
aaa, no i do róż mam tez jakiś specjalny do róż, ale nazwy nie pamiętam

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę )

Dzięki za gotowca, już wiem co brać w sklepie a że Tobie roślinki rosną jak szalone, to jest nadzieja, że i moje będą po takim papu po zakupach dam znać, co wzięłam
Ewa4 09:43, 25 kwi 2015

Byłam pozdrawiam
kitek81 22:43, 25 kwi 2015

Dorotka napisał(a)
Kasiu przybywam do Ciebie z pytaniem bo wiem że duzo wiesz w kwestii ogrodowej więc może podpowiesz jakie drzewka są nie duże o okrągłej kopule. Takie aby posadzic przy ławce i jeszcez takie które dobrze glinę znoszą??

Dorotko, jak obiecałam zajęłam się tematem. Nie wiem, na ile Ci pomogę, ale znalazłam taki wątek, na którym podane są rośliny na każdy rodzaj gleby, może tam znajdziesz coś dla siebie
http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-198593.html?s=b5dcd9228c2403574a1a594b2241d48b
mi z kulistych drzew najbardziej podoba sie wiśnia osobliwa Umbraculifera, sama dam jej 3 szt na frontową rabatę, oprócz tego podoba mi się katalpa nana, klonów jest masa, do wyboru do koloru a i robinia Umbraculifera też jest ładna, tylko u mnie przy dzieciach odpada, bo ma kolce!
to chyba tyle z kulistych, co mi się nasuwa od razu i mi się podobają ale pewnie jest dużo więcej ładnych drzew
jak coś, to pytaj, będzie łatwiej
kitek81 22:44, 25 kwi 2015

Ewa4 napisał(a)
Byłam pozdrawiam

o jak miło
co słychać?
pozdrawiam :*
kitek81 22:56, 25 kwi 2015

Kasiu, kupiłam biohumus, ten z pojemnikiem wielokrotnego użytku, nawóz do balkonowych długodziałający substral, raz na sezon, będę tylko pelaśki i petunie podlewać, a nie babrać się co podlewanie z odżywką pinivit dolistny do tui, przyspieszacz do kompostu, jakieś inne uniwersalne nawozy też mam jeszcze kupione w zeszłym roku!
tak teraz patrzę, że nie wzięłam nic do hortek i buksików
kitek81 23:04, 25 kwi 2015

byliśmy też na polowaniu na magnolie, Genie była tylko w obi, ale taki badylek, że nie wzięłam, może jeszcze u mnie w sklepie ogrodniczym sprowadzą, bo w tej turze nie przywieźli!
zaczęłam robić dosiewkę trawnika! em wczoraj skosił trawnik, boszeeee ten nawóz yara mila zdziałał cuda, wygląda o niebo lepiej niż w zeszłym roku
popodlewałam wszystko, strasznie sucho jest! jednak dobrze, że na początku przyszłego tygodnia ma padać
inag 23:25, 25 kwi 2015

A ja właśnie szukam dobrego nawozu do trawy. Może też się na niego skuszę? A to jest z tych długo działających???
kitek81 23:48, 25 kwi 2015

inag napisał(a)
A ja właśnie szukam dobrego nawozu do trawy. Może też się na niego skuszę? A to jest z tych długo działających???

Szczerze i z czystym sumieniem Ci go polecam! Z tego co wyczytałam u kogoś, to trzeba by było sypnąć nim na początku sezonu, potem za miesiąc i przed zimą też, więc pewnie wrzesień/październik. Ja chyba tym sypnę te pierwsze dwa razy, a przed zimą dam jesienny nawóz do trawnika ale jak coś źle kombinuję, to niech mnie ktoś poprawi!
Ja nawóz kupowałam na allegro, z kosztami przesyłki wyszło jakoś 72zł za 25kg.