Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;)

zabaewa 22:58, 04 sty 2016

Warmia napisał(a)

Teraz nie dojdziesz prawdy, ale smród poszedł

I pozostał. Sic.
Moja werbena pochodzi od Szefowej i od Przemka Najlepszy sort
A teraz stratyfikują się nasionka w naturalnej zamrażarce. Po fali mrozów zbieram je do domciu celem zasuszenia . Masz je u mnie na bank Marti A sadzonki - no cóż - co przezimuje to Ci dam.
Wielosiła nie mam i chętnie bym go u siebie widziała - bo to piękna roślina
AGDULA 23:00, 04 sty 2016

zabaewa napisał(a)
Ja młodą lawendę zawsze okrywam. Tę starszą już nie. Lawenda to roślina śródziemnomorska - może zmarznąć

to niedobrze, że nie okryłam. Pozostaje mi tylko zaklinać pogodę aby szkód nie narobiła z moją lawendą
Agatek 08:24, 05 sty 2016

Witam,
Bardzo dziękuję za propozycję nasionek
chętnie z niej skorzystam jak sama nic nie dostanę, ach i muszę Twój wątek sobie poczytać bo jestem u Ciebie pierwszy raz.
Pozdrawiam noworocznie
Iwk4 16:07, 05 sty 2016

Ewuniu, dziękuję za podpowiedzi w sprawie warzywniaka. U mnie to pierwszy raz.
Bo hodowla kilku krzaczków ogórków się nie liczy. Teraz bym chciała jak należy
Też po tych mrozach postaram się zebrać werbenę.
bacowa 21:39, 05 sty 2016

Ewo, zainteresował mnie ten burak liściowy, nasiona siejesz jak normalnego buraka ?czy można je kupić ( nasiona) bez problemu ? Jakie to warzywo jest duże (głupio chyba pytam), chodzi mi o to jakie odległości na grządce powinny być między poszczególnymi flancami, tak jak u normalnego buraka ?

Poczytałam w necie kilka przepisów z burakiem liściowym w roli głównej i muszę go posiać na wiosnę.
pozdrawiam
Mysza 23:01, 06 sty 2016

Ewa ja tylko pomacham
zabaewa 11:08, 08 sty 2016

bacowa napisał(a)
Ewo, zainteresował mnie ten burak liściowy, nasiona siejesz jak normalnego buraka ?czy można je kupić ( nasiona) bez problemu ? Jakie to warzywo jest duże (głupio chyba pytam), chodzi mi o to jakie odległości na grządce powinny być między poszczególnymi flancami, tak jak u normalnego buraka ?

Poczytałam w necie kilka przepisów z burakiem liściowym w roli głównej i muszę go posiać na wiosnę.
pozdrawiam

Ewo - nasiona buraka liściowego można u nas kupić bezproblemowo, zarówno te o czerwonych łodygach jak też o żółtych. Można też zapolować na inne odmiany.
Ja sieję normalnie - jak buraka ćwikłowego a potem flancuję w odległości 30-50 cm. U mnie na kompoście na rabatach podwyższonych porosły giganty - prawie jak rabarbar. Natomiast w skrzynkach przy tarasie - z powodu mniejszej ilości wody i pewnie tegorocznej suszy były o połowę mniejsze - za to dekoracyjne.
Zauważyłam też, że oskubywanie z zewnątrz z dużych liści pobudza rozwój od środka młodych liści, tak że za dużo siać nie ma potrzeby. Ja obdarowywałam liśćmi kogo się da, porobiłam słoiczki z siekanką, zamroziłam na zimę i okryłam jesienią plastykowymi butlami na grządce - może przetrwają mrozy

pozdrawiam
Ewa
Napia 23:57, 08 sty 2016

Fajny pomysł z tymi burakami liściowymi. Muszę spróbować w tym roku
Dobrego Nowego Roku i dużo zdrowia
MirellaB 07:55, 16 sty 2016

Ewa Ty masz nasiona werbeny na wydanie?
Ja chętnie bym trochę wzięła, nigdy nie miałam tej rośliny.
zabaewa 15:27, 16 sty 2016

Mam Mirelko. Pogadaj z Martą i dajcie mi znać jak zorganizujemy hurtowy odbiór