I pozostał. Sic.
Moja werbena pochodzi od Szefowej i od Przemka Najlepszy sort
A teraz stratyfikują się nasionka w naturalnej zamrażarce. Po fali mrozów zbieram je do domciu celem zasuszenia . Masz je u mnie na bank Marti A sadzonki - no cóż - co przezimuje to Ci dam.
Wielosiła nie mam i chętnie bym go u siebie widziała - bo to piękna roślina
Witam,
Bardzo dziękuję za propozycję nasionek
chętnie z niej skorzystam jak sama nic nie dostanę, ach i muszę Twój wątek sobie poczytać bo jestem u Ciebie pierwszy raz.
Pozdrawiam noworocznie
Też po tych mrozach postaram się zebrać werbenę.
Ewo, zainteresował mnie ten burak liściowy, nasiona siejesz jak normalnego buraka ?czy można je kupić ( nasiona) bez problemu ? Jakie to warzywo jest duże (głupio chyba pytam), chodzi mi o to jakie odległości na grządce powinny być między poszczególnymi flancami, tak jak u normalnego buraka ?
Poczytałam w necie kilka przepisów z burakiem liściowym w roli głównej i muszę go posiać na wiosnę.
pozdrawiam
Ewo - nasiona buraka liściowego można u nas kupić bezproblemowo, zarówno te o czerwonych łodygach jak też o żółtych. Można też zapolować na inne odmiany.
Ja sieję normalnie - jak buraka ćwikłowego a potem flancuję w odległości 30-50 cm. U mnie na kompoście na rabatach podwyższonych porosły giganty - prawie jak rabarbar. Natomiast w skrzynkach przy tarasie - z powodu mniejszej ilości wody i pewnie tegorocznej suszy były o połowę mniejsze - za to dekoracyjne.
Zauważyłam też, że oskubywanie z zewnątrz z dużych liści pobudza rozwój od środka młodych liści, tak że za dużo siać nie ma potrzeby. Ja obdarowywałam liśćmi kogo się da, porobiłam słoiczki z siekanką, zamroziłam na zimę i okryłam jesienią plastykowymi butlami na grządce - może przetrwają mrozy