Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Filomena 09:54, 16 paź 2015

Wooow, ochhhh, brakowało mi takich szczerości na tym forum. Cały czas czułam się wyobcowana i trochę z innej planety! Zastanawiałam sie nawet nad przeprowadzką na inne forum, ale jak Katka pięknie to ujęła ogród i dyskusje o nim nie są priorytetem także w moim życiu, choć jestem z nim bardzo związana emocjonalnie. To może jednak wrzucę u siebie parę fotek ?
pozdrawiam Was gorąco
AgataBC 10:25, 16 paź 2015

Filomena no widzisz, nie jesteś sama. Ja też jeszcze nie znam wszystkich wątków, takich osób zapewniam Cię- jest więcej. Tylko jeszcze nie poznałyśmy.
Pewnie!-wrzucaj zdjęcia
iwonadm 11:00, 16 paź 2015

ja też tak myślę
kasia_w 11:05, 16 paź 2015

Fajnie że się tutaj spotkałyśmy
Myślę że na O jest miejsce dla wszystkich. Nigdy nie spotkałam się z krytyką, choć dobrze wiem, że moje wybory estetyczne są czasem piękne tylko dla mnie O to dla mnie miejsce spotkań różnych ogrodów i ludzi, których łaczy podobna pasja.
Sama mam ogródek z tych bardziej kulkowych i wymuskanych,to mój styl, podobnie mam w domu, w biurze w ubraniu... Ale uwielbiam także ogrody dzikie i naturalistyczne.Taki styl jednak zupełnie nie pasuje do prawie miejskiego ogródka mini,jaki posiadam.
Katkak 11:19, 16 paź 2015

Ogrodowisko to przede wszystkim cudowni ludzie. Wszyscy, których poznałam osobiście to osoby takie, które ma się wrażenie, że zna się chyba od zawsze . To niesamowite . Jutro czekam na Kasię z Ogrodu pełnego złudzeń i niespodzianek . I chociażby dla takich spotkań warto być na O .
kasia_w 11:26, 16 paź 2015

o ja tez uwielbiam spotkania ogrodowiskowe Potrzeba nam śmiechu, radości, niezobowiązujących rozmów. Zwłaszcza jesienią
Filomena 11:28, 16 paź 2015

kasia_w napisał(a)
Fajnie że się tutaj spotkałyśmy
Myślę że na O jest miejsce dla wszystkich. Nigdy nie spotkałam się z krytyką, choć dobrze wiem, że moje wybory estetyczne są czasem piękne tylko dla mnie O to dla mnie miejsce spotkań różnych ogrodów i ludzi, których łaczy podobna pasja.
Sama mam ogródek z tych bardziej kulkowych i wymuskanych,to mój styl, podobnie mam w domu, w biurze w ubraniu... Ale uwielbiam także ogrody dzikie i naturalistyczne.Taki styl jednak zupełnie nie pasuje do prawie miejskiego ogródka mini,jaki posiadam.

Zgadzam się w pełni. Co więcej, pod skórą czuję, że Ci wymuskani pragną odrobiny wakacji- jak Ty Kasiu w swoich pięknych portretach, a Ci "wciąż wakacyjni" potrzebują też odrobiny symetrii czy harmonii. Chińczycy to wiedzą od zawsze - jing i jang.... szukajmy więc naszych zrównoważeń
kasia_w 11:30, 16 paź 2015

Filomena napisał(a)

Zgadzam się w pełni. Co więcej, pod skórą czuję, że Ci wymuskani pragną odrobiny wakacji- jak Ty Kasiu w swoich pięknych portretach, a Ci "wciąż wakacyjni" potrzebują też odrobiny symetrii czy harmonii. Chińczycy to wiedzą od zawsze - jing i jang.... szukajmy więc naszych zrównoważeń

Piekne słowa Nikt z nas nie ma tylko jednej strony
AgataBC 12:27, 16 paź 2015

Wow !! jaka dyskusja. Słucham dziś znów Chopina, to się lepiej już nie odzywam

Dziewczyny, dobrze piszecie. Forum akceptuje odmienność, to przecież nie jakaś sekta. Danusia ceni ludzi, którzy mają kawałek ziemi i o niego dbają, którzy mają i pracują przy ogródkach ROD, którzy mają ogródki na balkonach. Kto kocha zieleń i przyrodę nie będzie krytykował czyjejś estetyki czy formy. Będzie się raczej cieszył, że ktoś się stara i o to dba i nie zostawia odłogiem.
Mam dalej sąsiadów, pobudowali nowy dom, obsadzili się tujami, wydali sporo pieniędzy na jakieś tam nasadzenia,jakiś przedogródek-ktoś im to może nawet zaprojektował, ale nie mają "serca" do ogrodu i poza tym, że ktoś im to posadził-dalej nie dbają, widać to jak się rzuci nawet niechcący okiem. I taki ogród dla mnie leży odłogiem. Z kolei są w sąsiedztwie babcie, które mają warzywniki i ogródki z kwiatami jednorocznymi, wypielone, zadbane, podlewane, może te miejsca nie zmieniły się przez ostanie dziesiąt lat ale te kobiety mają "serce" do tej pracy.
Znajomi nieraz jak im pokazuje zdjęcia mojego ogrodu to pytają gdzie to jest, że to nie u mnie, że gdzie ja to mam,? Więc w grę wchodzi jeszcze jeden czynnik-fotografia. Najpiękniejszy ogród można brzydko pokazać, i odwrotnie. To też pokazuje na co kieruje się nasz wzrok wchodząc do ogrodu. Ja ponieważ nie mam jeszcze szkieletu-dużych drzew, krzewów (tylko zapożyczony krajobraz lasu) nauczyłam się patrzeć pod nogi, ale inni patrzą ogólnie i widzą niewiele ładnego. Zbliżenia trochę oszukują odbiorców. No ale co ja poradzę jak lubię makro

I miało być mało a wyszło jak zwykle, hehe ale przerwa w graniu więc kończę.
Filomena 12:45, 16 paź 2015

Zbliżenia oszukują - ależ skąd! Dla mnie to wyraz wrażliwości, nie każdy w drobiazgach widzi coś więcej. Umiejętność pokazania tego minimum w skali makro to niewątpliwie oprócz posiadania dobrego sprzętu także talent do przekazania swojej wrażliwości innym. Mnie niestety brakuje i jednego i drugiego, w przeciwieństwie do Ciebie, z czego się bardzo cieszę, bo obserwując innych sama się rozwijam