Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

Gardenarium 10:48, 17 gru 2011

Great Dixter

Wollerton

Upton

Wollerton

Hidcote Manor

Instagram Ogrodowiska
MarekW 11:50, 17 gru 2011

Danusiu dziękuje za odpowiedź. Już trochę śledziłem i stąd pomysł - zachwycają mnie te rabaty. Wątpliwości rodzą się tylko takie, że teraz moda na rabaty raczej w jednej tonacji barwnej, a ta moja to będzie wielokolorowa.
MarekW 13:05, 17 gru 2011

Oto widok całej rabaty

na zdjęciu poniżej trochę tak malarsko zaznaczone są istniejące nasadzenia, brak jednak jeszcze bylin.
Gardenarium 19:15, 17 gru 2011

A ja bym górą puściłą jednobarwne tło (irga, berberysy) jako namiastkę muru i wtedy rabata będzie miała ładne tło i "oparcie". Może być wielokolorowa tylko barwy ciepłe przechodzące w zimne przy pomocy fioletu, który ładnie łączy się zarówno z pomarańcza jak i czerwienią

Instagram Ogrodowiska
Kaisia 11:02, 22 gru 2011

MarekW 11:57, 02 sty 2012

Gardenarium napisał(a)
A ja bym górą puściłą jednobarwne tło (irga, berberysy) jako namiastkę muru i wtedy rabata będzie miała ładne tło i "oparcie". Może być wielokolorowa tylko barwy ciepłe przechodzące w zimne przy pomocy fioletu, który ładnie łączy się zarówno z pomarańcza jak i czerwienią

Dziękuje za sugestie jednakże sama skarpa jest dość stroma i wysoka i z poziomu trawnika do płotu jest ponad 3 metry różnicy wysokości, więc tło już jakieś jest. Myślałem na górze posadzić więcej traw wysokich - może miskanty (będą udawać falujący las w tle, dodatkowo chciałbym zostawić tam "okna" by można było zajrzeć do ogrodu z parkingu.
popcorn 13:59, 02 sty 2012

Marku - ale będzie pięknie!!
Ile bukszpaników tam jest i tworzyć będzie obwódki? Pewnie kilkaset? Strasznie dużo w każdym razie

Danusiu - jak te ogrody w Anglii wyglądają zimą? To prawie same byliny, nie jest łyso?

pozdrawiam!
Karolina
MarekW 14:47, 02 sty 2012

Bukszpanów jest ponad 640
popcorn 15:01, 02 sty 2012

Nieźle! Sam mnożyłeś czy kupowałeś? (dość droga impreza...)
będzie super
alinak 15:20, 02 sty 2012

wiesz Marek powiem ci że co do skarpy tez posłuchałam Danusi i wycofałam rośliny zostawiając dwa kolory ....no trzy z zielonymi jałowcami . zostawiłam tawułę gold flame ( niska do 50 cm i niski berberys ) już w pierwszym roku jest fajna kompozycja . a w następne jak się zagęści będzie dobry efekt .
myślę że miskanty , jak posadzisz górą to jeszcze spowodują że optycznie skarpa będzie wyższa .

widuję skarpy z irgi koralowej . i jestem oczarowana . możesz do tego dołożyć plamy tawuły żółtej gold flame i tez byłby efekt .
widziałam też skarpę z jałowca rosnącego lekko nad ziemią z wzniesionymi stożkami w połowie skarpy z świerka conica . oczywiście nie regularnie posadzonymi . . też był to piękny widok .