Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

leon60 21:02, 26 cze 2015

jolka napisał(a)

Sylwia, ja dziś znów pojechałam z pokrzywą na jedną część limek,a jeszcze mnie bardziej do pracy zmobilizowało, jak zobaczyłam, że nornica, hadra jedna zrobiłam mi raban pod cisami i bergeniami. Wlałam tej małpie chyba całą konewkę gnojówki w dziurę. Nie wiem czy to coś pomoże, ale nic innego nie miałam pod ręką. Muszę poczytać jak się tego paskudztwa pozbyć.

wiem co czujesz
kup normix i syp w dziury aż padną
jolka 21:08, 26 cze 2015

Dziś znów 10 worków kory wchłonął mój ogród. Wysypałam rabatę hortesjową prawie w całości. Doszłam od hortek do rozchodników. Na razie nie idę dalej, bo jeszcze tam jest trochę roboty koparkowej, więc się za bardzo na ogród nie wychylam. Pissardi póki co żywe. Uff..

I zbliżenia hortek, dla zainteresowanych koleżanek

Pomiędzy hortkami uważny obserwator dostrzeże werbenki. Otrzymane od Danusi i posiane ROK TEMU (!!!), przetrzymane w piwnicy przez całą zimę jako maluszki, wreszcie ruszyły. Sama siebie podziwiam, że miałam do nich tyle cierpliwości

Mam nadzieję, że się odwdzięczą
jolka 21:12, 26 cze 2015

leon60 napisał(a)

wiem co czujesz
kup normix i syp w dziury aż padną

O dzięki Olusia, zatem jutro rano jadę po ten preparat. Nie dam tej małpie pożreć moich roślinek. Nie wspomnę, że mi ziemie powywalała na żwirek, wredota jedna!! Już ja ja nakarmię w podzięce
jolka 22:19, 26 cze 2015

Mam chyba kumulację plag ogrodowych:
1) Wredota nornica skopała mi bergenie i trochę cisa,
2) Widzę małe dziurki w trawniku, co może wróżyć turkucie podjadki,
3) Na 3 cisach chili mam tarczniki, pryskałam mospilanem, dziś znów są!!
4) Larissa ma plamistość liści, w dodatku niektóre pączki żółkną i opadają (?)

katarzynkak 23:17, 26 cze 2015

Jolu rabata z limkami pierwsza klasa.
Nie przejmuj sie robalami, kazdy je ma w ogrodzie ja juz sie z tego smieje, bo nerwy mi noc nie pomogły, a gorzej sie czułam. Trzeba walczyc z dziadostwem i tyle.

pozdr.

ps. ja juz pokulkowałam wsjo
07_Rene 10:10, 27 cze 2015

Ciekawa jestem, czy ten normix zadziała. Ja używałam trutki z brosa i zero efektów, tylko 3 krety padły. Relacjonuj na bieżąco

Hortki już z kwiatostanami! U mnie jescze nie.
Fragaria 15:14, 27 cze 2015

Ale ci sie wszystko pieknie rozroslo

Mam pytanie co do odleglosci. Jak gesto sadzilas cisy i ile razy od posadzenie je juz przycinalas?

I jak gesto masz posadzona szalwie?
jolka 16:34, 27 cze 2015

katarzynkak napisał(a)
Jolu rabata z limkami pierwsza klasa. Nie przejmuj sie robalami, kazdy je ma w ogrodzie ja juz sie z tego smieje, bo nerwy mi noc nie pomogły, a gorzej sie czułam. Trzeba walczyc z dziadostwem i tyle. pozdr. ps. ja juz pokulkowałam wsjo

Kasia, limkowa jeszcze nie skończona, ale myślę, że idzie w dobrym kierunku A na robale się wczoraj wkurzyłam totalnie, dziś kupiłam normix, środek na tarczniki, rundap-żel na perz w trawie, herbicyt na dwuliścienne, i środek na plamistość róż. Chyba od roku tyle chemii nie kupiłam, co dziś za jednym razem. Trudno, jak trzeba to trzeba.

Buksy będę ciąć stopniowo, ale się nimi nie stresuję, bo są dość foremne a ja jestem pochłonięta innymi tematami ogrodowymi. Właśnie Kasia, dziś wsadziłam różę rozarium. Mam nadzieję, że będą kiedyś jak Twoje

Miejsce gliniaste, więc dół wybraliśmy głęboki i szeroki, dałam 80 litrów ziemi z worka, piasek i ziemię ogrodową. Posadziłam dwie obok siebie, bo łatwiej mi było z tym przygotowaniem dołu. Jedną poprowadzą bardziej w prawo, drugą bardziej w lewo i mam nadzieję, że jakoś będzie.
Pozdrowienia Kasiu
jolka 16:39, 27 cze 2015

07_Rene napisał(a)
Ciekawa jestem, czy ten normix zadziała. Ja używałam trutki z brosa i zero efektów, tylko 3 krety padły. Relacjonuj na bieżąco Hortki już z kwiatostanami! U mnie jescze nie.

Renia, sypnęłam dziś trochę tych różowych płatków normixa do korytarza tej małpy!! Zobaczymy co będzie. Dziś przeszłam ogród, i więcej śladów jej buszowania nie widziałam. Pewnie to naiwność z mojej strony, ale sobie myślę, że jednak ją trochę tą śmierdzącą gnojówką z pokrzyw wczoraj popędziłam. Zobaczymy co będzie.

A co do hortek, to widzę, że u mnie te starsze jeszcze bez kwiatków,a maluszki w pączkach
jolka 16:46, 27 cze 2015

Fragaria napisał(a)
Ale ci sie wszystko pieknie rozroslo
Mam pytanie co do odleglosci. Jak gesto sadzilas cisy i ile razy od posadzenie je juz przycinalas? I jak gesto masz posadzona szalwie?

Witaj Fragaria Miło Cię gościć i dziękuję za dobre słówko Cisy sadziłam jakieś 70 cm od siebie i pół metra od ogrodzenia. I myślę, że to jest OK. Od posadzenia przycinałam je już dużo razy, są u mnie trzeci sezon, a tnę średnio dwa razy w roku. Co do szałwii, kurcze... nie wiem Myślę, że tak ok 25-30 cm. Ale jeśli chcesz, to Ci przemierzę, jak pojadę w przyszłym tygodniu do ogrodu

PS. Zakładaj wątek, i pokazuj co u Ciebie