Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 07:56, 05 cze 2016

KasiaW76 napisał(a)

Pięknie mmm

Dzięki Kasiunia za miłe słówko
Motywacja mi się przyda, bo wciąż jeszcze sporo chwastów mam do ogarnięcia.
Została mi cała strona zachodnia, znaczy choiny kanadyjskie i rabata ze szmaragdami, hortensjami i rozchodnikiem. Muszę zdążyć nim ziemia jest fajnie namoczona, bo potem to różnie może być z pogodą

Macham Kasiu
jolka 08:03, 05 cze 2016

frezja napisał(a)

Jak pięknie wybarwione..jaka to odmiana ? moje miały być Hicksii a ponoć nie są ;(

Ewusia to są właśnie cisy Hicksii.
Tutaj - od przodu. Chwasty już wyplewione, jeszcze trawę skosić i trochę kory dosypać.
Przy okazji widać limki, kupowałam takie mikrusie, a dosyć spore już porosły

jolka 08:08, 05 cze 2016

alis napisał(a)

Jakie śliczne kulkowisko

Alicja - dziękuję
Na razie kulki wybijają się na pierwszy plan, ale później wzrok będą przyciągać hortensje i trawy.
A kulki staną się tylko ich oprawą
jolka 08:10, 05 cze 2016

leon60 napisał(a)
cudny widok zza płotu

Dziękuję Olusia
Czekam aż za płotem zostanie trawa skoszona
jolka 08:18, 05 cze 2016

paulina_ns napisał(a)

Przepięknie Jolu u Ciebie!! Ile Ty masz tych kulek!! Szaleństwo!! Cudownie i pewnie masz najpiękniejszy ogród w okolicy . Buziaki ślę.

Paulinka - dziękuję za dobre słówko Staram się, żeby było wszystko ogarnięte, choć nie jest łatwo!! Przód jest jeszcze do lekkiej modyfikacji, zwłaszcza te nieregularne nasadzenia przez hortensjami. Miałam po 2-3 żurawki różnych rodzajów, i tak też posadziłam. A lepiej jednak wyglądają w większej liczbie, a jednakowe. Tak więc muszę sobie je po prostu rozmnożyć, żeby było powiedzmy 7-8 sztuk, ale jednego rodzaju

A kulek mam ok. 50. Wkrótce cięcie [..uff], to będę miała okazję dokładnie policzyć
lindsay80 09:50, 05 cze 2016

Pięknie podwórko wygląda z perspektywy sąsiedzkiej działki!
U mnie podobne chwastowisko za płotem i trawnik przez to mam mega zachwaszczony, wczoraj wlaśnie Fernando poszło w ruch.
frezja 09:58, 05 cze 2016

jolka napisał(a)

Ewusia to są właśnie cisy Hicksii.
Tutaj - od przodu. Chwasty już wyplewione, jeszcze trawę skosić i trochę kory dosypać.
Przy okazji widać limki, kupowałam takie mikrusie, a dosyć spore już porosły

Już się nawet nie wkurzam...sprzedający z pobliskiej szkółki, twierdzi, że to one, tylko z siewek. Tak że juz się nie wkurzam..moje bedą w formie żywopłotu prowadzone.Z tego co wiem, to one nie lubię kwaśnego podłoża...ale wysypanie kory to chyba nie zmieni radykalnie PH gleby.

Limki cieszą bardzo...moje z ub. roku tak pędzą a najbardziej Anabelka, która oznaczona w szkółce, jako Limka zakryła już rozchodnik..a te rosną niesamowicie, ku pocieszeniu
Kasia_CS 10:23, 05 cze 2016

Przyszłam się przywitać piekne masz kuleczki u siebie! Muszę ssie później wglebuc w wątek, bo ładnie tam u Ciebie
paulina_ns 11:24, 05 cze 2016

Jolu, jak tam Twoja biała piwonia?? moja dzisiaj zakwitła !!
jolka 11:49, 05 cze 2016

lindsay80 napisał(a)
Pięknie podwórko wygląda z perspektywy sąsiedzkiej działki!
U mnie podobne chwastowisku za płotem i trawnik przez to mam mega zachwaszczony, wczoraj wlanie Fernando poszło w ruch.

Dzięki Edi
A jeśli chodzi o trawnik to u mnie najgorzej w tym najświeższym trawniku (tam gdzie drzewka owocowe). Trawka ledwie powschodziła a osty, perz, mniszki, krwawniki i inne dziady z sąsiadującej z płotem łąki 5 razy ją przerosły. No a przecież nie będę takiej świeżej trawki lać chemią, bo ją zniszczę. Tak więc czekam, a co większe dziady to wyrywam ręcznie.