Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Grodzia 13:21, 07 cze 2017

cudna piwonia !
jolka 21:12, 07 cze 2017

Luki napisał(a)
Jolu ja na te chwasty większe od roślin patrzę pozytywnie przynajmniej nie trzeba się schylać i dobrze widać gdzie rosną, obecnie jestem na etapie pozbywania się tylko takich Przywrotnik jest u mnie na liście bylin idealnych.

Luki chwasty większe od roślin na rabacie grabowej załatwiłam w większości wczoraj. Ale oczywiście jak dziś patrzę na porzeczki czy maliny to mi słabo Nie mam na razie patentu na to, by mieć porządek na kwiatowych i owocowych jednocześnie

Co do przywrotnika - tylko mnie utwierdzasz w przekonaniu, że chcę go więcej Mają chwasty rosnąć - niech rośnie przywrotnik. Ponoć nie ścięty po kwitnieniu łatwo się rozsiewa. Jeśli faktycznie tak będzie to już się cieszę
jolka 21:17, 07 cze 2017

Marzenaka napisał(a)
Jola, bardzo ma ładny kolor ten przywrotnik. Bo piwonie już mam Piszesz że teraz ma limonkowe kwiatuszki, a potem co się z nim dzieje? Muszę poczytać o tej roślinie.

Marzenka, co się potem z nim dzieje to Ci powiem, jak poobserwuję. Ale kojarzy mi się taki odcinek programu Maja w ogrodzie, gdzie gość ścinał przywrotnik normalnie kosą w środku lata i ten kolejny raz odrastał, zakwitał i był piękny do jesieni.

A do poczytania masz tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2148-przywrotnik-ostroklapowy-alchemilla-mollis
jolka 21:25, 07 cze 2017

paulina_ns napisał(a)
Faktycznie, w życiu bym nie powiedziała,że to jedna i ta sama u mnie już pomalutku różowa zabiera się do kwitnienia, zobaczymy co pokaże

Jolus co do spotkania spiszemy się jeszcze, w tym tygodniu mam dużo spraw na głowie, ale może pod koniec coś będzie bardziej luzniej oby!

Paula, u mnie już kwitnie biała, różowa też się zbiera.
A nasze sprawy ... tak, pewnie,jakoś się dogadamy
Idę do Ciebie, liczę na fotki piwonii
jolka 21:38, 07 cze 2017

iwka napisał(a)
a pamiętasz odmianę ? kupiłam dzisiaj blue moon, ciekawe jaka będzie. Mam taką zwykłą i strasznie się rozwala, środek pusty
edit. ludzie jaka ta piwonia śliczna bardzo w moim typie

Iwonka, nie znam odmiany. Kupiłam na ryneczku lokalnym a wiesz jak to tam z odmianami. ALE - mnie się wydaje, że nie odmiana ma tu kluczowe znaczenia a stanowisko. Mam tę kocimiętkę posadzoną w szpalerze, ok 12 sadzonek, wszystkie od strony południowej.

Pierwsza sadzonka jest posadzona za magnolią, która delikatnie ją cieniuje.
Efekt - leży rozłożona, słabo kwitnie, na foto w ogóle jej nie widać.

Trzy ostatnie sadzonki rosną pod balkonem, po południu balkon je zacienia.
Efekt - leżą rozłożone, rozlazłe, słabo kwitnące. Wyglądają beznadziejnie!!

Szczerze mówiąc nie wiem co z tym zrobić Chciałam szpaler, po całości, a tu lipa
Chyba nie ma szans na to, by ta moja kocimięta pod balkonem wyglądała dobrze
jolka 21:43, 07 cze 2017

gosika67 napisał(a)
Jolka ten niebieski to taki spokój i harmonia - tak mi się kojarzy. Piwonia zaskakuje swoim wyglądem co? U mnie też tak ma.

Gosia, mnie się też spokój kojarzy [dopóki mój wzrok nie trafia na osty, perze, skrzypy i inne badziewia]
A piwonia owszem - zaskakuje Idę do Ciebie,mam nadzieję, że fotki piwoniowe masz aktualne
jolka 21:47, 07 cze 2017

frezja napisał(a)
Piękne łany..a co na to moje koty? hmm

Ewka, ja nie wiem,
ale nie zauważyłam żeby koty jakąś nadmierną aktywność wykazywały w stosunku do tej roślinki
frezja 21:53, 07 cze 2017

jolka napisał(a)

Ewka, ja nie wiem,
ale nie zauważyłam żeby koty jakąś nadmierną aktywność wykazywały w stosunku do tej roślinki

Bardzo mi się podoba, więc zaryzykuję. Siałaś, czy z sadzonki ?
jolka 22:00, 07 cze 2017

A tak zmieniając temat na szklarniowy, donoszę uprzejmie, że uprawy szklarniowe się dzieją Pomidory posadzone, wczoraj dostały sznurki. Podobnie jak i ogórki. Ponadto papryka się zbiera do kwitnienia. Nie wiem czy robię dobrze, czy nie dobrze... jakie będą plony i w ogóle. Wszak to mój szklarniowy debiut Też się zastanawiam czy np na noc mam tę szklarnię zamykać szczelnie, czy zostawiać uchylone okna??
Przy zamkniętych roślinki rano wyglądają tak:

Na dzień otwieram lekko drzwi i uchylam okienka. Jak jest za gorąco to też pomidorki robią się takie jakby omdlałe. Musze nabrać wprawy szklarniowej
jolka 22:01, 07 cze 2017

frezja napisał(a)
Bardzo mi się podoba, więc zaryzykuję. Siałaś, czy z sadzonki ?

Kupiłam sadzonki na ryneczku lokalnym w ub roku.