Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

kami 14:40, 13 lip 2017

Ile m2 ma Twoja szklarnia? Robiona/kupiona jest?
Co to za odmiana pomidorów? W dwóch rzędach pomidory posadziłaś?
Do przywiązywania sznurków z pomidorami masz użyty sznurek/linkę/drut?
A ogórki fajne.
jolka 20:16, 13 lip 2017

kerii napisał(a)
Ale fajne ogóraski ))

Ogóraski dziękują za uznanie
Zobaczymy, ile jeszcze zdąży urosnąć, nim je zaraza jakaś trafi
jolka 20:20, 13 lip 2017

m_gocha napisał(a)
Jola, ogóraski superowe i zbiory do pozazdroszczenia Ja wczoraj zebrałam 2 (słownie dwa!) pierwsze ogórki . Ale u mnie rosną pod chmurką i raptem trzy krzaczki Obawiam się że mogły już chwycić mączniaka. Jako że są to pierwsze i niewielkie objawy to pewnie oprysk chemiczny by pomógł. No ale może szkoda pryskać jak przecież chodzi o zdrową żywność Może zastosuj coś ekologicznego np. jakiś wywar z czosnku i cebuli.

No, wczoraj pierwsze "poważne" zbiory miały miejsce Jeszcze są dziesiątki kwiatków, ale nie obiecuję sobie zbyt wiele, widzisz co się dzieje z liśćmi Chemią na 100% w szklarni pryskać nie będę. Zastosuję właśnie coś eko, i niech się dzieje co chce
jolka 20:39, 13 lip 2017

paulina_ns napisał(a)
Wow! Szklarnia pierwsza klasa a panujący w niej busz mnie zachwycił ja nawet nie wiedziałam,że ogórki potrafią tak wysoko rosnąć

No mówiłam już kiedyś, że mi się busz zrobił w szklarni jak nie wiem co Też nie wiedziałam, że ogórki aż tak się rozrastają. W przyszłym roku dużo posadzę je dużo rzadziej.

Paula, wrócę jeszcze do tematu munstead Dziś wreszcie posadziłam róże z ostatniej dostawy.

I powiem Ci, że się sama zszokowałam, że mają aż tak różne kolory! Coś mi się wydaje, że wybarwienie będzie zależeć od stanowiska. Im słoneczniej tym kolor bardziej wpadający w róż, im bardziej przycienione tym kolor bardziej bordowy.

jolka 20:44, 13 lip 2017

dominika_ napisał(a)
O proszę jakie dorodne warzywa, jeśli nie pryśniesz to moment i po ogórkach

Dominika, ale mnie dziś zmobilizowałaś!! Byłam jeszcze rano w łóżku i tak sobie zerknęłam na O. Jak zobaczyłam Twój wpis to momentalnie wstałam, ubrałam szlafrok poleciałam do szklarni. Momentalnie prysnęłam tym co miałam, czyli HT. Zobaczymy co dalej będzie ...
jolka 20:50, 13 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Bardzo ładne różane krzaczki Ci przysłali. Nigdy u nich nie kupowałam, ale opinie ten sklep na O ma bardzo dobrą. Jolu pięknie ogórki wyglądają - jak malowane

Krzaczki już rosną Jest raczej wilgotno, nie za gorąco, więc powinny się zaaklimatyzować. A jak będzie zobaczymy. Ogórki też mi się podobają, szkoda tylko, że coś je atakuje. Kurczę, w tym ogrodzie to non stop trzeba mieć oczy dookoła głowy. Zawsze gdzieś się jakaś zaraza ujawnia
frezja 20:53, 13 lip 2017

Piękne różyczki w doborowym towarzystwie.
jolka 20:59, 13 lip 2017

anka_ napisał(a)
Jolu to jest podobne do pierwszych objawów przy przędziorku. Podpytaj MałejMi, jeśli dobrze pamiętam to ona walczyła z tym jegomościem.

Ania, sprawdziłam na necie jak wyglądają objawy przędziorka, no i możesz mieć rację Zobaczę do MałejMi, może coś się wyklaruje.

jolka 21:03, 13 lip 2017

Toszka napisał(a)
Dość pomocne jest obcinanie od dołu liści i oprysk PW. Tymolem możesz pryskać. Jednak trzeba to robić bardzo systematycznie. PW dobrze robi i pomidorom. Ogórki nie lubią skoków temperatur, a takie nam w tym roku natura serwuje.

Hej Tosia Wytnę co bardziej porażone liście. A dzięki Dominice oprysk HT już zrobiłam rano. Muszę w końcu zrobić ten PW, składniki mam wszystkie a tak się zabieram jak do jeża.
jolka 21:09, 13 lip 2017

Lulilaj napisał(a)
Ogóreczki pierwsza klasa Bardzo fajnie wyglądają w wersji "stojącej" i pewnie lepiej się je zbiera Ja też mam pierwszy zbiór za sobą Tylko ze słoikami muszę poczekać bo kilka mi poprzerastało. Na szczęście moja córcia je uwielbia więc pałaszuje na bieżąco

Wersja stojąca super fajna Wygodna do zbierania i obserwowana wzrostu ogórków. Idę pooglądać Twoje zbiory, mam nadzieję, że fotki są