Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 08:47, 20 lip 2017

ren133 napisał(a)
Jolu Tyle pinterestowych rabat u Ciebie!!! Cudnie jest Wszystko pięknie dopracowane, rośliny dorodne, dużo kwitnących ... może czas najwyższy pomyśleć o wizytówce?

Myślisz?? Hehe No pomyśleć zawsze można
I dziękuję za przemiłe słowa, jak mnie będą chwasty dobijać to sobie je wydrukuję
Toszka 09:12, 20 lip 2017

jolka napisał(a)

Co Ty powiesz?? Przy ziemi?? To może niebieską tak zetnę
A myślisz, że mogę ją dzielić??

Przy okazji pytanie - myślisz Tosia, że mogę podzielić teraz przycięte kocimiętki?? Na przykład wykopać sadzonkę, przeciąć na pół i do ziemi?? Czy jakoś inaczej?? Nie chciałabym ich zniszczyć, a z drugiej strony brakuje mi czterech sadzonek, a boję się, że znów kupię jakąś badziewną odmianę co się będzie pokładała.

Teraz (i sierpień) to czas na dzielenie bylin. Dziel.
Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.

Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.
ren133 09:17, 20 lip 2017

Toszka napisał(a)

Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.

Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.

Właśnie tak przycięłam szałwię z tydzień temu i już są młode listki i pąki nawet się pojawiają
wrobelki 10:21, 20 lip 2017

Też za radą Toszki ścięłam szałwię przy ziemi i pięknie odbija u mnie też lawenda marna w tym roku Chyba postawię jednak na szałwię bo mnie w tym roku zachwyciła Pięknie u Ciebie jak zawsze. Jak chce sobie pooglądać śliczności to do Ciebie zaglądam
iwonkap 10:31, 20 lip 2017

Toszka napisał(a)

Czy młoda, posadzoną niedawno tez można tak radykalnie ściąć ?
sylwia_slomc... 10:38, 20 lip 2017

Śliczne obrazki pooglądałam wysprzątane i czyściutko , nie to co u mnie
paulina_ns 10:50, 20 lip 2017

Ja przycielam tylko przekwitle kwiatostany szałwii i teraz od nowa zaczyna drugi raz kwitnąc zdecydowanie wolę szałwie od lawendy, ta druga mnie denerwuje

A poza tym Jolus pięknie u Ciebie, ślicznie pomalutku sobie wszystko ogarniasz, chociaż teraz w ten upał lepiej odpuścić Buziaki!
Toszka 11:51, 20 lip 2017

iwonkap napisał(a)

Czy młoda, posadzoną niedawno tez można tak radykalnie ściąć ?

Tym bardziej tnij.(Chyba) u Kawy ze dwa dni temu była o tym rozmowa i pisałam, że właśnie też ciachnełam przed sadzeniem. W piątek ciachałam, a już mocno zielono
Gosialuk 12:09, 20 lip 2017

Mowa o szałwii - to zapytam ekspertów.
Czy jak chcę zostawić kwiatostany na nasiona, to kiedy te nasiona zbierać? I czy szałwia Caradonna też będzie z nasion? Zostawić na nasiona jeden krzaczek z pięciu?. Jakoś zabezpieczać przed samosiewem i samoistnym wysypaniem się nasion?
Toszka 13:01, 20 lip 2017

Zostaw ze dwa kwiatostany na każdym krzaczku na samosiew. Nie wiadomo tylko, czy z siewu otrzymasz to samo. Bezpieczniej jest teraz podzielić kępki. Wtedy masz gwarancję powtórzenia cech odmiany. Siew to loteria z której mozna uzyskać całkiem ciekawe mieszańce.
U mnie był samosiew szałwii w setkach. Ziemia bez kory.
Nie wiem jak ci doradzić zbiór nasion... może pończochę założyć...nasiona dojrzewają nierównomiernie od dołu.