Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

wrobelki 12:13, 07 sie 2017

jolka napisał(a)

Justynka, nic za bardzo nie przycinałam. Szczerze mówiąc nie do końca wiem, jak się za to zabrać, żeby ich nie zniszczyć. Winogrona mają być prowadzone na 4 rozciągniętych drutach, przymocowanych do słupków. No i tak myślałam, żeby docelowo wyprowadzić 4 pędy, i każdy prowadzić poziomo przy jednym z drutów. Ale czy to jest dobry pomysł to nie wiem.

Wrzucę może coś poglądowo i idę do Ciebie po help desk

Hej Jola cały czas zaglądałam i czekałam na zdjęcia Wiem, że będzie ciężko z bólem serca, ale powinnaś teraz wyłamać wszystkie słabe gałązki. Zostawić dwa najsilniejsze pędy i to będzie to co zostawisz na najniższy drut. Wygooglaj sobie "podwójny sznur guyota". Z tyloma pędami co teraz będzie ciężko im zdrewnieć. Jak zostawisz dwa to będzie mu łatwiej. Po pierwszych przymrozkach obetniesz jeszcze to co nie zdrewnieje.
Kasiolaaa 12:49, 07 sie 2017

Joluś ja juz niewiem co chwalic mam jezówki to obłęd hortensje dech w piersiach zapiera dom marzenie zawał murowany hehe
agnieszka_m 13:25, 07 sie 2017

Zaniemówiłam z wrażenia jak pięknie

I warzywa w skrzyniach super
a masz może marchew w skrzyniach???
Bo ja mam i jak rok temu była piękna zdrowa tak w tym roku robaczywa
Pszczelarnia 13:28, 07 sie 2017

wrobelki napisał(a)

Hej Jola cały czas zaglądałam i czekałam na zdjęcia Wiem, że będzie ciężko z bólem serca, ale powinnaś teraz wyłamać wszystkie słabe gałązki. Zostawić dwa najsilniejsze pędy i to będzie to co zostawisz na najniższy drut. Wygooglaj sobie "podwójny sznur guyota". Z tyloma pędami co teraz będzie ciężko im zdrewnieć. Jak zostawisz dwa to będzie mu łatwiej. Po pierwszych przymrozkach obetniesz jeszcze to co nie zdrewnieje.

U mnie w wątku Goździkowa pokazywała, bo też nie wiem jak to robić. Jakoś łopatologicznie muszę zrozumieć.

Wrobelki - a czy w szklarni można jakoś inaczej prowadzić winorośl?

wrobelki 14:42, 07 sie 2017

Oczywiście że można inaczej choć ten się bardzo dobrze sprawdza dlatego jest często stosowany
jolka 19:11, 07 sie 2017

dominika_ napisał(a)
Uwielbiam patrzeć na Twój szpaler o tej porze. Efekt niesamowity, co do jagody, to wiosna z tymi przymrozkami zrobiła swoje.

Dziękuję Domi A jagoda...wczoraj zauważyłam, że chyba .. chyba ..ma małe zawiązki kwiatków. Może faktycznie wiosenny przymrozek zakłócił jej rytm rozwoju. Na dodatek widzę białawy nalot na liściach, chyba jeszcze mączlik ją łapie. Ogólnie jest o wiele słabsza niż rok temu. Zastanawiam się czy za rok nie ściąć jej przy samej ziemi..

jolka 19:16, 07 sie 2017

Marzenaka napisał(a)
Pięknie! Jeżówki zachwycają, o hortensjach już nie wspomnę. Czyli kupię marikena na przyszłość.

Marzenka kupuj I dziękuję za miłe słówka
jolka 19:18, 07 sie 2017

MonikA napisał(a)
Znam, znam podglądam cię od dawna, piękny ogród się pamięta
Dzięki Moniś
jolka 19:18, 07 sie 2017

Lulilaj napisał(a)
"Inne spojrzenie" przepiękne

Bardzo dziękuję
jolka 19:20, 07 sie 2017

BasiaLT napisał(a)
Ależ u ciebie kwiecia... cudowne widoczki. Padłam z zachwytu.

Basia wstawaj szybciutko
Kwiecia rzeczywiście teraz sporo, oby jakieś plagi go nie załatwiły Dziękuje za miłe słówka!