Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Zuzka25 21:39, 01 paź 2017

Ze mnie to żadna ogrodniczka, więc nie wiem, czy pomogę, ale spróbuję. Wiosną, spragniona kolorów, też zastanawiałam się miedzy tawułą Goldflame a Golden princess. Na początku bardziej podobała mi się Goldflame z młodymi przyrostami, ale ostatecznie wybrałam Golden princess i nie żałuję. Wydaje mi się, że cały rok wygląda "świeżo", a Goldflame później traci na swoim uroku. Ale to tylko moje spostrzeżenie
Dorota123 10:36, 02 paź 2017

Twój jesienny ogród prezentuje się pięknie, kwitnąco jak w środku lata.
paulina_ns 11:49, 02 paź 2017

Jolus zostawiam buziaki
iwonkap 12:34, 02 paź 2017

jolka napisał(a)

Kasia,,, dzięki Ja też lubię jesień w moim ogrodzie. Wrzosy, trawy, rozchodniki... lubię
Teraz czekam aż się brzozy zaczną żółcić.

Ale obecnie najbardziej kocham je!!!

Jolu jak ta rabata wygląda nim zakwitną ? długo kwitną ? jaka to odmiana ?
mrokasia 12:54, 02 paź 2017

jolka napisał(a)
Dziewczyny, mam zamiar podziałać jeszcze trochę w temacie skarpy. Chcę posadzić, tak jak kiedyś pisałam - pas tawuły dołem. No i się zastanawiam jaką wybrać??

Goldflame?? Golden princess?? Goldmund?? Czy jeszcze inną??

Mam u siebie goldflame, golden princes i goldmound.
Goldflame rzeczywiście mają kolorowe przyrosty wiosną (choć przez ten pomarańczowy kolor wygląda jakby była jesień a nie wiosna), potem są limonkowe ale w ciągu sezonu moim zdaniem brzydną niestety. Po cięciu odzyskują urodę na jakiś czas. Drugi raz bym ich nie wybrała. Kwitną na ciemnoróżowo.

Golden princes i goldemound moim zdaniem dość podobne, kwitną na jasnoróżowo, goldmound moim zdaniem nieco sztywniejsze ma gałązki i rośnie chyba silniej, goldenprinces drobniejsza. Jest jeszcze golden carpet - niższa, raczej okrywowa odmiana.

Ja bym wybrała golden princess, z perovskią będzie ślicznie .

Kawa 13:17, 02 paź 2017

Joluś na tawułach się zupełnie nie znam
chociaz kupiłam w tym roku 3 i na razie wyglądają raczej marnie...
zawilce śliczne

hmmm czyżbym zachorowała na biel?
Pszczelarnia 13:22, 02 paź 2017

A może zamiast tawuły takiego tawulca 'Crispa'? Gałązki piękne w stanie bezlistnym i kolor jesienny bajkowy.

Tylko z irgą to on się zleje. Ale wart polecenia, bo bezproblemowy.
margaretka3 13:26, 02 paź 2017

Jolu, ja chyba goję wywalę. Co z tego, ze kwitnie, skoro ani jednego owocu nie ma, a cała w mączniaku.
Róże kwitną u Ciebie nieprzyzwoicie pięknie.
Jaką masz odmianę zawilca?
jolka 18:16, 02 paź 2017

BasiaLT napisał(a)
To aż nieprawdopodobne że jeszcze teraz masz takie cudowne róże... widok przepiękny. Anemony pierwsza klasa.
Ja mam na skarpie (i nie tylko) posadzoną golden princes i bardzo sobie chwalę.

Basia, przekopałam wczoraj Twój wątek, ale się nie doszukałam tawuł. Pewnie bliżej wiosny je pokazywałaś... a jeszcze mi net tak mulił, że odpuściłam szukanie. Ale dzięki za głos

Zawilce są piękne. Mają taki świeży, nieskazitelne kształt i kolor, wiosennie się kojarzą Wybitnie je lubię. A mam tylko jedną odmianę. Muszę sobie tych pełnych dokupić, jakoś nie miałam okazji w sezonie. Właśnie a'propos.. to chyba pierwszy sezon, gdzie mnie wcale do szkółek nie ciągnęło.

Róże dziękują za uznanie Trochę je przetrzymałam z letnim cięciem, czekałam aż się do końca wykwitną, a potem za jednym razem wszystko nisko ścięłam. Dwa miesiące czekania... ale było warto

jolka 18:20, 02 paź 2017

Zuzka25 napisał(a)
Witaj Jolu, masz przepiękny ogród, cudnie skomponowane rabaty, piękne kolory. Zazdroszczę przestrzeni i widoków i podziwiam za ogrom włożonej pracy. Goszczę u Ciebie pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Mam sporo do nadrobienia

Hej Zuza Dziękuję za miłe słowa, wiadomo.. trochę na wyrost, ale cieszą Z niektórych rabat jestem zadowolona, inne do poprawki, i tak na okrągło Z widokami mam o tyle dobrze, że jak w ogrodzie słabo.. to zawsze można za ogrodzenie spojrzeć, hehe Mieszkamy na takiej górze, więc widoki fajne, ale coś za coś - nieraz halny da ostro popalić