Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Lulilaj 20:33, 13 lis 2017

Jolu, masz na prawdę wyjątkowy ogród. Warzywnik cudny, czyściutki, pod linijkę (brawo dla eMa) a jesienne brązy w ogrodzie zachwycają
bacowa 07:02, 14 lis 2017

Też obłożyłam swoje borówki obornikiem i wydaje się że to błąd. Poczytałam o uprawie i nawożeniu borówek i rzeczywiście nie polecają obornika , obornik podnosi pH.
jolka 20:51, 14 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Jeżeli natomiast pozwolisz to "wrzucę kamyczek" do Twojego cudnego ogrodu (oczywiście tak życzliwie ). Właśnie dopiero co przeglądałam informacje nt. borówek i nawożenia obornikiem (zdobyłam trochę - a w mojej okolicy to towar deficytowy) - i takie informacje wynalazłam (na kilku stronach)
"Unikać nawozów naturalnych na bazie obornika i kurzaka - a jeszcze lepiej w ogóle ich nie stosować do nawożenia borówki. Powód: mają wysoki odczyn pH (7,5-9), czego borówka nie znosi.
Nawożenie obornikiem i kurzakiem potrafią przetrwać tylko borówki rosnące na bardzo kwaśnej glebie. Inne albo chorują, albo usychają z powodu... wygłodzenia. Zbyt wysokie pH powoduje bowiem, że nie mogą przyswajać składników pokarmowych z gleby. Jeśli nawóz naturalny, to najlepszy jest kwaśny kompost."
I dlatego ja się powstrzymałam z obłożeniem obornikiem - choć przyznam, że eM już zaczął ale go zastopowałam
No chyba, że obkładałaś już wcześniej obornikiem i było OK? Sama jestem trochę w kropce...

bacowa napisał(a)
Też obłożyłam swoje borówki obornikiem i wydaje się że to błąd. Poczytałam o uprawie i nawożeniu borówek i rzeczywiście nie polecają obornika , obornik podnosi pH.

Noż kurczę, dobrze że wrzuciłam fotkę na O., i że zareagowałyście!
Dzięki Dziewczyny za te uwagi na temat borówki.

A wszystko przez Siostrzyczkę (zakonną), która ze mną pracuje!! Jakoś się raz zgadałyśmy, i ona mówi.. że w ub roku podrzuciła swoje borówki obornikiem i rewelacyjnie obrodziły w następnym sezonie. No to ja niewiele myśląc, poprosiłam eMa, żeby to samo zrobił. Ech...

Czyli wygląda na to, że najlepiej będzie po prostu ten obornik stamtąd usunąć?
Czy może zostawić i potraktować siarczanem amonu na wiosnę??

A jeszcze co więcej .. obornik dostały również RH.
No i teraz też nie wiem, czy zostawić czy wywalić ten obornik pod inne rośliny?? Chyba Bogdzi zapytam ...
jolka 20:58, 14 lis 2017

sylwik69 napisał(a)
Piękne,zjawiskowe zdjęcia i jak zawsze lubię do Ciebie wpaść o każdej porze roku dziękuję za instrukcję dotyczącą werbeny... czy można kilka wykopać z korzeniami i przechować? mam ją pierwszy rok...

Sylwia, cieszę się że wpadasz i dziękuję za miłe słówka Co do werbeny, myślę że możesz wykopać z korzeniami i przechować w chłodnym miejscu. Z tego co pamiętam MałaMi ta robiła
jolka 21:00, 14 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)
Mieszkasz w bardzo urokliwym miejscu Jolu. Na codzień masz takie piękne widoki. Bardzo romantycznie

Tak, to prawda. Mamy ładnie położoną działkę Ma to swoje plusy ... jak w ogrodzie same chwasty, zawsze można uwagę gości na krajobraz skierować
jolka 21:01, 14 lis 2017

gosika67 napisał(a)
Piękne krajobrazy i pięknie w ogrodzie, a Bonicą skusiłaś mnie.

Bonicę polecam Będzie Pani zadowolona
jolka 21:05, 14 lis 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Słyszałam , że artemis się sypie przy dotknieciu. Zastanawiam się, nic nie wiem... Widoki masz prze-śli-czne!
I ten widok i te ostatnie mgły w dolinie, piękne.

Szczerze powiedziawszy nie zauważyłam, żeby Artemis aż tak się sypała przy dotknięciu, może po prostu nie zwróciłam na to uwagi. Mój zarzut do niej to nieregularny pokrój krzaka, ale czekam co za rok pokaże.

A mgły w dolinach jesienną porą bardzo urokliwe Dziękuję za miłe słówka
jolka 21:07, 14 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie u Was Ale tak wzorowo utrzymanego jagodnika i sadu to jeszcze chyba nie widziałam u nikogo Brawo

Haha, Sylwia przy Twoich areałach to ja się nie dziwię, że nie widziałaś ... po prostu nie masz czasu oglądać ogrodów

PS. dziękuję za miłe słówka

jolka 21:09, 14 lis 2017

Kawa napisał(a)
Jolka Memory śliczny jest ale Klaine Fontaine mnie też zauroczył w tym roku chyba w przyszłym nabędę jakbyś zebrinusa dzieliła to ja chętna jestem

Zebrinus dostaniesz bez problemu, daj tylko znać czy chcesz teraz czy na wiosnę
A jakbyś gdzieś Memory wyhaczyła to daj znać

Buziaki
jolka 21:15, 14 lis 2017

Lulilaj napisał(a)
Jolu, masz na prawdę wyjątkowy ogród. Warzywnik cudny, czyściutki, pod linijkę (brawo dla eMa) a jesienne brązy w ogrodzie zachwycają

Bardzo dziękuję za miłe słówka Warzywnik doprowadzony do porządku, ale zawsze jakaś "zagwozdka" musi być. Np. obornik w borówkach, hehe