Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:29, 05 sty 2018

Danucha napisał(a)
Cześć Jolu
Przyszłam tu z Pinta i zostałam cały wczorajszy wieczór. Ogród i widoczki zachwycają. Pięknie masz

Witaj Danusia Fajnie że przyszłaś ,,,, skądkolwiek
Cieszy mnie, że Ci się widoczki podobają. Dziękuję za miłe słówka.
Zapraszam zawsze
jolka 21:33, 05 sty 2018

Lulilaj napisał(a)
Jolu pozdrawiam noworocznie
Przy okazji pospacerowałam po Twoim pięknym zimowym ogrodzie U nas zimy nie ma, jakoś tak bardziej wiosennie

Asia, pozdrawiam również Z zimy u mnie też już nic nie pozostało. eM. dzisiaj trochę traw wyciął, liście z runianki i lawendy poodkurzał, a mnie korciło żeby ciachnąć kulki bukszpanowe. Ale się opanowałam!!
jolka 21:35, 05 sty 2018

gosika67 napisał(a)
Przyleciałam do Ciebie , bo wiedziałam ,że będzie śnieg.Krajobrazy jak w Narnii.

Gosia, miło że przyleciałaś Krajobrazy z Narnii już się u mnie skończyły. Od dwóch dni temp. w okolicach 10 stopni Niby wszystko fajnie, ale jak wegetacja ruszy a potem walnie ostry mróz będzie niewesoło
jolka 21:37, 05 sty 2018

BasiaLT napisał(a)
Jakie cudne fotki! jej... wspaniale się prezenują łebki hortensji w śniegowych czapeczkach.

Basia, dzięki za miłe słówka
Mnie też śniegowe czapeczki hortensji przypadły do gustu
MirellaB 21:43, 05 sty 2018

jolka napisał(a)

Mirelka dziękuję za życzenia również
A hortensje i latem i zimą potrafią czarować W tym roku już wyciągnę wnioski z poprzedniego - zero lania wodą po kwiatkach. Mam w planie kupić w końcu linię kroplującą, bo w ub roku przez to bezsensowne lanie kwiatki mi zbrązowiały, zamiast łagodnie różowieć.

Jolu ja moje hortki też leję wodą po liściach i kwiatach, ale takim rozproszonym strumieniam i dobrze im to robi. Po takim zraszaniu (oczywiście po południu jak już nie ma słońca) nabierają wigoru i odżywają. Odzyskują kolor, bo u mnie z drogi trochę się kurzy, nie dostają żadnej plamistości na liściach. Takie zabiegi robię na hortkach ogrodowych. Może z innymi odmianami hortensji dzieje się inaczej - nie testowałam.
jolka 22:04, 05 sty 2018

MirellaB napisał(a)
Jolu ja moje hortki też leję wodą po liściach i kwiatach, ale takim rozproszonym strumieniam i dobrze im to robi. Po takim zraszaniu (oczywiście po południu jak już nie ma słońca) nabierają wigoru i odżywają. Odzyskują kolor, bo u mnie z drogi trochę się kurzy, nie dostają żadnej plamistości na liściach. Takie zabiegi robię na hortkach ogrodowych. Może z innymi odmianami hortensji dzieje się inaczej - nie testowałam.

Mirelka mówię o limkach. Wiesz, nie chodzi mi o plamy na liściach (bo nic takiego nie było), tylko o same kwiaty. Właśnie tak jak napisałam, jesienią szybko zbrązowiały. Potem przeczytałam, chyba nawet Danusia pisała, że powodem takiej reakcji może być nadmiar opadów. No i pomyślałam, że pewnie od tego mojego zraszania limki tak zbrązowiały. Lałam po nich wiele razy, podlewając trawnik.

Mam też limki w tym klombiku wschodnim, z marikenem. Tam nie lałam wodą po kwiatkach, i tu delikatnie przebarwiały się do różu, pozostając w tym kolorze przez długi okres. Tak więc myślę, że coś jednak w tym jest.

Zresztą zobacz. Mój główny szpaler hortensji od północy, wzdłuż cisów. Lany wodą przy podlewaniu trawnika.

Rabatka wschodnia:

Wszystkie trzy fotki z tego samego dnia: 23.09.2017. Różnica bardzo duża.
polinka 23:10, 05 sty 2018

Jolu u mnie podobnie było z limkami. Tegoroczne deszczowe lato i jesień niestety spowodowały, że szybko zrobiły się brzydkie. Dużo ogrodników skarżyło się w tym roku na taki wygląd hortek.
Pozdrawiam noworocznie
m_gocha 23:50, 09 sty 2018

Jola, piękną miałaś zimę - nawet jeżeli trwała tylko chwilę

Czytam, że myślisz nad kropelkowym. Myśl, myśl - jak coś wymyślisz (a właściwie zaczniesz działać) to daj znać Przyznam, że coraz częściej również chodzi mi to kropelkowe po głowie ale nie wiem jak do tego się zabrać. Latem pytałam w CO. czy nie poleciliby mi kogoś sprytnego w tym temacie. Dostałam wizytówkę jakiejś firmy ale jakoś tak zeszło i nic w tej kwestii nie zrobiłam

Pozdrowienia zostawiam
Kawa 08:23, 12 sty 2018

Joluś
hop hop
macham łapką!

ślicznie miałaś a hortki pod białymi czapeczkami wyglądają mega!!!!

zima ponoć idzie...
dopiero

Joluś byle do wiosny lubię wiosnę i lato bo mogę cię odwiedzać (ogrodowo )
gosika67 19:33, 12 sty 2018

Przepiękne masz te hortensje. Ciekawe jak w tym roku ?